Serviciile de informații militare britanice au anunțat luni că grupul Wagner, compania militară privată rusă, a fost desfășurată în estul Ucrainei, relatează Reuters și The Guardian.

Grupul Wagner este aprovizionat cu echipament al armatei rusestiFoto: Diana Ninov / Alamy / Profimedia Images

Compania militară privată a Rusiei, grupul Wagner, s-a desfășurat deja în estul Ucrainei și este de așteptată să trimită peste 1.000 de mercenari, inclusiv înalți oficiali ai organizației, a postat pe Twitter Ministerul Apărării.

De altfel, SUA au văzut de la începutul lunii martie „unele indicii” că mercenarii ruși ar putea fi implicați în invazia Ucrainei de către Moscova „în unele locuri”, a declarat un oficial înalt al apărării la începutul acestei săptămâni, dar nu a fost clar exact unde sau în ce număr.

„Am văzut câteva indicii că sunt angajați”, a spus oficialul.

În jurul datei de 5 martie, un oficial american spune pentru CNN că Rusia intenționează să mai desfășoare până la 1.000 de mercenari în viitorul apropiat.

Pe 8 martie, Direcția principală de informații a armatei ucrainene a anunțat că „wagnerivtsi” mor deja pe teritoriul Ucrainei, o referință la infamii mercenari din grupul Wagner folosit de statul rus în conflicte din jurul lumii.

Forțele Armate ale Ucrainei au susținut, de asemenea, la începutul lunii martie că organizația paramilitară rusă Wagnera înființat o bază în orașul Rostov-pe-Don, din sudul Rusiei, de unde a început să recruteze mercenari pentru a lupta împotriva Ucrainei, potrivit The Kyiv Independent.

Ce este grupul Wagner

Grupul Wagner este cunoscut ca armata privată a lui Vladimir Putin, implicată, de-a lungul timpului în conflicte din Ucraina, Siria şi în zona Africii. Grup Wagner este considerat a fi cea mai mare companie militară privată din lume.

Ideea creării unei armate de mercenari în Rusia a apărut după războiul din Afganistan, care a cauzat pierderi mari Armatei Roşii. Suferinţele familiilor care şi-au pierdut fii şi soţi în război au avut un impact major asupra societăţii ruse. O armată privată avea avantajul că pierderile acesteia nu intrau în statisticile oficiale, scrie Rador.

Primul indiciu că liderii din Rusia doreau înfiinţarea unei forţe militare private, datează din anul 2012. În acel an, în aprilie preşedintele Vladimir Putin a declarat că o astfel de forţă „este un instrument pentru realizarea intereselor naţionale fără implicarea directă a statului”. La acea vreme se lua în calcul legalizarea societăţilor comerciale militare, însă acest proiect a eşuat din cauza opoziţiei armatei şi a serviciilor secrete, care se temeau să-şi piardă poziţiile sale de monopol. În aceste condiţii s-a decis ca Grupul Wagner să acţioneze clandestin, în felul acesta neputând fi deranjat de sistemul judiciar controlat politic, dar totuşi entitatea nu poate deveni independentă de deciziile de la Kremlin.

Cine conduce Grupul Wagner

Fondatorul și comandantul militar al Grupului Wagner este Dmitri Utkin, un fost ofițer rus de informații militare (GRU), al cărui nume de cod era „Wagner”.

Dmitri Utkin este fost locotenent colonel, de 51 de ani, decorat cândva de Putin și ar fi responsabil pentru operațiunile din Ucraina. Utkin este acuzat de crime extrajudiciare, inclusiv că ar fi ordonat ca un dezertor sirian să fie torturat până la moarte și execuția să fie filmată, potrivit RFI care citează The Moscow Times.

Alexander Kuzentsov, 44 de ani, despre care se spune că ar fi comandantul companiei de atac și recunoaștere a Wagner, sub indicativul „Ratibor”.

Colonelul în retragere Andrei Roshev, în vârstă de 68 de ani, este director executiv fondator al Wagner. El comanda acum trupe mercenare în Siria în sprijinul regimului lui Bashar al-Assad sub indicativul „Siedoy”, potrivit RFI.

Euractiv notează că, potrivit informațiilor actuale, grupul Wagner este finanțat de un om de afaceri în vârstă de 60 de ani din Sankt Petersburg, Yevgeny Prigozhin, cunoscut ca fiind un apropiat de președintelui rus Vladimir Putin, mai notează RFI.

Anul trecut în decembrie, ministrii de externe ai UE au adoptat în unanimitate sancțiuni împotriva grupării de mercenari ruși Wagner.

De asemenea, au fost vizate trei companii legate de Grupul Wagner: Evro Polis, Mercury și Velada.