Comandanţii a două unităţi ucrainene care apără oraşul-port Mariupol, asediat, au emis o declaraţie video în care afirmă că au reuşit să îşi unească forţele, în timp ce Rusia susţinea că a înregistrat progrese în oraş, transmite CNN.

HotNews.roFoto: Hotnews

Declaraţia lor vine în timp ce forţele ucrainene rămân blocate în interiorul oraşului Mariupol, care a fost supus săptămâni întregi unui bombardament neîncetat, citează News.ro.

Armata rusă a afirmat în repetate rânduri că a ocupat poziţii strategice în oraş, dar s-a confruntat, de asemenea, cu o rezistenţă dură din partea forţelor ucrainene.

Denis Prokopenko, comandantul Regimentului Azov, a declarat că unitatea sa s-a unit cu trupele Brigăzii 36 de puşcaşi marini, dar a recunoscut că unii apărători ucraineni s-au predat.

"Aceştia sunt oameni adevăraţi [din Brigada 36] care au ales calea războiului", a spus el.

"Nu faceţi eroi din dezertorii şi luptătorii care s-au predat de bunăvoie. Ei au ales calea ruşinii şi nu ar trebui să fie eroizaţi în niciun caz", a mai afirmat acesta.

"Ştim ce facem, de ce ne aflăm aici. Vom face tot ceea ce este necesar pentru a ne îndeplini cu succes misiunea de luptă", a declarat Serhii Volina, comandantul Brigăzii de Infanterie Marină.

Ministerul rus al Apărării susține că 1.026 de soldați ai Brigăzii 36 de pușcași marini din Ucraina s-au predat în orașul Mariupol, transmite agenția de presă TASS.

Într-o declaraţie de miercuri, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul-maior Igor Konaşenkov, a declarat că portul maritim comercial din Mariupol a fost capturat. CNN nu a putut verifica independent această afirmaţie.

"Portul maritim comercial din oraşul Mariupol a fost complet eliberat de militanţii nazişti ai Regimentului Azov. Toţi cei care erau ţinuţi ostatici de nazişti la bordul navelor, inclusiv străine, au fost eliberaţi",susţine oficialul rus.

Potrivit lui Konaşenkov, trupele ucrainene rămase, inclusiv Regimentul Azov, sunt complet încercuite şi nu au posibilitatea de a scăpa.

Urmărește ultimele evoluții din a 49-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.