Ministerul rus al Apărării a afirmat miercuri că 1.026 de soldați ai Brigăzii 36 de pușcași marini din Ucraina, dintre care 162 de ofițeri, s-au predat în orașul-port Mariupol, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • UPDATE 11.10 Un purtător de cuvânt al ministerului apărării de la Kiev a declarat că nu are nicio informație privind predarea pușcașilor ucraineni din Mariupol.

"În orașul Mariupol, în apropiere de Combinatul siderurgic Ilych, ca urmare a ofensivei reușite a forțelor armate ruse și a unităților de miliție ale Republicii Populare Donețk, 1.026 de soldați ucraineni din Brigada 36 de marină au depus voluntar armele și s-au predat", a transmis ministerul de la Moscova printr-un comunicat de presă.

Nu a existat nicio reacție imediată din partea biroului președintelui Zelenski, a Statului Major ucrainean sau a Ministerului Apărării de la Kiev, precizează Reuters.

Rusia spune că 151 de soldați ucraineni răniți au fost tratați la fața locului și au fost duși la spitalul orașului Mariupol.

Anterior, miercuri, liderul cecen Ramzan Kadîrov afirmase că peste 1.000 de pușcași marini ucraineni s-au predat la Mariupol și a îndemnat forțele rămase blocate în combinatul siderurgic Azovstal să se predea.

Într-un mesaj postat luni pe pagina de Facebook a pușcașilor marini ucraineni din Mariupol, aceștia au anunțat că li se termină muniția și sunt „împinși înapoi” și „înconjurați” de armata rusă: „Este moartea pentru unii dintre noi și captivitate pentru restul”.

În cazul în care rușii vor cuceri districtul industrial Azovstal, unde s-au ascuns pușcașii marini, vor deține controlul deplin asupra portului, care reprezintă un punct de legătură între zonele controlate de ruși la vest și la est și care asigură un coridor terestru pentru trupele și echipamentele rusești.

Mariupol ar fi primul oraș important care ar cădea în mâinile forțelor rusești de când acestea au invadat Ucraina pe 24 februarie.