Statele Unite au anunțat că vor oferi un ajutor militar masiv Ucrainei, inclusiv tehnică militară mai grea decât cea livrată până în prezent. Pentagonul a declarat miercuri că va furniza vehicule blindate, artilerie și elicoptere, potrivit AFP.

Joe BidenFoto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

În cursul unei convorbiri telefonice purtate miercuri cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, președintele american a anunțat că a deblocat o nouă tranșă de ajutor în valoare de 800 de milioane de dolari, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

Aceste noi livrări americane vor include o parte din "echipamentele foarte eficiente pe care le-am livrat deja" Ucrainei, dar și "noi capacități", inclusiv "sisteme de artilerie" și "transportoare blindate de personal", a precizat executivul american.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a făcut publică o listă a echipamentelor, precizând că acestea provin din stocurile armatei americane și că toate sunt disponibile imediat și vor fi livrate "cât mai curând posibil".

Echipamentul include 18 tunuri M777 Howitzer, ultima generație de artilerie folosită de armata americană în Afganistan până de curând, împreună cu 40.000 de proiectile de 155 mm, 10 radare mobile antiartilerie AN/TPQ36 și două radare antiaeriene AN/MPQ64 "Sentinel".

În plus, noua tranșă include 300 de drone "kamikaze" Switchblade, precum și 500 de rachete Javelin și "mii de alte sisteme antitanc", plus 200 de transportoare blindate M113 și 100 de vehicule blindate ușoare Humvee, a precizat Kirby.

Joe Biden a dat, de asemenea, undă verde pentru transferul de elicoptere suplimentare. Este vorba de 11 elicoptere Mi-17 de fabricație sovietică, care erau destinate armatei afgane înainte ca aceasta să se predea talibanilor.

Unele relatări din presa americană au afirmat că elicopterele au fost scoase de pe listă după ce se aflau pe ea, iar purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a avut grijă să precizeze că ezitarea s-a datorat părții ucrainene, nu Washingtonului.

"Pentru o vreme, nu au fost foarte clari cu privire la dorința lor de a primi mai multe elicoptere", a declarat ea reporterilor. "Astăzi au spus că le vor”, a explicat Psaki.

Luptele din Donbas vor fi diferite

Este pentru prima dată când administrația Biden furnizează artilerie Ucrainei, a precizat Kirby, explicând că bătălia din Donbass va fi diferită de cea de la Kiev, deoarece forțele rusești sunt mai puțin dispersate decât la începutul invaziei, iar terenul din est este diferit.

"Această parte a Ucrainei seamănă puțin cu Kansas, este puțin mai plată, puțin mai deschisă" decât în nord, a explicat el. "Este genul de loc în care te poți aștepta ca rușii să folosească tancuri și artilerie grea pentru a-și lovi țintele înainte de a trimite trupele.”, spune Kirby.

Urmărește ultimele evoluții din a 49-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.