În primul trimestru, China și-a majorat schimburile comerciale cu Rusia și cu Ucraina, iar Beijingul spune că această cooperare economică cu ambele țări va rămâne normală, transmite Reuters.

China și Rusia rămân apropiateFoto: Thissatan Kotirat / Alamy / Alamy / Profimedia

Comerțul pe relația cu Rusia a crescut la 243,03 miliarde de yuani (38,18 miliarde de dolari) în perioada ianuarie-martie, un avans de 27,8% față de anul precedent, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al vămilor chineze, Li Kuiwen, în cadrul unei conferințe de presă.

Beijingul a refuzat să califice acțiunea Rusiei în Ucraina drept o invazie și a criticat în mod repetat ceea ce consideră a fi sancțiuni occidentale ilegale pentru a pedepsi Moscova.

Comerțul cu Ucraina a urcat la 29,6 miliarde de yuani, a spus Li, în creștere cu 10,6%.

Cu câteva săptămâni înainte de atacul asupra Ucrainei, China și Rusia au anunțat un parteneriat strategic "fără limite". Dar analiștii spun că nu au văzut încă niciun indiciu major că Beijingul încalcă sancțiunile occidentale impuse Rusiei.

Cooperarea economică și comercială a Chinei cu alte țări, inclusiv Rusia și Ucraina, rămâne normală, a declarat Li, menționând tendința de creștere a comerțului cu ambele țări.

Comerțul global al Chinei cu Rusia a fost de 190,12 miliarde de yuani în perioada ianuarie-martie 2021, în timp ce comerțul său cu Ucraina era de 26,77 miliarde de yuani în aceeași perioadă, potrivit datelor vamale anterioare.

Economia Rusiei este pe cale să se contracte cu peste 10% în 2022, a declarat marți fostul ministru de finanțe Alexei Kudrin, fiind afectată de inflația în creștere și de fuga capitalului străin.