Rusia îşi poate redirecţiona cu uşurinţă exporturile vaste de resurse energetice în altă parte decât în Occident, către ţări care chiar au nevoie de ele în timp ce creşte consumul intern de petrol, gaze şi cărbune, a declarat miercuri preşedintele Vladimir Putin, citat de Reuters și Agerpres.

Vladimir PutinFoto: Mikhail Klimentyev / TASS / Profimedia Images

Statele Unite, Canada, Marea Britanie şi Australia au impus interdicţii asupra importurilor de petrol ruseşti ca răspuns la ceea ce Moscova numeşte operaţiune militară specială în Ucraina, în timp ce Uniunea Europeană rămâne divizată în această problemă.

„Când vine vorba de petrolul rusesc, gaze şi cărbune, vom putea creşte consumul lor pe piaţa internă, stimula procesarea în profunzime a materiilor prime”, a declarat Putin la o reuniune televizată cu oficiali pentru a discuta despre dezvoltarea Arcticii ruse.

„Vom creşte de asemenea furnizarea de resurse energetice către alte regiuni ale lumii unde este cu adevărat nevoie de ele"” a adăugat el.

Potrivit lui Putin, Occidentul este de vină pentru criza energetică prin care trece pentru că nu cooperează cu Rusia.

Vladimir Putin se declară preocupat de soarta europenilor în timp ce armata sa ucide ucraineni

„Refuzul mai multor ţări occidentale de a coopera în mod normal (cu Rusia), inclusiv în ceea ce priveşte resursele energetice ruse (...), a lovit deja milioane de europeni, a provocat o adevărată criză energetică”, a declarat el.

„Desigur, ne confruntăm şi cu probleme, dar acest lucru deschide noi oportunităţi”, a adăugat el.

Putin a mai spus că „ţările neprietenoase” au distrus lanţurile de aprovizionare în regiunile arctice ale Rusiei şi unele state nu îşi îndeplinesc obligaţiile contractuale, creând probleme pentru Moscova.

Moscova este gata să vândă petrol şi produse petroliere către „ţări prietenoase în orice interval de preţ”, a declarat ministrul energiei Nikolai Şulghinov miercuri ziarului Izvestia, în timp ce cumpărătorii tradiţionali evită livrările ruseşti, forţând Rusia să reducă producţia de petrol.

Anterior, Rusia a anunțat de asemenea că „țările prietenoase” vor putea să plătească petrolul și gazele naturale rusești și în bitcoin.

Urmărește ultimele evoluții din a 49-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.