Rusia continuă operațiunile ofensive în estul Ucrainei pe o scară limitată, în timp ce se străduiește să reconstituie forțele retrase din bătălia de la Kiev și să stabilească bazele logistice necesare pentru intensificarea operațiunilor ofensive în zona Donbas, spune Institutul pentru Studiul Războiului în evaluarea publicată în noaptea de marți spre miercuri.

HotNews.roFoto: Hotnews

Forțele rusești retrase din regiunea Kievului nu au fost încă reintroduse în Ucraina pentru luptă.

Armata rusă a continuat să desfășoare operațiuni ofensive la scară mică pe axele Izium și Severodonetsk, dar nu a trecut încă la o campanie ofensivă mai amplă sau mai bine sprijinită cu resurse.

Bătălia de la Mariupol continuă chiar dacă oficialii ucraineni acuză Rusia că a folosit arme chimice asupra apărătorilor orașului.

Trupele Moscovei continuă în zonele Belgorod și Voronej eforturile de reconstituire a forțelor afectate în atacul eșuat asupra Kievului, dar nu a trimis încă aceste forțe înapoi în Ucraina pentru a relua luptele.

Soldații ruși au moralul scăzut și nu și-au primit banii promiși pentru invazie

Rapoartele ucrainene sugerează că moralul și voința de a lupta rămân scăzute în unele unități și zone rusești.

Statul Major General ucrainean a raportat la 12 aprilie că elemente ale Armatei 41 de Arme Combinate și ale Diviziei 90 de tancuri rusești se relochează în regiunile Belgorod și Voronej.

Serviciul de informații al apărării ucrainean a mai afirmat, marți, că trupele rusești continuă să fie afectate de moralul scăzut și că stimulentele financiare promise pentru participarea la invazie nu au fost livrate unor unități așa cum au fost promise.

Astfel, militarii Diviziei 47 de tancuri de gardă din Armata 1 de tancuri nu ar fi primit plata suplimentară promisă pentru participarea la operațiunile din Ucraina, iar liderii militari au ignorat solicitările pentru efectuarea plăților.

Statul major ucrainean susține că trupele rusești refuză să participe la lupte din cauza numărului de cadavre care se întorc în Rusia din Ucraina și că armata rusă expediază cadavrele în loturi mai mici pentru a nu provoca panică în comunitățile locale.

Principalele concluzii ale Institutului pentru Studiul Războiului

  • Armata rusă continuă operațiunile ofensive în Donbas și nu se află într-o fază de reconstituire completă.
  • Trupele de invaziei nu au făcut o pauză operațională generalizată în așteptarea sosirii întăririlor.
  • Ca urmare, a obținut câștiguri militare limitate, continuând în același timp să suporte pierderi semnificative.
  • Mariupol nu a căzut încă.