Pentagonul analizează opțiuni de antrenare a mai multor militari ucraineni în ceea ce privește folosirea dronelor Switchblade pe care le furnizează deja forțelor armate ale Kievului, relatează CNN.

Un soldat american lansand o drona kamikaze „Switchblade”Foto: Sgt. Gregory T. Summers-US Army / Zuma Press / Profimedia Images

Un oficial de la Pentagon a declarat pentru televiziunea americană că instruirile viitoare ar putea avea loc cu ajutorul trupelor americane desfășurate în Europa în ultimele luni pentru întărirea flancului estic al Alianței Nord Atlantice.

Potrivit acestuia, Pentagonul analizează mai multe opțiuni de realizare a antrenamentelor și că deocamdată nu a fost luată vreo decizie finală în acest sens.

BBC și The New York Times au scris săptămâna trecută că Statele Unite au trimis armatei ucrainene 100 de drone Switchblade, dar că SUA au antrenat „un număr mic” de soldați ucraineni cum să le folosească.

Casa Albă a anunțat din 16 martie că va furniza Ucrainei 100 de drone Switchblade, ca parte a unui pachet de ajutor militar de 800 de milioane de dolari. Miercuri, oficialii americani au anunțat că dronele au fost deja trimise și „vor ajunge rapid în Ucraina, dacă nu sunt deja acolo”.

Ce sunt dronele Switchblade

Dronele Switchbalde sunt cunoscute drept drone „kamikaze". Sunt drone de mici dimensiuni, portabile, care au focoase și detonează la impact.

Cel mai mic model poate atinge o țintă de până la 10 kilometri distanță, potrivit AeroVironment, compania care le produce.

Rusia folosește la rândul ei modele proprii ale unor drone kamikaze în Ucraina, armata ucraineană afirmând însă că acestea nu prea au succes în a-și lovi țintele.

Dronele kamikaze folosite de Rusia se numesc ZALA KYB, sunt un tip de „muniții rătăcitoare” - aeronave pilotate de la distanță ce pot sta mai mult timp în aer și pot fi prăbușite intenționat în grupuri de inamici sau vehicule militare.

Dronele ZALA KYB sunt produse de Zala Aero, o subsidiară a grupului Kalashnikov. Aceste pot transporta până la 3 kg de încărcătură (senzori și explozibil), zboară sub plafonul radar, cu o autonomie de peste jumătate de oră, o rază de circa 40 de km și pot prinde o viteză de 130 km/h.

Urmărește ultimele evoluții din a 49-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.