Statele Unite au trimis Armatei Ucrainei 100 de drone Switchblade, iar SUA au antrenat „un număr mic" de soldați ucraineni cum să le folosească, potrivit unui înalt oficial american al apărării, scriu BBC și The New York Times.

Drona kamikazeFoto: Captura video

Casa Albă a anunțat din 16 martie că va furniza Ucrainei 100 de drone Switchblade, ca parte a unui pachet de ajutor militar de 800 de milioane de dolari. Miercuri, oficialii americani au anunțat că dronele au fost deja trimise și „vor ajunge rapid în Ucraina, dacă nu sunt deja acolo”.

Odată cu trimiterea dronelor în Ucraina, Pentagonul a antrenat soldați ucraineni să le folosească pentru a ataca tancurile rusești și alte vehicule blindate, potrivit unui secretar american al Apărării, citat de The New York Times.

Militarii ucraineni istruiți - „un număr mic" - se aflau deja în Statele Unite, ca parte a unor programe de instruire, și ar putea fi antrenați să folosească și alte sisteme înainte de a se întoarce în Ucraina. Ei sunt instruiți la o bază militară din sudul SUA.

„Am profitat de ocazie, având-i încă în țară, pentru a le oferi câteva zile de antrenament pe Switchblade”, a declarat miercuri secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby.

El a spus că ucrainenii nu folosesc acest tip de armă, dar că este ușor de învățat: „O persoană ar putea fi instruită corespunzător să folosească drona Switchblade în aproximativ două zile".

Ce sunt dronele Switchblade

Dronele Switchbalde sunt cunoscute drept drone „kamikaze". Sunt drone de mici dimensiuni, portabile, care au focoase și detonează la impact.

Cel mai mic model poate atinge o țintă de până la 10 kilometri distanță, potrivit AeroVironment, compania care le produce.