În cea de-a 43-a zi a conflictului ruso-ucrainean, forțele ruse par să se fi retras complet din Kiev și Cernihiv, potrivit Pentagonului, dar ar putea pregăti intensificarea atacurilor în Harkiv, Luhansk și Donețk, unde locuitorii sunt îndemnați de autoritățile ucrainene să se evacueze.

Razboi in UcrainaFoto: Armata ucraineana

Cele mai importante informații de joi privind invazia sunt LIVETEXT pe HotNews.ro:

01:26China apără Rusia după masacrul de la Bucha: "Aceste chestiuni nu ar trebui politizate"

01:08Purtătorul de cuvânt al MAE rus Maria Zaharova a afirmat, referindu-se la declararea ca „personae non gratae” a unor diplomaţi ruşi în România, că în acest caz este vorba despre "un pretext inventat", iar decizia nu va rămâne fără un răspuns adecvat.

00:34O persoană necunoscută l-a atacat pe Dmitri Muratov, redactor-șef al Novaia Gazeta și laureat al Premiului Nobel pentru Pace, chiar în vagonul de tren.

„M-au atacat cu vopsea în ulei cu acetonă în compartiment. Ochii mei ard teribil. O rută de tren de la Moscova la Samara. Miroase a ulei peste tot în vagon. Plecarea a întârziat deja cu 30 de minute. O să încerc să mă spăl”, a scris gazetarul pe Telegram.

23:47Situația din Borodianka, un oraș situat la nord-vest de Kiev și reluat recent de ucraineni de la ruși, este „mult mai oribilă” decât în ​​Bucha, unde au fost comise masacre în rândul civililor, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, joi seară, citat de AFP.

23:33Pentagonul spune acum că Ucraina poate câștiga războiul împotriva Rusiei

23:14Rusia a pierdut joi două Orlan-10 în Ucraina, aeronava fără pilot în care Moscova și-a pus mari speranțe în acest război. Armata ucraineană susține că a doborât o astfel de dronă utilizând „sisteme electronice”.

22:58Kremlinul susţine că suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului este ”ilegală şi motivată politic

22:31Guvernul României scoate 45 milioane de lei din Fondul de rezervă pentru a deconta și cheltuielile cu cazarea ale românilor care găzduiesc ucraineni

22:30Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a declarat, joi, că 26 de cadavre au fost găsite sub ruinele a două clădiri distruse în oraşul Borodianka, din regiunea Kiev, potrivit Reuters.

21:53Cine sunt rușii obișnuiți care susțin războiul lui Putin în Ucraina și cum gândesc ei

21:07Țările G7 au anunțat joi noi sancțiuni economice împotriva Rusiei, inclusiv interzicerea tuturor investițiilor noi în sectoare cheie, ca răspuns la „escaladarea continuă a războiului” din Ucraina, potrivit AFP.

20:28Analiză CNN: 6 puncte cheie despre armata Chinei /Avertismentul unui general american de top

China și Rusia sunt hotărâte să schimbe „ordinea globală actuală bazată pe reguli”, potrivit generalului de top Mark Milley. „Intrăm într-o lume care devine din ce în ce mai instabilă, iar potențialul unui conflict internațional semnificativ între marile puteri crește, nu scade”, a spus el, citat de CNN.

20:07VIDEO Organizatorul „mitingului rușilor” de la Berlin dă înapoi: „Nu știam de Bucha / Sunt la un pas să-mi pierd afacerea”

20:00Principalele evenimente ale zilei de până la această oră:

  • Ucraina se pregătește pentru o nouă ofensivă rusă pe frontul său de est, în timp ce forțele ruse se retrag de la periferia Kievului pentru a se regrupa și a-și intensifica atacurile în regiunea Donbas.
  • Kremlinul recunoaște „pierderi militare semnificative” în Ucraina: „Este o tragedie uriașă pentru noi”
  • Primarul orașului Mariupol spune că peste 100.000 de oameni trebuie evacuați de urgență din oraș. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut parlamentului grec să-și folosească influența pentru a salva populația rămasă în Mariupol.
  • Adunarea generală a Națiunilor Unite a votat pentru suspendarea Rusiei din Consiliul ONU pentru drepturile omului pentru „încălcări grave și sistematice ale drepturilor omului”. 93 de țări au votat în favoarea rezoluției propuse de SUA, în timp ce 24 au votat împotrivă, iar58 de țări s-au abținut.
  • Se așteaptă ca Rusia să reia atacul asupra Kievului dacă va reuși să preia controlul deplin asupra regiunilor de est, Donețk și Luhansk, a declarat adjunctul șefului de stat major al forțelor terestre ale Ucrainei, Oleksandr Hruzevici.
  • Primarul orașului Dnipro a îndemnat femeile, copiii și bătrânii să plece, deoarece se așteaptă ca luptele cu Rusia să se intensifice. Miercuri, guvernatorul regional din Luhansk a îndemnat toți locuitorii să se evacueze.
  • Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că invazia rusă în Ucraina nu doar că a afectat securitatea în Europa, ci şi a „zdruncinat întreaga ordine internaţională”. Nu există niciun semn că Vladimir Putin intenționează să se retragă, a adăugat el.
  • Organizația Mondială a Sănătății a anunțat joi că se pregătește pentru posibile atacuri chimice în Ucraina
  • Miniștrii de externe ai G7 au condamnat „în cei mai fermi termeni” atrocitățile comise de trupele ruse în Bucha și în alte orașe ucrainene.
  • Agențiile germane de informații au interceptat mesaje radio ale soldaților ruși care discutau despre uciderea civililor în Ucraina.
  • Kuleba a cerut, la sosirea la summitul NATO de la Bruxelles, ca statele membre să furnizeze armament și echipamente militare.

19:47Kremlinul recunoaște „pierderi militare semnificative” în Ucraina: „Este o tragedie uriașă pentru noi”

19:29Adunarea Generală a ONU a votat suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului ​

19:18Alexandr Lukașenko se cere la masa negocierilor cu Ucraina printr-o sfidare față de Putin

Sancțiunile occidentale care vizează nu doar cercul apropiat al președintelui rus, ci și familia acestuia, au aruncat o lumină neobișnuită asupra vieții private a lui Vladimir Putin, de obicei un secret bine păstrat, scrie AFP.

18:54Sancțiunile împotriva Moscovei expun viața privată bine păzită a lui Putin

17:55Ucraina acuză Ungaria că a trecut la „etapa următoare”: Îl ajută pe Putin în războiul contra noastră

17:46Ce spun experții militari despre starea forțelor ruse din Ucraina

Dacă experții occidentali sunt unanimi în a descrie un început eșuat al conflictului pentru Rusia, care visa să ia Kievul în câteva zile, actuala redistribuire spre est și Donbas a trupelor stârnește interpretări contradictorii, potrivit AFP.

17:29OMS face planuri pentru posibile atacuri chimice în Ucraina

15:51Lavrov: Acordul de pace prezentat de Kiev conține elemente ”inacceptabile”

15:33Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat Grecia, joi, într-o intervenție în faţa Parlamentului grec, să îşi exercite influenţa de membru al Uniunii Europene ca să ajute Mariupol, oraş "aproape distrus" de forţele ruse.

"Mariupol are nevoie de susţinere, în special prin ajutor umanitar. Ruşii îl atacă cu forţe terestre, aeriene şi maritime (...), însă, cu susţinerea Greciei, noi vom câştiga (...) Vă îndemn să vă utilizaţi influenţa de membru UE,pentru a organiza mai bine acțiunile de salvare la Mariupol", a spus preşedintele ucrainean.

14:57Ambasadorul rus la Paris a fost convocat la ministerul francez de externe din cauza unui mesaj postat de ambasadă pe twitter, reatează Reuters. Ambasada Rusiei în Franța a postat o poză de la Bucha, comentând că acesta este platoul de filmare al Ucrainei, reluând astfel propaganda Kremlinului potrivit căreia crimele de la Bucha care au îngrozit o lume întreagă au fost înscenate de armata ucraineană.

Noi mărturii ale supraviețuitorilor masacrului din Bucha

14:51G7 condamnă masacrul de la Bucha într-o declarație comună dată publicității joi după întrevederea cu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba.

14:24Noi mărturii ale supraviețuitorilor masacrului din Bucha:”De ce ne urăsc atât de mult?”

14:01Cum vorbesc soldații ruși între ei: „Întâi interogăm civili, apoi îi împușcăm” / Interceptările făcute de spionajul german

13:50Civili folosiți drept scuturi umane de către forțele ruse

13:42FOTO Cum arată harta Mariupolului după ce rușii au capturat trei sferturi din oraș

13:08Oficialii ucraineni anunță restricții de circulație în raionul Bucha pentru a permite deminarea și stoparea jafurilor.

„Într-o serie de localități din raionul Bucha se impune o interdicție de intrare pentru şapte zile, din două motive: deminarea și evitarea jafurilor, pentru că în aceste zone apar tâlhari”, a declarat Vadym Denysenko, consilier al ministrului de Interne al Ucrainei, conform CNN.

13:04Peste 2,5 milioane de refugiați ucraineni au trecut granița în Polonia

12:27Ministerul rus al apărării a dat publicității o înregistrare video cu un atac cu rachete de crozieră Kalibr lansate din Marea Neagră. Racheta navală de croazieră din seria Kalibr este varianta rusească a celebrelor rachete de croazieră americane Tomahawk.

Rachetele Kalibr pot purta focoase nucleare sau convenţionale și pot ajunge la o altitudine de 1.000 m. De asemenea, ele au capacitatea sa de a străpunge scuturile de apărare antirachetă.

Forțele ruse își concentreaza atacurile aeriene în estul Ucrainei

12:26Tenismena din Rusia care-l critică pe Vladimir Putin și lacrimile pentru Ucraina: Dacă mă întorc aș putea fi la închisoare

12:24Serviciul de urgență al Ucrainei spune că 6.883 de dispozitive explozive au fost găsite și neutralizate în regiunea Kiev, potrivit The Kyiv Independent. Zona este deminată după retragerea trupelor ruse din regiune, la începutul lunii.

12:18Atacurile aeriene rusești se concentrează asupra estului Ucrainei. Mariupol rezistă

11:45VIDEO Cum arată o coloană rusească distrusă complet de armata ucraineană lângă Kiev

11:36 Summit Ursula von der Leyen - Volodmir Zelenski la Kiev

11:32Ce pierderi a suferit Armata Rusiei în 43 de zile de război - bilanțul făcut de Ucraina

11:14Militari ucraineni instruiți de SUA pentru a folosi drone Switchblade / Ce sunt dronele „kamikaze” pe care Statele Unite le-au trimis Ucrainei

10:58Ucraina a început vânarea comandantului Azatbek Omurbekov, „măcelarul din Bucha”

10:44Expert: Marea Neagră este transformată în lac rusesc. Ar trebui impusă o zonă de excludere maritimă

09:55Comisar european: Ucraina va avea nevoie de un plan Marshall, după război

09:37Dezastrul din Cernihiv: ”Rusia minte. Vreau ca Putin să-mi reconstruiască casa”

09:14Austria expulzează 4 diplomați ruși, potrivit Nexta. Majoriatea statelor occidentale au luat măsuri similiare, diplomații ruși fiind acuzați de spionaj. România a expulzat 10, în vreme ce Polonia în jur de 45.

1 din 3 soldați ruși din brigada "călăilor de la Bucha" a luptat în Siria

09:11Autoritățile ucrainene speră să deschidă joi 10 coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din zonele de conflict, transmite Reuters.

08:56Unul din trei soldați ruşi din brigada "călăilor de la Bucha" a luptat în Siria

08:52Șeful NATO a declarat că aliații fac tot posibilul pentru a bloca escaladarea conflictului militar din Ucraina.

08:28Kuleba a cerut, la sosirea la summitul NATO de la Bruxelles, ca statele membre să furnizeze armament și echipamente militare. Germania a luat o decizie ”revoluționară”, aceea de a oferi echipamente militare, dar este loc de mai mult, a spus Kuleba, adăugând că este în permanentă legătură cu guvernul condus de Olaf Scholz.

08:23Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg l-a întâmpinat joi pe șeful diplomației ucrainene Dmitro Kuleba la reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO. Este a doua zi a summitului de la Bruxelles.

Continuă bombardamentele în Luhansk

08:03Rușii continuă bombardamentele în Popasna, regiunea Luhansk, potrivit Statului major al armatei Ucrainei citat de Nexta. Autoritățile ucrainene au făcut apel la populația din regiunile de est să evacuzeze zona, avertizând că Rusia își va intensifica atacurile în zonă.

08:00FBI a dejucat un atac cibernetic al hackerilor armatei ruse, potrivit Reuters.

07:49La summit-ul NATO de la Bruxelles vor participa joi și miniștrii de externe din Ucraina, Suedia, Finlanda și Georgia, dar și reprezentanți ai partenerilor din zona Asia-Pacific (Australia, Japonia, Noua Zeelandă și Coreea de Sud).

07:37Canada convoacă ambasadorul Rusiei ca urmare a descoperirii crimelor din Bucha și Irpin, a anunțat ministrul afacerilor externe Mélanie Joly.

07:31Președintele Poloniei, Andrzej Duda, califică drept ”genocid„ acțiunile armatei ruse în Ucraina.

Într-un interviu pentru CNN, Duda a spus că e greu să negi că acțiunile Rusiei în orașul Bucha constituie genocid. Președintele polonez a făcut, din nou, apel la Occident să întărească sancțiunile împotriva Rusiei și să dea un ultimatum Moscovei de genul ”dacă nu îndeplinești aceste condiții, nu avem ce discuta”.

ONU decide azi dacă suspnsă Rusia din Consiliul pentru Drepturile Omului

07:11Adunarea Generală a ONU va vota joi dacă suspendă Rusia din Consiliul pentru Drepturile Omului de la Geneva. Propunerea de suspendare a fost înaintată de SUA ca răspuns la descoperirea masacrului din Bucha. Mai multe state au cerut judecarea Rusiei pentru crime de război.

06:50Șeful Consiliului Economic Național al Casei Albe recomandă Indiei să nu strângă relațiile cu Rusia. „Mesajul nostru către guvernul indian este că toate costurile și consecințele unei alinieri strategice explicită cu Rusia vor fi semnificative și vor avea efecte pe termen lung”, a declarat Brian Deese, șeful Consiliului Economic Național al Casei Albe, Brian Deese, citat de BBC.

06:10Rusia blochează accesul umanitar la Mariupol pentru a ascunde "miile" de victime din acest oraş asediat din sud-estul Ucrainei asupra căruia continuă atacurile şi bombardamentele, a afirmat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, confirmând declarațiile primarului din Mariupol.

06:03​Dacă ţările occidentale continuă să expulzeze diplomaţii ruşi, Moscova nu exclude posibilitatea de a rupe relaţiile diplomatice cu acestea, a avertizat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu acordat postului de televiziune francez LCI.

04:35Sancțiunile SUA împotriva a două dintre cele mai mari bănci ale Rusiei (Sberbank și Alfa Bank (fără legătură cu grupul bancar elen Alpha Bank) sunt „o lovitură directă pentru populația rusă”, a declarat miercuri pentru agenția de presă Tass, ambasadorul Rusiei în SUA.

04:30Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a calificat miercuri, la postul de televiziune TF1, drept "nefondate" şi "scandaloase" criticile premierului polonez, Mateusz Morawiecki, cu privire la convorbirile sale telefonice cu Vladimir Putin legate de războiul din Ucraina.

01:06Zelenski: Întârzierea embargoului asupra petrolului rusesc costă vieți.

00:50Victoria Nuland: Turcia să nu se transforme într-un paradis al oligarhilor.

00:38Televiziunea cehă a difuzat imagini cu ceea ce ar fi tancuri T-72 și vehicule de luptă BVP-1 trimise de Cehia în Ucraina.

00:14În Serbia au fost deschise în ultima lună 86 de companii cu participare rusă -Tass.

23:26Primarul orașului asediat Mariupol a estimat miercuri numărul civililor uciși acolo la peste 5.000, dintre care 210 copii.

23:10Invadând Ucraina, Vladimir Putin și-a scurtat timpul la putere (opozant) / Ce soluții propune pentru debarcarea liderului de la Kremlin.

Principalele știri ale zilei de miercuri:

  • Forțele ruse s-au retras complet de la Kiev și Cernihiv, spun oficiali ai Pentagonului.
  • Vicepremierul Ucrainei îndeamnă locuitorii din regiunile de est Harkov, Lugansk și Donețk să evacueze, pe măsură ce cresc temerile că Rusia va intensifica atacurile acolo.
  • SUA impun sancțiuni fiicelor lui Vladimir Putin și vizează sancționarea altor bănci rusești ca urmare a acuzațiilor de crime de război în Ucraina.
  • Miniștrii de Externe ai statelor NATO se întâlnesc pentru două zile de discuții despre cum să sprijine mai eficient Ucraina.
  • Aproximativ 18.600 de militari ruși au murit până acum în războiul din Ucraina.
  • Viktor Orban îl cheamă pe Putin în Ungaria, la negocieri de pace cu Ucraina.
  • Adunarea Generală a ONU va vota joi suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului.