Kievul a acuzat joi Ungaria că „îl ajută pe Putin” în războiul împotriva Ucrainei, la o zi după ce premierul ungar Viktor Orban s-a declarat dispus să plătească în ruble pentru gazul rusesc, spre deosebire de celelalte ţări din UE, relatează AFP și Barrons, potrivit Agerpres.

Peter Szijjarto si ministrul ucrainean de externe, Dmytro KulebaFoto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Budapesta a trecut la etapa următoare: îl ajută pe Putin să-şi continue agresiunea împotriva Ucrainei”, a transmis într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Afacerilor Externe, Oleg Nikolenko, spunând că Ungaria „distruge unitatea” UE prin această poziţie.

Kievul „consideră declaraţiile prin care Ungaria se declară pregătită să achiziţioneze gaz rusesc în ruble drept o poziţie inamicală împotriva statului nostru”, a spus el, precizând că propunerea ungară de a organiza discuţii de pace ruso-ucrainene la Budapesta este „cinică”.

Ucraina acuză Ungaria că distruge unitatea UE în privința sancțiunilor

Invitația lansată de premierul Viktor Orban miercuri a venit după ce mai devreme în cursul zilei ministrul său de externe Peter Szijjarto l-a convocat pe ambasadorul Ucrainei la Budapesta pentru a-i transmite nemulțumirea guvernului ungar față de ceea ce a descris drept „declarațiile insultătoare” ale Kievului.

Anterior, Viktor Orban l-a numit pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski drept unul dintre „adversarii” săi în discursul susținut după câștigarea alegerilor parlamentare de duminică.

„Dacă Ungaria vrea cu adevărat să pună capăt războiului, iată ce trebuie să facă: să înceteze să mai distrugă unitatea UE, să susţină noile sancţiuni împotriva Rusiei, să ajute militar Ucraina”, a adăugat el. „Şi nu să creeze surse suplimentare de finanţare pentru maşina militară rusă”, a mai declarat purtătorul de cuvânt.

Declarațiile acestuia vin după ce Viktor Orban a anunțat miercuri seara că Ungaria va plăti în ruble gazele naturale rusești.

Kievul spune că politicienii maghiari sunt reticenți să condamne atrocitățile rusești

Nikolenko a denunţat de asemenea „reticenţa liderilor ungari de a recunoaşte responsabilitatea Rusiei în atrocităţile armatei ruse la Bucea, Irpin şi Gostomel”, unde sute de cadavre în haine civile au fost descoperite în ultimele zile.

Acest lucru „ar putea întări sentimentul de impunitate al Rusiei şi ar putea să o încurajeze să comită noi atrocităţi”, a atras el atenţia.

Uniunea Europeană a anunțat marți o a cincea rundă de sancţiuni care, pentru prima dată, fără a viza însă din nou importurile de gaze naturale și petrol din Rusia.

Parlamentul European a adoptat joi cu o majoritate covârșitoare o rezoluție care cere interzicerea importurilor energetice din Rusia, declarația votată de eurodeputați neavând însă un caracter legislativ, ci de îndemn către Comisia Europeană și statele membre.

Cele două fiice ale preşedintelui Vladimir Putin şi mai mulţi oligarhi ruşi urmează să fie adăugaţi pe lista neagră a UE, conform documentului consultat de AFP.

Urmărește ultimele evoluții din a 43-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.