​Forțele armate ale Rusiei au reușit să ocupe trei sferturi din orașul ucrainean Mariupol după săptămâni de lupte grele care au provocat un dezastru umanitar uriaș. Soldații ucraineni însă rezistă în continuare, agățându-se de porțiunile de oraș rămase sub controlul lor.

Harta MariupolFoto: Telegram

Acest oraș-port strategic din estul Ucrainei a fost încercuit complet de forțele armate ale Rusiei încă de pe 5 martie, a 10-a zi de război. Harta publicată joi de serviciul de informații al armatei britanice pe canalul său de Telegram arată că 76% din oraș a căzut în mâinile rușilor, ucrainenii păstrând controlul asupra unor fâșii din partea centrală și de vest a orașului.

Deși o bună parte a zonelor controlate de ucraineni se află de-a lungul coastei, reaprovizionarea orașului pe calea mării este însă imposibilă după ce rușii au tăiat accesul Ucrainei la Marea Azov încă de pe 1 martie.

Tot serviciile de informații britanice estimau la sfârșitul lunii martie că Mariupolul era singura zonă în care forțele rusești au reușit să înregistreze progrese în contextul eșecului generalizat al ofensivei Moscovei de a captura obiectivele strategice majore pe care și le-a propus în primele zile ale războiului.

Catastrofă umanitară la Mariupol

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat miercuri noaptea că Rusia blochează accesul umanitar la Mariupol pentru a ascunde „mii” de victime după ce bombardamentele și atacurile cu rachete care durează de mai bine de o lună au distrus complet orașul.

El a subliniat că este vorba „nu despre zeci, ci despre mii de persoane ucise şi mii de răniţi”, adăugând că „știm câţi soldaţi (ucraineni) au murit acolo şi câţi au fost răniţi, dar nu ştim câţi civili”.

Declarațiile acestuia au venit la scurt timp după ce primarul ucrainean al orașului, Vadim Boicenko, a estimat numărul civililor uciși în urma atacurilor rusești la peste 5.000, dintre care 210 erau copii. El a afirmat de asemenea că rușii au adus crematoriul mobil în Mariupol pentru a șterge urmele crimelor.

Rușii au ales deja un primar propriu pentru zona de oraș pe care o controlează, un consilier local din partidul pro-rus Platforma de Opoziție - Pentru viață. Ucraina a interzis activitatea partidelor pro-ruse pe 20 martie.

Crucea Roșie estima joi la 100.000 numărul persoanelor care trebuie evacuate din Mariupol, oraș în care au fost surprinse cele mai înfiorătoare scene de la izbucnirea războiului, înainte de descoperirea masacrelor rusești din Bucha și alte locuri, precum Irpin sau Borodeanka.

Urmărește ultimele evoluții din a 43-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.