Primarul orașului asediat Mariupol a estimat miercuri numărul civililor uciși acolo la peste 5.000, dintre care 210 copii, în timp ce Ucraina strânge dovezi ale atrocităților ruse de la periferia Kievului și se pregătea pentru ceea ce ar putea deveni o bătălie crucială pentru controlul estului industrial al țării, relatează Associated Press.

Rușii distrug metodic tot Mariupolul, pe care nu l-au cucerit încăFoto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Autoritățile ucrainene au continuat miercuri să adune morți din orașele ruinate din jurul capitalei, în timp ce trupele Moscovei au lăsat tot mai multe dovezi că au ucis civili înainte de a se retrage în ultimele câteva zile.

Ca urmare, SUA și aliații săi occidentali au decis să impună noi sancțiuni împotriva Kremlinului pentru ceea ce au numit crime de război.

În același timp Rusia a finalizat retragerea tuturor celor 24.000 de soldați sau mai mulți estimați din zonele Kiev și Cernihiv, pentru reaprovizionare și reorganizare, potrivit unui oficial american al apărării.

Primarul orașului Mariupol, Vadim Boicenko, a spus că din cei peste 5.000 de civili uciși în săptămânile de bombardamente rusești și lupte de stradă, 210 erau copii. El a spus că forțele ruse au bombardat spitale, inclusiv unul în care 50 de oameni au murit arși.

Boicenko a spus că mai mult de 90% din infrastructura orașului a fost distrusă. Atacurile asupra portului strategic de la Marea Azov au dus la o lipsă acută de alimente, apă, combustibil și medicamente și au distrus casele și afacerile.

Oficialii britanici ai apărării au declarat că 160.000 de oameni au rămas prinși în oraș, care avea o populație de 430.000 înainte de război. Un convoi de ajutor umanitar însoțit de Crucea Roșie încearcă fără succes să intre în oraș de vineri.