Comitetul Internațional al Crucii Roșii spune că a amânat încercarea de evacuare a civililor din orașul asediat Mariupol, potrivit BBC.

Crucea RosieFoto: Crucea Rosie

„Echipa CICR care se îndreptase vineri spre Mariupol pentru a facilita trecerea în siguranță a civililor a trebuit să se întoarcă la Zaporojie după ce aranjamentele și condițiile au făcut imposibilă continuarea”, a spus CICR.

„Echipa CICR, care este formată din trei vehicule și nouă persoane, nu a ajuns la Mariupol și nici nu a facilitat trecerea în siguranță a civililor astăzi”, dar vor încerca din nou sâmbătă se arată în comunicat.

„Pentru ca operațiunea să reușească, este esențial ca părțile să respecte acordurile și să ofere condițiile și garanțiile de securitate necesare.Dacă și când va avea loc operațiunea de trecere în siguranță, rolul CICR ca intermediar neutru ar fi să însoțească convoiul de la Mariupol în alt oraș din Ucraina”, spune renumita organizație.

Între 100.000 și 170.000 de oameni sunt captivi în Mariupol, fără curent electric, apă potabilă, hrană sau medicamente, potrivit primarului.

Administrația orașului port Mariupol, devastat de bombardamentele forțelor ruse, spune că ar fi necesare cel puțin 10 miliarde de dolari pentru refacerea infrastructurii orașului, scrie The Kyiv Independent.

Potrivit primarului din Mariupol, Vadym Boychenko, autoritățile ucrainene lucrează pentru a se asigura că, după încheierea războiului, Rusia plătește "nu numai pentru o reconstrucție completă a orașului, ci și pentru a-i despăgubi pe locuitorii pentru suferința și daunele provocate”.

Urmărește ultimele evoluții din a 37-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.