În cea de-a 37-a zi de război, trupele ruse par să se regrupeze și a condus un atac asupra regiunii Odesa. Rusia a acuzat Ucraina că a atacat un depozit de combustibil din Belgorod, lucru negat de oficialii ucraineni spunând că ar putea fi o provocare și că nu este vinovat Kievul de toate catastrofele care au loc în țara cotropitoare. Într-un summit UE-China, Beijingul a spus că va face în „felul său propriu” demersuri pentru pace în Ucraina, după ce Bruxelles-ul a făcut presiuni asupra Chinei să nu furnizeze arme Rusiei. Pe parcursul zilei a avut loc un nou schimb de prizonieri între cele două părți, în schimb forțele ruse ar fi luat prizonieri aproximativ 200 de prizonieri în momentul în care s-au retras de la centrala nucleară Cernobîl.

Situatie critica in continuare in MariupolFoto: TASS / ddp USA / Profimedia

Cele mai importante evenimente de vineri privind invazia sunt LIVETEXT pe HotNews.ro:

01:54A început evacuarea civililor din Mariupol / Primele autobuze au ajuns la Zaporoje

01:06Forțele ruse se retrag de pe aeroportul Antonov, în afara Kievului, confirmă imaginile din satelit, potrivit CNN.

Capturarea aerodromului Antonov a fost prima victorie majoră obținută de ruși în prima zi a războiului — 24 februarie

00:54Forțele ruse s-au retras de pe Aeroportul Antonov din Hostomel, aflat la puțin peste 28 de kilometri nord-vest de Kiev.

Forțele ruse de acolo au dispărut brusc, arată noi imagini din satelit, potrivit CNN.

Joi, un oficial al Departamentului de Apărare al SUA a declarat pentru CNN că crede că armata rusă probabil a părăsit aeroportul. Noile imagini din satelit, luate joi de la Maxar Technologies, confirmă acest lucru.

00:49Șefa Parlamentului European a fost în Ucraina și a făcut trei promisiuni ucrainenilor.

00:24Deputatul ucrainean Oleksandr Merezhko a spus că pot exista două explicații pentru ce explozia de la Belgorod, iar cea mai plauzibilă este că a fost vorba de o „provocare deliberată” a Rusiei, potrivit BBC.

  • „Prima (explicație, n.r.) este că a fost doar un accident, pentru care Rusia încearcă dea vina pe Ucraina. Dar presupun că cea mai plauzibilă și cea mai probabilă explicație este că a fost o provocare [rusă], o provocare deliberată și există două motive să credem în această versiune.
  • Primul este că NU este în interesul Ucrainei să desfășoare o astfel de operațiune militară pe teritoriul Rusiei pentru că este prea riscant și poate duce la o escaladare mai mare, ceea ce este periculos în situația noastră.
  • Operațiunile cu steag fals sunt explicația cea mai probabilă, pentru că Putin acum este disperat să încerce să justifice sau să găsească un pretext pentru a explica cumva agresivitatea și agresiunea sa împotriva Ucrainei.

00:09Ucraina spune că urmează „mai multe lovituri asupra economiei Rusiei”

23:25O profesoară din Rusia, arestată după ce a fost denunţată de elevi pentru că a făcut comentarii antirăzboi

Principalele evenimente ale zilei de vineri:

Regiunea Odesa a fost bombardată de ruși

22:55SUA trimit echipamente și provizii în Ucraina în caz că Rusia folosește arme chimice

22:44Berlinul intenționează să expulzeze un număr semnificativ de angajați ai ambasadei Rusiei din Germania, scrie Süddeutsche Zeitung.

22:24Ministerul de Externe al Bulgariei a declarat vineri că a declarat un diplomat rus „persona non grata” și i-a acordat termen de 72 de ore pentru a părăsi țara balcanică din cauza acuzațiilor de spionaj

22:14Teatrul Bolșoi va prezenta un balet „eroic” în sprijinul „operațiunii speciale” ruse din Ucraina

21:57Trei rachete au lovit vineri o zonă rezidențială din regiunea Odesa - guvernator. Potrivit guvernatorului, trei rachete Iskander au fost lansate din peninsula Crimeea

21:45Regatul Unit şi SUA vor lucra pentru a „elimina dependenţa” energetică de Rusia

21:07Aproximativ 200 de gardieni de la centrala nucleară Cernobîl, luați prizonieri de trupele ruse în momentul în care s-au retras - primar

Ucrainenii au recucerit un oraș de lângă Kiev

20:18Orașul Bucha din regiunea Kiev a fost eliberat la mai bine de o luna de când forțele Rusiei l-au ocupat pe 27 februarie, spune primarul.

”31 martie va intra în istoria orașului nostru”, a spus primarul Anatolii Fedoruk, potrivit The Kyiv Insdependent.

19:46Președintele american Joe Biden a asigurat vineri că „mai mult de 30 de țări” vor urma Statele Unite și vor folosi rezervele strategice de petrol în încercarea de a scădea prețurile, potrivit AFP.

19:42Ministrul german de externe: Stă în puterea lui Putin să pună capăt războiului

19:11Irina Vereșciuk, ministrul ucrainean al reintegrării teritoriilor ocupate temporar, a declarat că autobuzele care transportau ajutor umanitar către Melitopol au fost oprite de către soldații ruși, iar ajutorul confiscat, conform CNN.

19:09Vicepremierul Ucrainei, Irina Vereşciuk, a anunțat că a avut loc al doilea schimb de prizonieri cu forțele ruse. Schimbul a avut loc la Zaporojie pe 1 aprilie și 86 de soldați, dintre care 15 femei, s-au întors în Ucraina. Încă nu se știe numărul de doldați ruși eliberați în cadrul schimbului, potrivit Kyiv Independent.

19:07Administrația orașului port Mariupol, devastat de bombardamentele forțelor ruse, spune că ar fi necesare cel puțin 10 miliarde de dolari pentru refacerea infrastructurii orașului, scrie The Kyiv Independent.

Potrivit primarului din Mariupol, Vadym Boychenko, autoritățile ucrainene lucrează pentru a se asigura că, după încheierea războiului, Rusia plătește "nu numai pentru o reconstrucție completă a orașului, ci și pentru a-i despăgubi pe locuitorii pentru suferința și daunele provocate”.

Prima reacție a Ucrainei după ce a fost acuzată de atacul asupra unui depozit de combustibil din Belgorod

18:28Ministerul ucrainean al Apărării despre atacul de la Belgorod: Ucraina nu este responsabilă pentru toate catastrofele din Rusia

18:22Primul summit UE-China din ultimii doi ani și „întrebarea de un milion de dolari” / Beijingul a transmis că susține „în felul său" negocierile de pace din Ucraina

16:12În Rusia, tinerii pendulează între refuz și patriotism în fața serviciului militar de un an

17:53Directorul centralei nucleare de la Cernobîl, Valery Seida, a spus că este imposibil să se determine gradul de radiație la care au fost expuse trupele ruse în timp ce ocupau teritoriul, scrie CNN.

„Pe teritoriul stației în sine, ocupanții nu au săpat nimic, ci praful gros ridicat de trecere, dar este posibil ca praful ridicat de vehicule și particule radioactive să fi intrat în corpurile rasșciștilor (rasist-fasciști, o insultă ucraineană pentru trupele ruse)”, a spus directorul de la Cernobîl Valery Seida, într-o declarație pe canalul Telegram al Energoatom, operatorul de stat al centralelor nucleare din Ucraina

17:51Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat vineri că îi va transmite omologului său rus Vladimir Putin, cu care va vorbi astăzi la telefon, că trebuie să discute cu Volodimir Zelenski despre Donbas şi de Crimeea, scrie Reuters.

Erdogan a spus că va avea o convorbire telefonică cu Putin şi îi va prezenta din nou propunerea de a-i găzdui pe liderii rus şi ucrainean pentru discuții de pace, demers faţă de care Zelenski s-ar fi arătat deschis în discuția lor telefonică de joi.

17:40Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat vineri Beijingul să nu sprijine Moscova în invazia din Ucraina, scrie Reuters.

„Am spus foarte clar că China nu ar trebui să interfereze cu sancțiunile noastre”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o conferință de presă susșinută după un summit virtual cu președintele chinez Xi Jinping, primul summit China-UE din ultimii doi ani.

Rusia ar folosi o biserică pentru a pregăti un asalt asupra Kievului

17:32Germania a aprobat vânzarea a 56 de blindate către Ucraina

17:13Rusia ar folosi o biserică pentru a pregăti un atac asupra Kievului - oficial american

16:37Cine sunt cu adevărat luptării străini din războiul din Ucraina?

16:33Expertul bulgar în energie Vasko Nacev a explicat pentru 24Chasa de ce crede că Europa nu va ajunge să plătească în ruble gazul important din Rusia, deoarece o astfel de plată nu este profitabilă nici pentru ruși, citează Rador.

16:27„Deminare” pe autostrada Kiev-Varșovia:

Forțele ruse au pus mine antitanc pe mai multe șosele din Ucraina, în imagini publicate zilele trecute putându-se vedea cum mașinile se strecoară printre mine, pentru a nu călca pe ele. De precizat însă că acestea, foarte probabil nu s-ar declanșa nici dacă ar trece peste ele, deoarece sunt menite să explodeze doar dacă înregistrează greutăți foarte mari, de exemplu dacă un tanc calcă peste acestea.

16:17Forțele ruse din jurul Kievului încep să se retragă. Harta localităților recapturate de către ucraineni vineri (albastru) și joi (galben):

Gazprom a început să trimită notificări de plată a gazelor naturale în ruble

16:00Un elicopter de atac Mi-28N al Forțelor Aeriene Ruse a fost doborât astăzi deasupra Luhanskului, potrivit imaginilor furnizate de Ukraine Weapons Tracker. Se pare că echipajul a supraviețuit.

15:59Președintele rus Vladimir Putin a discutat vineri cu membrii Consiliului de Securitate despre măsuri suplimentare pentru a „preveni și neutraliza amenințările la securitatea internă”, a informat agenția de presă TASS, relatează Reuters.

Luna trecută, Putin a transmis un avertisment dur „trădătorilor” ruși despre care a spus că Occidentul vrea să-i folosească drept „a cincea coloană” pentru a distruge țara.

15:44Gazprom a început să trimită notificări despre plata gazelor naturale în ruble

15:32Cele mai fierbinți momente ale zilei

15:30Bătălii „uriașe” au loc încă în nordul și în estul Kievului - primarul Vitali Kliciko

15:13Ucraina le cere locuitorilor din regiunea Kiev să nu se grăbească înapoi acasă

14:49Summit UE-China: Beijingul susține negocierile de pace din Ucraina ”în felul său”

14:27Kremlinul, reacție acidă față de Gerard Depardieu după ce actorul l-a făcut nebun pe Putin

O nouă încercare de evacuare a civililor în Mariupol

14:20Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a declarat că va conduce misiunea la Cernobîl cat de curând posibil.

Agenția a anunțat că va ancheta cazul soldaților ruși care au fost expuși radiațiilor. Rușii au început să se retragă din zonă.

14:05Crucea Roșie a anunțat că trimite personal în orașul asediat Mariupol și speră că evacuările a mii de civili vor putea începe vineri, după multele încercări eșuate, a declarat un purtător de cuvânt al organizației.

Echipa Crucii Roșii, formată din 9 oameni cu 3 mașini, își propune să conducă un convoi de aproximativ 54 de autobuze ucrainene și vehicule private care să îi evacueze pe oamenii din oraș. "Avem permisiunea de a ne deplasa astăzi și suntem în drum spre Mariupol”, a afirmat purtătorul de cuvânt Ewan Watson, conform Reuters.

Reprezentantul Crucii Roșii a spus că operațiunea a fost aprobată de ambele părți, dar încă trebuie stabilite câteva detalii cheie, cum ar fi momentul exact.

Între 100.000 și 170.000 de oameni sunt captivi în Mariupol, fără curent electric, apă potabilă, hrană sau medicamente, potrivit primarului.

Anchetă privind starea de sănătate a lui Putin: Liderul Kremlinului ar fi înconjurat de doctori, inclusiv de un specialist în cancer tiroidian

13:43Ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, spune că nu poate nici să confirme, nici să infirme relatările potrivit cărora aviația Ucrainei ar fi implicată în atacul asupra depozitului de petrol din Belgorod. Kuleba a susținut că nu deține informații militare, precizează Reuters.

13:32Anchetă privind starea de sănătate a lui Putin: Liderul Kremlinului ar fi înconjurat de doctori, inclusiv de un specialist în cancer tiroidian / Face băi în extract din coarne de cerb

13:27Kremlin: Nu tăiem Europa de la gazele naturale de vineri. Decizia de a accepta doar ruble este ireversibilă

13:25Marea Britanie transformă vehiculele militare vechi în ambulanțe pentru Ucraina, la cea mai mare fabrică de ambulanțe din țară. Primele astfel de mașini recondiționate vor pleca vineri seară spre Ucraina, scrie BBC.

13:19Liderul belarus Alexander Lukașenko a vorbit la telefon vineri cu omologul său rus Vladimir Putin, despre situația din Ucraina și despre relațiile bilaterale dintre țările lor, a transmis agenția de presă Belta din Belarus, citată de Reuters.

Rusia a folosit teritoriul belarus pentru a lansa invazia în Ucraina din mai multe direcții.

Bilanțul persoanelor ucise în bombardamentul asupra clădirii administrației din Nikolaev urcă la 28

13:15Bilanțul persoanelor ucise în atacul de marți asupra clădirii administrației regionale din orașul ucrainean Nikolaev a ajuns la 28, a declarat vineri guvernatorul Vitaliy Kim, citat de Reuters.

13:12Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov s-a întâlnit, vineri, cu omologul său indian, Subrahmanyam Jaishankar, la New Delhi, în încercarea de a menţine puterile asiatice de partea sa în contextul sancţiunilor occidentale.

Lavrov a spus că Rusia apreciază că India ”priveşte această situaţie în ansamblul faptelor, şi nu doar într-un mod unilateral”, conform Reuters.

Omologul său indian a susținut că India a fost mereu ”în favoarea soluţionării isputelor prin dialog şi diplomaţie”.

13:05Kremlinul susține că atacul forțelor ucrainene asupra unui depozit de combustibil din orașul rus Belgorod "nu a creat condiții confortabile" pentru a continua discuțiile de pace cu Kiev, scrie Reuters.

Rusia a acuzat vineri Ucraina că a atacat depozitul de combustibil, dar autoritățile ucrainene nu au reacționat până acum.

Adresându-se reporterilor la o conferință telefonică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că autoritățile fac totul pentru a reorganiza lanțul de aprovizionare cu combustibil și pentru a evita întreruperea aprovizionării cu energie în Belgorod.

Un oficial rus a susținut anterior că două elicoptere militare ucrainene au lovit un depozit de combustibil din Belgorod, fiind primele acuzații de atac aerian ucrainean pe teritoriul Rusiei de la invazia în Ucraina, în 24 februarie.

12:59Un comandant ucrainean spune că soldații ruși luptă „ca proștii”: „Cad mereu în aceleași capcane”

Armata ucraineană crede că rușii vor ataca în estul și sudul țării

12:53Forţele ucrainene au anunţat vineri că ar fi recucerit 11 localităţi din regiunea Herson din sudul Ucrainei în ultimele câteva zile.

Potrivit Ministerului ucrainean Apărării, în timpul avansării lor spre nordul acestei regiuni, forţele ucrainene au găsit echipament militar rus abandonat, inclusiv tancuri T-64.

La rândul lor, forţele armate ruse susţin că au preluat complet controlul asupra regiunii Herson.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a evertizat că Rusia are în vedere organizarea unui pseudo-referendum în regiunea Herson din sud, pentru formarea unei „republici populare” similare celor din Donbas, în est. El a atenționat, de asemenea, că situația din aceste regiuni rămâne extrem de dificilă.

11:52Armata ucraineană crede că rușii vor ataca în estul și sudul țării / Care este situația la Kiev

11:48 Kuleba nu-și face iluzii cu privire la încheierea războiului în perioada următoare, deși crede în negocieri / Ce mesaj le-a transmis lui Macron și Scholz

11:24Rusia continuă să își retragă unele trupe din zona de nord a regiunii Kiev spre Belarus, a anunțat șeful administrației locale ucrainene citat de Reuters.

11:17Rusia şi-ar putea limita exporturile de grâu doar la ţările „prietene"

11:09VIDEO Momentul în care un elicopter ucrainean lovește depozitul de petrol din Belgorod în primul atac al Ucrainei pe teritoriul rusesc

Anchetă în cazul soldaților ruși expuși radiațiilor la Cernobîl

10:55Agenția Internațională pentru Energie Atomică va ancheta informațiile potrivit cărora soldații ruși s-ar fi îmbolnăvit după ce au fost expuși radiațiilor de la Centrala Nucleară de la Cernobîl.

10:33VIDEO Cum sunt primiți soldații ucraineni într-un sat eliberat de ruși

10:28Negocierile de pace dintre Moscova și Kiev urmează să fie reluate vineri, în contextul efoturilor de a-i ajuta pe oamenii blocați în Mariupol, oraș asediat și distrus de trupele ruse, relatează The Guradian. Amintim că joi negociatorul ucrainean David Arakhamia declara că discuțiile vor continua în format videocall și se vor axa pe propunerile de pace înaintate de Kiev la Istanbul.

10:16De la debutul războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, 153 de copii au fost uciși și peste 245 au fost răniți, au precizat vineri reprezentanții procurorului general din Ucraina, citați de presa locală.

10:10Bilanțul victimelor după atacul asupra unei clădiri administrative din Nikolaev a ajuns la 24, potrivit Nexta.

Rusia acuză un atac al Ucrainei pe teritoriul său

09:57Guvernatorul regiunii ruse Belgorod, situată la 30 de km de granița cu Ucraina, a susținut că elicopterele aparținând forțelor ucrainene au atacat depozitul de petrol. Presa rusă a prezentat imagini video cu un elicopter ucrainean a căror autenticitate nu a putut fi verificată nici până acum, scrie Kyiv Independent.

09:38Trupele ruse nu permit ajutoarelor umanitare să pătrundă în Mariupol, iar ieșirea din oraș este extrem de periculoasă, au transmis autoritățile locale citate de Reuters.

09:35Cinci coridoare umanitare ar urma să fie deschise vineri în regiunea Luhansk, a anunțat guervnatorul citat de Reuters.

09:00Pe twitter au început să apară imagini cu un elicopter al forțelor aeriene ale Ucrainei survolând în zona Belgorod. Informația nu a fost confirmată. Mișcarea ar fi una semificativă având în vedere că vorbim despre teritoriul Rusiei.

Incendiul de la depozitul de combustibil din Belgorod a fost pus de ruși pe seama atacurilor armatei ucrainene. Opt rezervoare ard și există riscul extinderii focului la alte 16, a precizat ministrul pentru situații de urgență, citat de Nexta.

08:40Agenția Internațională pentru Energie Atomică a transmis că, cel puțin deocamdată, nu poate confirma afirmațiile autorităților ucrainene potrivit cărora soldații ruși care s-au retras din Cernobîl au fost expuși unor doze semnificative de radiații. Agenția Națiunilor Unite a precizat că vizează o evaluare independentă a situației.

08:25Armata Ucrainei anunță că a respins 7 atacuri ale rușilor în ultimele 24 de ore, în zonele Donețk și Luhansk. Armata mai spune că a distrus 3 tancuri, două vehicule blindate, două sisteme de artilerie și a doborât o dronă.

08:18Ruşii sancţionaţi deţin în Bahamas active de 1,6 miliarde de dolari

08:04Un incendiu a izbucnit la un depozit de petrol din Belgorod (Rusia),două persoane fiind rănite, transmite Nexta. Autoritățile locale susțin că incendiul a izbucnit ca urmare a atacurilor aeriene ale forțelor armate ale Ucrainei.

07:33Georgia urmează să aplice sancțiuni economice împotriva Rusiei. Președintele Salome Zurabishvili a precizat pentru CNN că țara sa se alătură comunității internaționale și urmează să impună sancțiuni financiare, ceea ce reprezintă o premieră, transmite Kyiv Independent.

Rușii ar fi jefuit centrala nucleară de la Cernobîl înainte de a se retrage de acolo

07:27Putin este captiv într-o cușcă pe care și-a construit-o singur”, ministrul britanic al apărării

07:02Moscova: Toate aeronavele străine închiriate vor rămâne în Rusia

06:33Rușii ar fi jefuit centrala nucleară de la Cernobîl înainte de a o părăsi, potrivit șefului Agenției de Stat pentru Managementul Zonei de Excluziune, Yevhen Kramarenko.

06:09Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat joi că situaţia din sudul Ucrainei şi din regiunea Donbas rămâne extrem de dificilă şi a reiterat că Rusia îşi consolidează prezenţa militară în apropierea oraşului asediat Mariupol, transmite Reuters.

04:55Rusia va răspunde sancțiunilor Uniunii Europene, iar blocul celor 27 de națiuni ar putea realiza că o confruntare cu Moscova nu este în interesul său, a declarat vineri Nikolai Kobrinets, șeful departamentului de cooperare europeană din cadrul ministerului.de Externe, citat de RIA.

04:40Zelenski a concediat doi membri de rang înalt ai serviciului de securitate națională ucraineană pe motiv că sunt „trădători”

04:34​Preşedinta Parlamentului European Roberta Metsola merge la Kiev. "Sunt în drum spre Kiev", a scris Metsola în engleză şi ucraineană, cu un steag ucrainean şi un hashtag în sprijinul Ucrainei, alături de o fotografie în care apare în faţa a ceea ce pare a fi un vagon de tren.

Scurtă recapitulare, joi noapte, a celor mai importante titluri de joi

02:29Pentagonul a declarat joi că nu știe dacă convoiul de vehicule militare al Rusiei care se îndrepta spre Kiev, și care se întindea cândva pe aproximativ 40 de km, „mai există în acest moment”. „A trecut atât de mult timp”, a spus purtătorul de cuvânt John Kirby. „Nu și-au îndeplinit niciodată cu adevărat misiunea”, potrivit BBC.

02:05Trupele ruse care au părăsit joi centrala de la Cernobîl, ocupată la începutul invaziei Ucrainei pe 24 februarie, au luat cu ele ostatici, au declarat joi seară la Kiev oficiali ucraineni, transmite AFP.

01:25Zelenski, după 36 de zile de război: Am îndurat de multe ori mai mult decât credea inamicul / Stăm în picioare. Şi vom continua să luptăm.

00:40Autorităţile germane iau în calcul naționalizarea unităților Gazprom şi Rosneft - Handelsblatt, Reuters.

00:13SUA sancționează companii de top din sectorul tehnologic rus pentru a preveni eludarea sancțiunilor.

Compania Serniya Engineering este astfel una dintre țintele acestei noi salve de sancțiuni, acuzată că se află în centrul rețelei constituite pentru eludarea sancțiunilor impuse de țările occidentale.