Ministerul ucrainean al Afacerilor Interne le-a cerut locuitorilor din regiunea Kiev să nu se grăbească să se întoarcă acasă în localitățile eliberate de ruși în urma contraofensivelor forțelor armate ucrainene, relatează Interfax Ucraina.

Cetățeni ucraineni urcă într-un autobuz spre RusiaFoto: Mikhail Tereshchenko / TASS / Profimedia

Evhen Enin, prim-adjunctul ministrului ucrainean Denis Monastîrski, a declarat vineri la un briefing cu presa susținut la Irpin, oraș eliberat luni de armata ucraineană, că:

„Sugerăm să nu ne grăbim acasă. Din păcate, trupele ruse au lăsat multe surprize neplăcute - mine, rachete și alte elemente periculoase”.

În acest context, Enin a cerut să se aștepte ca specialiștii să curețe zona de explozivi.

„Trebuie să-și facă treaba și abia atunci oamenii se vor putea întoarce la casele lor”, a spus oficialul ucrainean.

Ucraina recuperează treptat controlul asupra regiunii Kievului

Apelul formulat de ministerul ucrainean vine în contextul în care Rusia a anunțat marți că își reduce „drastic” activitățile militare din zonele Kiev și Cernihiv (Ceringău), un anunț primit inițial cu scepticism de oficialii ucraineni și serviciile de informație occidentale.

Statul Major al forțelor armate ucrainene a afirmat însă vineri că se așteaptă ca armata rusă să își îndrepte atacurile asupra Donbasului și sudului țării.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, avertizase deja că Rusia are în vedere organizarea unui pseudo-referendum în regiunea Herson din sud, pentru formarea unei „republici populare” similare celor din Donbas, în est.

În ultimele săptămâni forțele armate ucrainene au reușit să îi împingă înapoi pe ruși în mai multe regiuni ale țării, inclusiv în zonele Kievului și Cernihivului.

Vinerea trecută armata ucraineană a anunțat că a distrus o „fortăreață” rusească din apropierea Kievului și, într-un mesaj ce s-a viralizat pe platformele social media, că a început să elibereze satele din împrejurimi de „orcii” ruși.

Forțele armate ale Ucrainei au anunțat ulterior eliberarea mai multor localități din regiunea Kievului.

Urmărește ultimele evoluții din a 37-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.