Forţele militare ruse intenţionează să îşi menţină prezenţa în estul şi sudul Ucrainei, apreciază Statul Major ucrainean într-un material informativ preluat vineri de dpa și Deutsche Welle, citate de Agerpres.

Volodimir ZelenskiFoto: Genya Savilov / AFP / Profimedia Images

Generalii ucraineni se referă la încercările Rusiei de a crea o administraţie în regiunile ocupate Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, unde se aşteaptă ca luptele să continue.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, avertizase deja că Rusia are în vedere organizarea unui pseudo-referendum în regiunea Herson din sud, pentru formarea unei „republici populare” similare celor din Donbas, în est.

El a avertizat de asemenea că situația din aceste regiuni rămâne extrem de dificilă.

Armata ucraineană a reușit să oprească ofensivele rușilor

Conducerea armatei ucrainene a precizat că unităţile ruse nu au mai reuşit să câştige teren. Ruşii continuă bombardamentele la Harkov, în est, însă nu au reuşit o încercare de străpungere în apropiere de Izium. Nu a avut succes nici încercarea forţelor ruse de a avansa în regiunea Nikolaev din sud, iar în nord, unele unităţi invadatoare chiar s-au retras.

Moscova anunţase că se vor reduce atacurile asupra Kievului şi „operaţiunea militară” se va concentra pe ofensiva din Donbas.

Zelenski a reacţionat cu un optimism rezervat: „Sunt sigur că este foarte plăcut pentru fiecare dintre voi să citească ştirile şi să afle că oraşele noastre ucrainene sunt eliberate treptat de sub forţele de ocupaţie”. În acelaşi mesaj video, el a avertizat însă că nu este momentul pentru relaxare.

„Cu toţii ne dorim victoria. Dar vor mai fi lupte. Ne aşteaptă un drum greu în continuare pentru a obţine tot ce încercăm”, a adăugat el.

Situație mai ușoară la Kiev

Comandamentul militar ucrainean a afirmat că situaţia la Kiev este „oarecum mai uşoară”.

Generalul Mikola Jirnov a adăugat într-un comunicat difuzat joi seara că luptele continuă la periferia capitalei.

El a insistat că infrastructura civilă este în curs de refacere şi că ziua a fost calmă. Soldaţii ucraineni şi serviciile de intervenţie „curăţă şi deminează zonele eliberate”.

În ciuda progreselor, Jirnov a făcut apel la kieveni să fie atenţi la alarmele de atacuri aeriene şi precauţi.