Rusia a anunțat marți „reducerea drastică a activității militare" în zonele Kiev și Chernihiv, potrivit Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Anunțul a fost făcut de către ministrul adjunct al Apărării de la Moscova, Alexander Fomin, după discuțiile de la Istanbul dintre echipele de negociere ruse și ucrainene.

Oficialul rus a susținut că decizia a fost luată pentru a spori încrederea reciprocă și pentru a crea condițiile necesare continuării negocierilor.

El a precizat că detaliile acestei decizii vor fi dezvăluite de către Statul Major, după revenirea delegației ruse la Moscova.

Ce spune Ucraina

De asemenea, Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a transmis că ”anumite unităţi” ale armatei ruse se retrag de pe fronturile de luptă din Kiev şi Cernihiv, potrivit CNN.

  • ”Inamicul rus nu şi-a îndeplinit obiectivul operaţiunii sale ofensive”, a transmis armata ucraineană, marţi, într-o actualizare pe pagina de Facebook.

Forţele ucrainene au avertizat însă că există un ”risc ridicat” ca trupele ruse să atace infrastructura militară şi civilă, arătând că armata rusă încearcă să consolideze trupele şi să rotească noi soldaţi.

Tot marți - în ziua a 34-a a războiului declanșat de Rusia în Ucraina, ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a avut o apariție televizată pentru prima oară după mai bine de două săptămâni, susținând că Moscova se poate concentra acum asupra obiectivului său cheie, eliberarea Donbasului, deoarece principalele scopuri ale primei faze a războiului au fost îndeplinite, iar forțele ruse au „redus semnificativ” puterea de luptă a armatei ucrainene.

  • „În primul rând, despre cursul operațiunii militare speciale a forțelor armate ruse pe teritoriul Ucrainei - în general, principalele sarcini ale primei etape a operațiunii au fost finalizate.
  • Potențialul de luptă al forțelor armate ucrainene a fost semnificativ redus, ceea ce permite concentrarea atenției principale și a eforturilor principale asupra atingerii scopului principal - eliberarea Donbasului”, a spus Șoigu, citat de Tass.

Marți, a avut loc a patra rundă de discuții între delegațiile Rusiei și Ucrainei. Negocierile au avut loc la Istanbul, iar negociatorul Ucrainei a susținut că au fost făcute suficiente progrese pentru o întâlnire între președinții Putin și Zelenski.

El a mai spus că Ucraina este gata să accepte statutul de neutralitate în cazul în care sistemul garanțiilor de securitate va funcționa, transmite Reuters. Acceptarea neutralității în schimbul garanțiilor de securitate înseamnă că Ucraiana nu va adera la NATO și nu va găzdui baze militare străine.

------------------------