Ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a avut o apariție televizată pentru prima oară după mai bine de două săptămâni, susținând că Moscova se poate concentra acum asupra obiectivului său cheie, eliberarea Donbasului, deoarece principalele scopuri ale primei faze a războiului au fost îndeplinite, iar forțele ruse au „redus semnificativ” puterea de luptă a armatei ucrainene.

Serghei ȘoiguFoto: Russian Defence Ministry / TASS / Profimedia
  • „În primul rând, despre cursul operațiunii militare speciale a forțelor armate ruse pe teritoriul Ucrainei - în general, principalele sarcini ale primei etape a operațiunii au fost finalizate.
  • Potențialul de luptă al forțelor armate ucrainene a fost semnificativ redus, ceea ce permite concentrarea atenției principale și a eforturilor principale asupra atingerii scopului principal - eliberarea Donbasului”, a spus Șoigu, citat de Tass.

El a susținut că forțele armate ale Ucrainei „au suferit pagube semnificative”.

  • "Supremația în aer a fost câștigată. Forțele aeriene și sistemul de apărare aeriană (ale Ucrainei - n.r.) au fost practic distruse", a mai susținut ministrul rus.

Serghei Șoigu a fost o prezență mediatică constantă de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, însă presa a remarcat săptămâna trecută o dispariție a acestuia din spațiul public. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a explicat ulterior dispariția ministrului rus al Apărării din spațiul public prin faptul că ar fi ocupat cu Ucraina și că nu are timp de apariții media.

La finalul săptămânii trecute, după absența care a ridicat semne de întrebare, un moderator al postului TV Russia 24 a întrerupt vineri un interviu în direct pentru a difuza imagini preînregistrate a unei întâlniri operaționale a Consiliului Național de Securitate a țării, în care apărea și ministrul Apărării Serghei Șoigu. Postul TV nu a precizat și când a avut loc întâlnirea.

------------------------