Soldații ucraineni au recapturat Nova Basan, un sat din regiunea Cernihiv aflat la aproximativ 129 de kilometri de orașul cu același nume care este centrul administrativ al regiunii, imaginile distribuite pe social media arătând cum trupele sunt primite de locuitorii emoționați.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministerul rus al Apărării a anunțat marți că își reduce „drastic” activitățile militare din zonele Cernihiv (Cernigău), precum și în regiunea Kievului, Statul Major al forțelor armate ucrainene afirmând că „inamicul rus nu şi-a îndeplinit obiectivul operaţiunii sale ofensive” în aceste zone.

Anunțul Rusiei a venit după ce în ultimele săptămâni Ucraina a început să lanseze mai multe contraatacuri atât în regiunea Cernihiv, aflată în nordul țării, precum și în jurul capitalei Kiev. Armata ucraineană a anunțat încă de pe 23 martie că rușii au fost scoși de tot din orașul Cernihiv.

Însă rușii s-au regrupat și au trecut la încercuirea orașului, autoritățile locale anunțând pe 26 martie că evacuarea civililor este imposibilă din cauza trupelor rusești din jurul orașului. Cernihiv a rămas fără apă potabilă pe 24 martie, autoritățile anunțând că aceasta va fi raționalizată.

Acest oraș a fost atacat cu tiruri de rachete și artilerie precum și de forțele terestre ale armatei ruse încă din prima zi a războiului declanșat de președintele Vladimir Putin pe 24 februarie, după ce decizia de atacare a Ucrainei a fost luată cu cel puțin 3 zile mai devreme.

Soldații ucraineni, primiți ca eliberatori de locuitorii satului

O înregistrare video filmată în satul Nova Basan îi arată pe soldații ucraineni întâmpinați de localnici emoționați, unii dintre aceștia așteptându-i cu mâncare și încurajându-i în timp ce trec pe o stradă din comună.

Imaginile vin în contextul în care armata ucraineană a anunțat în ultimele zile eliberarea mai multor localități mici la est de Harkiv, lângă Mariupol sau Sumî, alte orașe atacate de forțele armate ale Rusiei încă din primele zile ale războiului.

Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat sâmbăta trecută și recucerirea orașului Trostianeț din nord-estul ucrainei, cu o populație de aproximativ 20.000 de locuitori înainte de invazia rusească.

„Armata rusă a fugit din Trostianeț, lăsând în urmă arme, echipamente și muniție”, potrivit declarației Ministerului Apărării, care a publicat fotografii care arată soldați și civili ucraineni printre clădirile puternic avariate.

Vinerea trecută armata ucraineană a anunțat că a distrus o „fortăreață” rusească din apropierea Kievului și, într-un mesaj ce s-a viralizat pe platformele social media, că a început să elibereze satele din împrejurimi de „orcii” ruși.

Petro Kuzik, comandantul Forțelor Teritoriale de Apărare din regiunea Kiev, a anunțat că distrugerea fortăreței rusești a avut loc în timpul operațiunilor de eliberare a Lukîanivka, un orașel cu o populație de aproximativ 11.000 de locuitori aflat la 60 de kilometri est de capitala ucraineană.

„Sunt câteva succese în jurul Kievului. Inamicul a fost împins înapoi. Pe malul stâng, ieri, în zona Barîșivka a avut loc un atac cu succes asupra așezărilor precum Lukîanivka. A fost complet eliberată” a anunțat Petro Kuzik, comandantul Forțelor Teritoriale de Apărare din regiunea Kiev.

Armata ucraineană a afirmat însă joia această că forțele rusești se regrupează în Belarus după ce duminca trecută a anunțat că se teme de o nouă ofensivă în regiunea Kievului, atacată de la începutul războiului de forțele armate ruse de pe teritoriul bielorus.

Președintele american Joe Biden și-a exprimat la rândul său marți scepticismul că trupele rusești își vor reduce cu adevărat atacurile în Kiev și Cernihiv.

Urmărește ultimele evoluții din a 37-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.