Trupele ruse adoptă poziții defensive la nord de Kiev, în loc să avanseze, în timp ce eforturile rusești din alte părți au stagnat, a spus Pentagonul, într-o conferință de presă, relatează The Guardian.

Soldat ucrainean care apara o pozitie langa KievFoto: Aris Messinis / AFP / Profimedia Images

Corespondenții americani de securitate au postat pe Twitter detalii de la briefing.

Astfel, potrivit lui Jack Detsch, reporter la Foreign Policy, contraofensiva Ucrainei de lângă Kiev a împins forțele ruse mai departe de capitală. Luptătorii ruși au fost alungați înapoi cu 24 de kilometri în ultimele zile, a raportat Detsch.

Pentagonul a declarat că Rusia a lansat până acum peste 1.200 de rachete, a raportat Jeff Seldin, corespondent la Vocea Americii. Pentagonul a mai spus că trupele ruse la nord de Kiev își asumă acum poziții defensive, în loc să-și continue asaltul.

Un alt reporter, Carla Baab, a spus că trupele ruse au ieșit de asemenea din Cernigău (sau Cernihov), spre granița cu Belarus.

Forţele ruse rămân blocate la zece km de centrul oraşului Cernihov, la nord-est de Kiev, potrivit estimărilor Pentagonului. În această zonă, "cedează teren, se mişcă în direcţia opusă, dar nu cu mult", a menţionat Pentagonul.

Ombudsmanul Ucrainei spune că oamenii sunt ostatici la Cernihiv

Informațiile care ar fi fost transmise de Pentagon par să se bată cap în cap cu ce a spus Liudmila Denisova, ombudsmanul Ucrainei pentru drepturile omului, care a susținut că populația este ținută ostatică la Cernihiv, guvernul ucrainean temându-se că Kremlinul încearcă aibă un atu pentru cererile sale „maximaliste” în negocierile de pace actuale cu Kiev, intensificând vizarea civililor, potrivit The Guardian.

„Astăzi Cernihivul rămâne complet separat de capitală. Ocupanții au bombardat podul peste râul Desna, prin care am transportat ajutoare umanitare în oraș și am evacuat civili”, a spus Denisova.

„Orașul nu are curent, apă, căldură și aproape nici gaz, infrastructura este distrusă. Potrivit localnicilor, ocupanții întocmesc liste cu civili pentru „evacuarea” la Lgov [în regiunea Kursk din Rusia]. Rasiştii, tăind Cernihivul din capitală, şi-au transformat locuitorii în ostatici”, a mai spus ea.