Oficialii de la Cernihiv au spus că acum rămân fără apă potabilă, într-un avertisment sumbru despre un dezastru umanitar care pare să fie cale să-l egaleze pe cel din orașul-port Mariupol, din sud-estul țării, de unde 100.000 de oameni se luptă să fugă, relatează The Guardian.

Școală din Cernihiv, distrusă de bombardamentele rușilorFoto: STR / AFP / Profimedia

„Numărul de rezervoare pentru apă potabilă este limitat”, au spus oficialii de la Cernihiv într-un avertisment adresat civililor miercuri. „Din acest motiv, pentru a proteja populația orașului, începând de [joi] se impun restricții la distribuirea apei potabile. Se va turna apă în cantitate de 10 litri de persoană.”

Liudmila Denisova, ombudsmanul Ucrainei pentru drepturile omului, a susținut că populația este ținută ostatică, guvernul ucrainean temându-se că Kremlinul încearcă să aibă un atu pentru cererile sale „maximaliste” în negocierile de pace actuale cu Kiev, intensificând vizarea civililor.

„Astăzi Cernihivul rămâne complet separat de capitală. Ocupanții au bombardat podul peste râul Desna, prin care am transportat ajutoare umanitare în oraș și am evacuat civili”, a spus Denisova.

„Orașul nu are curent, apă, căldură și aproape nici gaz, infrastructura este distrusă. Potrivit localnicilor, ocupanții întocmesc liste cu civili pentru „evacuarea” la Lgov [în regiunea Kursk din Rusia]. Rasiştii, tăind Cernihivul de capitală, şi-au transformat locuitorii în ostatici”.

Astfel, pare să se repete situația din Mariupol, unde oficialii au acuzat Kremlinul că deportează oamenii în Rusia.

Pentagonul a spus miercuri că trupele ruse adoptă poziții defensive la nord de Kiev, în loc să avanseze, și că acestea sunt blocate în afara Cernihivului, undeva la 10 kilometri de centrul orașului.