Un contraatac ucrainean care a început vineri la est de orașul Harkiv a dus la recucerirea mai multor sate, potrivit administratorului regional.

Contraofensiva UcainaFoto: mil.gov.ua

CNN a geolocalizat și a verificat un videoclip care arată trupele ucrainene care controlează Vilhivka, una dintre așezările care se află la aproximativ 32 de kilometri de granița cu Rusia în nord-estul Ucrainei.

Oleg Sinegubov, administratorul regional Harkiv, a declarat că o serie de sate din jurul Malaia Rogan au fost reluate de forțele ucrainene. Satele se află la aproximativ 20 de kilometri de centrul Harkiv, care a fost aproape încercuit de forțele ruse din primele săptămâni ale invaziei.

Un videoclip suplimentar, publicat sâmbătă pe Telegram, arată un schimb de focuri intens între forțele ucrainene – inclusiv membri ai batalionului Azov – și forțele ruse în satul Vilhivka. Batalionul Azov a început ca o miliție ultra-naționalistă în estul Ucrainei și de atunci a fost absorbit de armata ucraineană.

În videoclip, se vede cum luptele dintre forțele ruse și ucrainene se desfășoară printre casele și curțile satului. La un moment dat, trupele ucrainene se îndreaptă spre școala din sat, unde forțele ruse par să fie ascunse.

Soldatul care a încărcat videoclipul pe Telegram susține că batalionul Azov a ucis „aproximativ 70 de militari, a distrus o serie de vehicule militare rusești și a luat prizonieri 27 de soldați ruși. În videoclipul editat, un număr de soldați ruși aparent capturați sunt văzuți legați la ochi, iar unii sunt dezbrăcați de majoritatea hainelor.

Ei sunt văzuți în videoclip fiind înghesuiți în spatele mașinilor și camioanelor și alungați de membrii batalionului. Unii sunt vădit răniți.

Contraatacuri ucrainene de succes

Succesul forțelor ucrainene din jurul Harkivului a fost oglindit mai la nord, lângă orașul Șumi, unde trupele ucrainene au eliberat o serie de așezări, potrivit verificărilor CNN.

Forțele ucrainene au recâștigat controlul asupra orașului Trostianeț din nord-estul Ucrainei, unde luptele cu soldații ruși au fost încrâncenate, a anunțat sâmbătă Ministerul ucrainean al Apărării, potrivit AFP.

Un contraatac separat în sud, la aproximativ 103 kilometri nord-vest de Mariupol, a dus, de asemenea, la eliberarea a două sate de forțele ruse, potrivit administrației militare regionale Zaporojia.