Forțele ruse dau semne de regrupare în Belarus, a transmis Armata Ucrainei joi, în ziua 36 a războiului declanșat de Rusia.

Camion al armatei ruse in UcrainaFoto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Mișcarea echipamentului militar rusesc a fost observată în Belarus „probabil pentru regruparea unităților, precum și pentru crearea unei rezerve pentru a reface pierderile de trupe, arme și echipamente ale forțelor care operează în Ucraina”, spune Armata Ucrainei, conform CNN.

Forțele ucrainene spun că au observat „cazuri frecvente” de așezare de mine în regiunea Kiev.

Concluziile evaluării zilnice făcute de Armata Ucrainei

  • Rusia are în vedere formarea unor autorități de ocupație în teritoriile ocupate temporar;
  • Au fost observate mișcări de echipamente militare rusești în Belarus;
  • Forțele armate ucrainene lansează cu succes contraatacuri în anumite zone;
  • În regiunea Kiev, multe instalații, inclusiv clădiri rezidențiale, sunt minate pe teritoriile care au fost abandonate de armata rusă;
  • Starea morală și psihologică a trupelor rusești rămâne scăzută și tinde să se deterioreze;
  • Forța aeriană ucraineană a lovit șapte ținte aeriene în ziua precedentă - patru avioane, o dronă și două rachete de croazieră.

Ministerul britanic al Apărării spunea miercuri că unele unități rusești s-au întors în Belarus după ce au suferit pierderi grele pe câmpul de luptă din Ucraina. Belarus a fost o bază și o zonă de întâlnire pentru forțele militare ruse.

Rusia „probabil că va continua să compenseze capacitatea sa redusă de manevre la sol prin lovituri de artilerie în masă și rachete”, conform Ministerului Apărării din Marea Britanie.