Șefa Parlamentului European a declarat, vineri, în timpul unei vizite la Kiev, că europenii sunt alături de Ucraina și vor ajuta la reconstruirea orașelor acesteia după războiul cu Rusia, relatează Reuters.

Roberta MetsolaFoto: Isopix / Shutterstock Editorial / Profimedia

Roberta Metsola, care a preluat funcția de președinte al Parlamentului European în ianuarie, a mai spus că adunarea va sprijini eforturile Ucrainei de a începe procesul de aderare la Uniunea Europeană.

"Vă rog să mă credeți când spun că Parlamentul European, Uniunea Europeană și poporul Europei sunt alături de Ucraina. De aceea sunt astăzi aici, pentru că suntem alături de voi", a spus ea după sosirea în capitala Kiev.

Metsola, care este malteză, a făcut trei promisiuni Ucrainei.

„În primul rând, invazia criminală a Ucrainei de către (președintele Vladimir) Putin pune Rusia în confruntare directă cu Europa, comunitatea internațională și ordinea mondială bazată pe reguli. Nu este ceva pe care îl vom lăsa să facă necontestat”, a spus ea.

"În al doilea rând, Uniunea Europeană vă recunoaște ambițiile europene și aspirația dumneavoastră de a fi o țară candidată. Și puteți conta pe sprijinul deplin al Parlamentului European în atingerea acestui obiectiv."

"În al treilea rând, vă vom ajuta să vă reconstruiți orașele și localitățile când acest război ilegal, neprovocat și inutil se va termina. Am oferit deja asistență financiară, militară și umanitară. Acest lucru va continua și va crește", a spus ea într-un briefing comun cu Ruslan Stefanchuk, președintele Parlamentului ucraineana sau Rada Supremă a Ucrainei.