Regatul Unit şi SUA au convenit să lucreze pentru a pune capăt dependenţei de energia rusă, a anunţat vineri ministrul de externe britanic Liz Truss, în urma unei convorbiri cu secretarul de stat american Antony Blinken, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Liz TrussFoto: Rob Pinney / AFP / Profimedia

''Am convenit că presiunea asupra Rusiei trebuie să continue şi vom lucra pentru a elimina dependenţa de energia rusă'', a afirmat Liz Truss într-un mesaj postat pe Twitter.

Guvernul britanic a anunţat joi o nouă serie de 14 sancţiuni vizând "propagandişti şi media de stat" ruse, între care structurile care administrează RT şi Sputnik, pentru a contracara "minciunile" Kremlinului, ca reacţie la invazia Rusiei în Ucraina, potrivit AFP.

Gazprom a început să trimită notificări părților interesate despre trecerea la noua schemă de plată a gazelor naturale în ruble ce a intrat în vigoare astăzi, după ce mai devreme în cursul zilei de vineri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, anunțase că Moscova nu va sista deocamdată livrările de gaze naturale către Europa.

Peskov a explicat decizia legată de continuarea livrărilor prin faptul că plățile pentru cele furnizate după data de 1 aprilie urmează să fie făcute în a doua jumătate a acestei luni și în mai.

El a mai declarat în cadrul conferinței sale de presă zilnice că decizia președintelui Vladimir Putin de a trece la acceptarea plății gazelor naturale rusești în ruble este ireversibilă și că rubla este în prezent cea mai stabilă monedă pentru Rusia.