Forțele ruse și-ar fi stabilit un punct de staționare într-o biserică aflată la nord de Kiev și folosesc acest loc ca bază pentru a pune la punct un asalt asupra capitalei Ucrainei, a declarat vineri un înalt oficial al administrației americane, citat de Reuters.

Apartament din Kiev bombardat de rușiFoto: Maxym Marusenko/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
  • „Personalul militar este situat atât pe terenul bisericii, cât și în zona rezidențială din jur”, a afirmat oficialul american, sub rezerva anonimatului și fără a prezenta dovezi.

El a spus că aceste date se bazează pe informații desecretizate.

  • „Credem că armata rusă folosește această locație ca bază pentru declanșarea unui asalt asupra capitalei Ucrainei”, a mai arătat oficialul american.

În condițiile în care nu a reușit să cucerească un singur oraș ucrainean important în cinci săptămâni de război, Rusia a anunțat marți că își reduce „drastic” activitățile militare din zonele Kiev și Cernihiv (Ceringău) și că își mută atenția către sud-est, inclusiv asupra Mariupol, orașul devastat de la Marea Azov.

Rusia și-a prezentat decizia de a se retrage din nordul Ucrainei ca pe un gest de bunăvoință pentru negocierile de pace. Ucraina și aliații săi spun însă că forțele ruse au fost nevoite să se regrupeze după ce ar fi suferit pierderi grele.

Forțele armate ucrainene au reușit să îi împingă înapoi pe ruși în mai multe regiuni ale țării, inclusiv în zonele Kiev și Cernihiv.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a anunțat însă, vineri, că bătălii „uriașe” au loc în nordul și în estul Capitalei.

  • „Riscul de a muri (la Kiev) este destul de mare și de aceea sfatul meu pentru oricine vrea să se întoarcă este: vă rog, așteptați mai mult timp”, a spus primarul Kievului, avertizându-i pe locuitorii care au fugit din capitala Ucrainei după invazia Rusiei.