Bătălii „uriașe” au loc în nordul și în estul Kievului, a declarat vineri primarul capitalei Ucrainei, Vitali Kliciko, citat de Reuters.

Vladimir Klitschko in KievFoto: Lafargue Raphael/ABACA / Abaca Press / Profimedia
  • „Riscul de a muri (la Kiev) este destul de mare și de aceea sfatul meu pentru oricine vrea să se întoarcă este: vă rog, așteptați mai mult timp”, a spus primarul Kievului, avertizându-i pe locuitorii care au fugit din capitala Ucrainei după invazia Rusiei.

Tot vineri, ministerul ucrainean al Afacerilor Interne le-a cerut locuitorilor din regiunea Kiev să nu se grăbească să se întoarcă acasă în localitățile eliberate de ruși în urma contraofensivelor forțelor armate ucrainene.

Rusia a anunțat marți că își reduce „drastic” activitățile militare din zonele Kiev și Cernihiv (Ceringău), anunț primit cu scepticism de oficialii ucraineni și de serviciile de informație occidentale.

Statul Major al forțelor armate ucrainene a afirmat însă vineri că se așteaptă ca armata rusă să își îndrepte atacurile asupra Donbasului și sudului țării.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, avertizase deja că Rusia are în vedere organizarea unui pseudo-referendum în regiunea Herson din sud, pentru formarea unei „republici populare” similare celor din Donbas, în est.

În ultimele săptămâni forțele armate ucrainene au reușit să îi împingă înapoi pe ruși în mai multe regiuni ale țării, inclusiv în zonele Kievului și Cernihivului.