Primarul din Slavutîci, Yuri Fomichev, a spus că aproximativ 200 de membri ai Gărzii naționale ucrainene au fost cel mai probabil luați prizonieri de trupele ruse în timp ce se retrăgeau de la centrala nucleară, relatează The Guardian.

Centrala de la Cernobil capturata de rusiFoto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

Slavutîci este un oraș care a fost construit pentru refugiații din Prîpeat‎‎ în urma accidentului de la Cernobîl și în care locuiesc majoritatea angajaților de la centrala nucleară.

  • „Îi considerăm prizonieri de război”, a spus Yuri Fomichev pentru BBC.

El a spus că gardienii nu au mai putut fi contactați de joi.

  • „Lucrăm la un schimb de prizonieri”, a mai spus el.

Fomichev a spus că nu este încă clar dacă trupele ruse au părăsit întreaga zonă de excludere a Cernobîlului sau doar zona din imediata împrejurime a centralei electrice.

„Întreaga zonă Cernobîl este foarte mare. Nu putem monitoriza totul - știm doar ce se întâmplă direct în jurul centralei unde se află muncitorii noștri”, a spus primarul.

Compania nucleară ucraineană de stat Energoatom a anunţat joi că majoritatea trupelor ruse care au ocupat centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl au părăsit zona şi se îndreaptă către graniţa cu Belarus, doar mici efective militare ruse mai erau prezente în acea zonă.

''Ocupanţii care au capturat centrala nucleară Cernobîl şi alte facilităţi în zona de excludere au pornit în două coloane către frontiera ucraineană cu Belarusul", a anunțat Energoatom.