Ministerul rus al apărării a anunțat marți că a tăiat accesul Ucrainei la Marea Azov după ce separatiștii și trupele regulate trimise în Donețk ar fi făcut joncțiunea cu soldații ruși ce au avansat dinspre sud, din direcția Crimeei, relatează agenția Interfax.

Tancuri rusestiFoto: EyePress News / Profimedia Images

Anunțul a fost făcut de Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al ministerului apărării de la Moscova, care a declarat marți după-masa că „forțele Republicii Populare Donețk au ajuns la granița regiunii Donețk, unindu-se cu unități ale armatei ruse care operează pe coasta Mării Azov”.

Konașenkov anunțase cu o zi înainte finalizarea încercuirii orașului-port Mariupol de către forțele ce au înaintat din regiunea separatistă Donețk. Mariupol, un oraș cu aproape 500.000 de locuitori, este situat pe coasta de nord a Mării Azov, fiind unul dintre cele mai mari porturi comerciale maritime din Ucraina.

Mariupol a fost supus unor bombardamente puternice în cursul zilei de marți, atacuri care au vizat obiective civile și au provocat victime printre care se numpără femei și copii, potrivit unui anunț făcut de primarul orașului.

Direcțiile de atac ale trupelor rusești în Ucraina (FOTO: Novaya Gazeta)

Joncțiunea dintre separatiștii din estul Ucrainei și forțele din Crimeea, unul dintre obiectivele strategice ale Rusiei

Dacă informația, care nu a fost deocamdată confirmată de partea ucraineană, se dovedește adevărată, ea ar însemna că Rusia și-a atins probabil primul obiectiv strategic de la lansarea invaziei joia trecută.

Anunțul vine în contextul existenței unor informații privind frustrarea tot mai mare a președintelui rus Vladimir Putin față de eșecul armatei sale în Ucraina, aceasta nereușind să își atingă niciunul din obiectivele majore stabilite pentru primele zile ale invaziei.

În lunile de dinaintea declanșării invaziei, analiștii prognozau după ce Rusia a început în luna noiembrie a anului trecut să maseze din nou trupe la granița sa cu Ucraina și în Belarus că unul dintre obiectivele unei eventuale ofensive va fi realizarea unei joncțiuni între regiunile separatiste din estul Ucrainei și Crimeea.

Toate resursele necesare locuitorilor din Crimeea, inclusiv cele de apă potabilă, trebuie transportate pe un pod peste strâmtoarea Kerci finalizat în 2018, peninsula fiind altfel complet izolată de Rusia.

Citește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO: