Rusia a deplasat în ultimele zile aproximativ 30.000 de trupe de luptă și arme moderne în Belarus, cea mai mare desfășurare militară a Moscovei în această țară de la sfârșitul Războiului Rece, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Desfășurarea a inclus forțe pentru operațiuni speciale Spetsnaz, avioane de luptă SU-35, rachete Iskander cu capabilitate duală și sisteme de apărare aeriană S-400, a declarat el reporterilor la Bruxelles.

"Toate acestea vor fi combinate cu exercițiul anual al forțelor nucleare ale Rusiei", a adăugat el.

Termenul "capabilitate duală", pe care Stoltenberg l-a folosit pentru rachetele Iskander, este folosit pentru a descrie arme destinate atât războiului convențional, cât și celui nuclear.

Exercițiile militare Rusia-Belarus, care sunt programate până la data de 20 februarie, oferă Moscovei o acoperire pentru a-și spori și mai mult forțele în apropierea Ucrainei, într-un moment în care Statele Unite și Marea Britanie au avertizat că Moscova s-ar putea pregăti de război.

Ministrul ucrainean al apărării a declarat că Rusia a masat în prezent un total de 115.000 de soldați în apropierea granițelor Ucrainei.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a sosit joi în Belarus pentru a inspecta trupele rusești și belaruse și urma să se întâlnească cu liderul belarus Alexander Lukașenko, potrivit agenției de știri Interfax.

SUA au cerut luni membrilor de familie ai angajaților săi din Belarus să părăsească această țară și au avertizat împotriva călătoriilor pe fondul tensiunilor dintre Washington și Moscova pe tema Ucrainei.

Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a acuzat luni, în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate, că Rusia vrea să trimită „peste 30.000 de soldați” în Belarus.