În ziua 44 a invaziei Rusia își intensifică atacurile în sud și în est, ucrainenii încearcă să evacueze civilii din regiunile estice amenințate de ofensiva trupelor lui Vladimir Putin. La Kiev au ajuns vineri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și șeful diplomației UE, Josep Borrell. În același timp, Rusia e acuzată de o nouă crimă odioasă de război: a lansat un atac cu rachete asupra gării din Kramatorsk unde mii de oameni se înghesuiau să fugă de război.

Razboi in UcrainaFoto: Colaj foto

Cele mai importante informații de vineri privind invazia din Ucraina pe HotNews.ro:

08:00Rămâi pe HotNews.ro pentru continuarea relatărilor. Am deschis un nou articol LIVE-TEXT despre Războiul din Ucraina aici.

04:42 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că toți cei care se află în spatele atacului rusesc asupra gării din Kramatorsk vor fi trași la răspundere.

„Aceasta este o altă crimă de război a Rusiei, pentru care toți cei implicați vor fi trași la răspundere”, a declarat el în discursul său nocturn de vineri, adăugând că propaganda de stat rusă a încercat să dea vina pe forțele armate ucrainene pentru atac, potrivit CNN.

03:20Un purtător de cuvânt al premierului Ungariei a declarat pentru CNN că țara sa nu va furniza arme pentru a sprijini Ucraina în conflictul cu Rusia. „Punctul de vedere al Ungariei este ferm... nu ne vom amesteca în acest război prin intermediul armelor și prin furnizarea de soldați”, a declarat vineri Zoltan Kovacs, purtător de cuvânt al premierului ungar Viktor Orbán.

01:10Ucrainenii, șocați de „nebunia” soldaților ruși de la Cernobîl care s-au contaminat singuri

00:54 Jens Stoltenberg: NATO este gata să furnizeze arme Ucrainei câţiva ani

00:20 Peste 130 de civili au fost împuşcaţi în Makariv, anunţă primarul localităţii

23:55Cele două fiice ale lui Putin, sancționate și de UE / Bănci, cărbune și personalități, în centrul noilor sancțiuni

23:35 Ursula von der Leyen îi promite lui Volodimir Zelenski să accelereze examinarea candidaturii Ucrainei la UE

23:17 Oficialii ucraineni: Trupele ruse au finalizat retragerea din regiunea Șumî / Consolidare în Est

​22:58 Rusia: Banca centrală va reautoriza vânzările de valută din 18 aprilie / Rubla, la cel mai înalt nivel din 2021

22:34SUA spun că Rusia caută să recruteze „peste 60.000 de soldați”

22:30 VIDEO Maria Zaharova, declarații uluitoare despre motivele invaziei ruse în Ucraina: Cărțile de bucate au fost interzise, nu mai aveai voie să împarți rețeta de borș

21:40 Von der Leyen: Rusia este amenințată cu „descompunerea”, Ucraina are un „viitor european”

21:15 Autorităţile din Odesa, principalul port ucrainean de la Marea Neagră, anunţă că o stare de asediu va fi în vigoare în oraș și în întreaga regiune începând de sâmbătă seară (de la ora 21.00) până luni dimineaţă (la ora 6.00), întrucât există amenințarea unor atacuri cu rachete.

20:35VIDEO Zelenski publică un videoclip în care avertizează Europa că plătește gazul rusesc cu vieți ucrainene

20:08 Joe Biden a acuzat vineri Rusia că a comis „o nouă atrocitate oribilă”, după atacul din gara Kramatorsk unde cel puțin 50 de persoane, dintre care cinci copii, au fost ucise.

19:59 VIDEO Rusoaicele furioase își taie gențile Chanel de 7.000 de dolari fiindcă firma a boicotat Rusia

19:43 Rusia: Inflația a urcat la 16,7% în martie, cel mai ridicat nivel din 2015 încoace

19:27 Polonia: Liderul partidului de guvernământ, Jaroslaw Kaczynski, vrea reevaluarea relaţiilor cu Ungaria

19:10 Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și înaltul reprezentant al UE, Josep Borrell, au ajuns la Kiev, unde au fost întâmpinați de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Un comunicat difuzat ulterior de biroul de presă al lui Zelenski preciza, cu privire la întâlnirea de la Kiev: „Negocieri vor avea loc într-un cerc restrâns, după care șeful statului și reprezentanții UE vor susține declarații pentru presa ucraineană și străină și vor răspunde la întrebări”.

18:59 Germania ar putea pune capăt importurilor de petrol rusesc anul acesta, spune cancelarul Olaf Scholz

18:38Președintele Franței Emmanuel Macron a calificat ca fiind „abominabil” atacul rușilor asupra civililor din gara Kramatorsk, unde cel puțin 50 de persoane au fost ucise. La rândul său, premierul Marii Britanii, Boris Johnson a spus că atacul este „de neconceput”.

18:31 Rusia anunţă expulzarea a 45 de diplomaţi polonezi şi doi bulgari

18:09Imagini cu Ursula von der Leyen, premierul slovaciei Eduard Heger și Josep Borell la Bucha. „Aici, în Bucha, am văzut cum umanitatea noastră a fost spulberată”, a spus von der Leyen.

17:38 LISTA Câte tancuri, blindate și alte vehicule militare a pierdut Rusia, potrivit confirmărilor vizuale și comparația cu estimările făcute de ucraineni

17:21 Kremlinul spune că „operațiunea specială” a Rusiei în Ucraina s-ar putea încheia în „viitorul apropiat”. Potrivit purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, obiectivele Moscovei în Ucraina sunt pe cale de a fi atinse, munca fiind dusă la îndeplinire atât de către armată, cât şi de către negociatorii de pace ruşi.

17:09Ursula von der Leyen și Josep Borell au ajuns în Kiev și s-au deplasat și în Bucha, localitatea din apropierea capitalei unde au fost descoperite groaznice crime de război făcute de militarii ruși.

17:00 Noul bilanț după atacul cu rachete din gara Kramatorsk: cel puțin 50 de morți și 100 de răniți.

16:49 Ramzan Kadîrov a anunțat de 26 de ori într-o lună căderea Mariupolului

16:36 Danemarca pregăteşte „sate ucrainene” pentru a primi refugiaţi

16:25 Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a condamnat atacul cu rachete din gara Kramatorsk:

16:23 Germania vrea să ofere companiilor afectate de războiul din Ucraina ajutoare de 100 miliarde de euro

16:00 „Rușii sunt supărați și, din când în când, se plâng de vânzările de drone (Bayraktar)”, a dezvăluit Reuters un înalt oficial turc.

15:53 Aliații Slovaciei vor amplasa cel de-al patrulea sistem antiaerian Patriot din această țară NATO pentru a-i securiza teritoriul, după ce a donat Ucrainei sistemul S-300, a declarat vineri ministrul slovac al apărării Jaroslav Nad. Ministerul a precizat că bateria Patriot va sosi săptămâna viitoare, pe lângă bateriile aduse în Slovacia de Germania și Olanda în martie, și va rămâne în Slovacia atât timp cât va fi necesar.

15:49 Serghei Beseda, șeful serviciului de informații externe FSB, plasat în arest la domiciliu în martie a fost transferat la închisoarea Lefortovo, potrivit surselor lui Andrei Soldatov, expert în spionajul rus

15:43 Muntenegru a adoptat vineri sancțiuni împotriva Rusiei după invazia acesteia în Ucraina, a declarat premierul desemnat Dritan Abazovic, fără a preciza despre ce este vorba. Anunțul vine după ce, joi, Muntenegru a expulzat patru diplomați ruși din cauza încălcării normelor diplomatice.

Lavrov: Rusia a propus Ucrainei ca Belarusul să-i garanteze securitatea după război

Rusia este un investitor important în Muntenegru, țară membră NATO și candidată la aderarea la UE, iar mulți ruși și magnați ruși au proprietăți sau iahturi în această țară. Muntenegru, situat pe coasta Adriaticii, se bazează mult pe veniturile aduse de turiștii din Rusia și Ucraina.

15:25 Rușii obișnuiți au ajuns să dea de două ori mai mult pe alimente decât înainte de declanșarea invaziei, a declarat pentru Reuters directorul biroului de legătură cu Rusia al agenției ONU pentru alimente.

15:20 Site-urile guvernamentale din Finlanda au fost atacate cibernetic în timp ce Zelenski se adresa parlamentului finlandez

15:02 Declarație halucinantă a lui Serghei Lavrov care spune că Moscova a propus Kievului ca Belarusul să ofere garanții de securitate Ucrainei

14:41 Kremlinul a declarat vineri că ceea ce numește "operațiunea sa specială" în Ucraina s-ar putea încheia într-un "viitor previzibil", deoarece obiectivele sale sunt pe cale să fie atinse, iar pentru acestea lucrează atât armata rusă, cât și negociatorii de pace ruși.

14:33 Guvernul slovac a confirmat că sistemul său antiaerian S-300 a fost donat Ucrainei

14:21 Marea Britanie aplică și ea sancțiuni pe numele fiicelor lui Putin şi Lavrov

Rusia, prinsă iar cu minciuna: Imagini publice arată că încă folosește tipul de rachete cu care a omorât civili în Kramatorsk

13:58 Slovacia a trimis în Ucraina sisteme de apărare antiaeriană S-300, potrivit presei slovace. Transferul secret a durat două zile, transmite TV Markiza, care a publicat și imagini cu transportul.

Aceasta este un pas înainte important în ce privește ajutorul militar occidental, cele mai insistente solicitări ale Kievului fiind pentru avioane și sisteme antiaeriene care să ajute la combaterea atacurilor aeriene ale rușilor.

13:52 „În numele copiilor” - mesajul de pe o rachetă folosită la atacul din Kramatorsk / Rusia spune că nu folosește acel tip de rachete, dar imaginile apărute pe internet o contrazic

13:44 Japonia a expulzat vineri opt diplomați ruși, o decizie rar despre luată de Tokyo în trecut. Potrivit niponilor, este răspuns la acțiunile Rusiei în Ucraina, inclusiv la uciderea de civili.

12:40 Ucraina și Rusia poartă "în mod "constant" discuții de pace online, dar starea de spirit a acestora fost afectată de mai multe evenimente, printre care și uciderea civililor în orașul Bucha, a declarat negociatorul ucrainean Mykhailo Podolyak

12:36 Președintele german Frank-Walter Steinmeier cere înființarea unui tribunal pentru crime de război împotriva președintelui rus Vladimir Putin și a ministrului de externe Serghei Lavrov.

"Oricine este responsabil pentru aceste crime va trebui să răspundă. Inclusiv soldații. Inclusiv comandanții militari. Și, bineînțeles, și cei care au responsabilitatea politică", a declarat Steinmeier într-un interviu pentru Der Spiegel.

Două rachete rusești au ucis zeci de civili care așteptau în gara Kramatorsk să fie evacuați

12:32 Rusia se îndreaptă spre cea mai profundă recesiune de la prăbușirea Uniunii Sovietice, a estimat vineri Marea Britanie, care a spus că peste 358,52 miliarde de dolari din banii rușilor au fost înghețați de sancțiunile internaționale în ultimele săptămâni.

"Stilul de viață somptuos al cercului de apropiați ai Kremlinului va fi vizat și mai mult începând de astăzi, deoarece Marea Britanie le sancționează pe fiicele adulte ale președintelui Vladimir Putin și ale ministrului său de externe Serghei Lavrov", a precizat guvernul într-un comunicat citat de Reuters.

12:30 VIDEO Imagini surprinse din aer: Un singur blindat ucrainean trage cu un tun de 30mm în două tancuri de luptă rusești

12:17 Marea Britanie a adăugat vineri fiicele președintelui rus Vladimir Putin pe lista sa de sancțiuni, cum a făcut și SUA zilele trecute O actualizare a listei de sancțiuni anunță înghețarea activelor Katerinei Vladimirovna Tihonova și Mariei Vladimirovna Vorontsova

12:11 Apariție publică a lui Vladimir Putin care s-a dus să-și ia adio de la politicianul extremist Vladimir Jirinovski, mort săptămâna aceasta.

11:30 Peste 30 de persoane au fost ucise și peste 100 au fost rănite în urma unui atac rusesc cu rachete contra unei stații de tren din estul Ucrainei, vineri, în timp ce civilii încercau să se evacueze în zone mai sigure ale țării, a anunțat compania feroviară de stat.

Ucraina estimează că va avea o recoltă cu 20% mai mică anul acesta

11:23 VIDEO Cum arată tranșeele radioactive de la Cernobîl în care s-au „adăpostit” soldații ruși

10:56 Rusia a spus vineri că a distrus un centru de antrenament pentru mercenari străini în apropiere de orașul Odesa.

"Rachete de înaltă precizie ale sistemului de rachete de coastă Bastion au distrus un centru de concentrare și antrenament al mercenarilor străini în apropiere de satul Krasnosilka, la nord-est de Odesa", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării într-un briefing.

10:33 Rusia importă 98% din hameiul folosit de industria berii și mari producători mondiali precum Heineken și Carslberg se retrag, așa că rușii probabil că vor rămâne curând fără bere

10:20 Premierul ucrainean declarat vineri că recolta de cereale din acest an va fi probabil cu 20% mai mică decât anul trecut, din cauza reducerii suprafeței de însămânțare în urma invaziei Rusiei.

Denîs Șmîhal a spus că există o lipsă de combustibil pentru agricultori, dar că Ucraina știe cum să îi aprovizioneze. El precizat că Ucraina are stocuri mari de cereale și ulei vegetal și că își poate hrăni populația.

Apel disperat pentru arme și muniție al unui american care luptă în Ucraina

10:01Autoritățile de la Kiev spun că intenționează să stabilească până la zece coridoare umanitare pentru a evacua vineri civili din zone încercuite, dar cei care încearcă să fugă din Mariupol vor trebui să folosească vehicule private.

09:56 Guvernatorul regiunii Luhansk a spus vineri că Rusia acumulează forțe în estul Ucrainei, dar nu a reușit să treacă de apărarea ucraineană.

09:55 Rusia spune că a dat noi lovituri forțelor ucrainene: două elicoptere și două drone Bayraktar, doborâte în ultima zi / Care e bilanțul pe tot războiul

09:50 Un veteran american care luptă alături de ucraineni a postat un apel disperat cerând arme de calitate, acuzând că nu dotarea este de calitate redusă și că nu a văzut armele pe care Occidentul le-a trimis în Ucraina.

08:45 Șefa Comisiei Europene este pe drum spre Kiev.

O nouă serie de imagini din Bucha ce demontează minciunile Moscovei

08:41 Site-ul de investigații Meduza a obținut noi imagini de înaltă calitate filmate cu drona în sudul orașului Bucha.

Potrivit metadatelor fișierelor, aceste clipuri au fost înregistrate pe parcursul mai multor zile, în perioada 23-30 martie 2022.

La fel ca imaginile din satelit publicate recent, clipurile pe care Meduza le publică sunt dovezi importante care arată că oribilele ucideri de civili din Bucha au avut loc înainte ca trupele rusești să se retragă din oraș.

08:13 Noul „Război Rece” ar putea fi mult mai periculos decât cel vechi

08:01Rușii vor prelua complet Mariupolul în zilele următoare, se spune într-o analiză realizată de Institutul pentru Studiul Războiului.

07:33 Evaluarea de dimineață a serviciilor secrete militare britanice:

  • În nord, forțele rusești s-au retras complet în Belarus și Rusia. Cel puțin o parte din aceste forțe vor fi transferate în estul Ucrainei pentru a lupta în Donbas.
  • Multe dintre aceste forțe vor avea nevoie de o reaprovizionare semnificativă înainte de a fi gata să se desfășoare mai departe în est, orice redistribuire în masă din nord urmând să dureze cel puțin o săptămână.
  • Bombardamentele rusești asupra orașelor din est și sud continuă, iar forțele rusești au avansat și mai mult la sud de orașul Izium, important din punct de vedere strategic, care rămâne sub controlul lor.

07:17 Ucraina a primit 25.000 de arme antiaeriene și 60.000 de sisteme antitanc, a declarat un general american.

Scurtă recapitulare, vineri dimineață, a evenimentelor recente privind războiul:

  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că distrugerile de la Borodianka sunt „mult mai îngrozitoare” decât cele din Bucha.
  • Bătălia pentru regiunea Donbas din estul Ucrainei va aminti lumii de cel de-al Doilea Război Mondial, a spus ministrul de externe al Ucrainei.
  • Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spune că alianța este pregătită să-și întărească sprijinul acordat Ucrainei, fără a da detalii suplimentare.
  • Ucraina se pregătește pentru o nouă ofensivă rusă pe frontul său de est, în timp ce forțele ruse se retrag de la periferia Kievului pentru a se regrupa și a-și intensifica atacurile în regiunea Donbas.
  • Primarul orașului Mariupol spune că peste 100.000 de oameni trebuie evacuați de urgență din oraș. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut parlamentului grec să-și folosească influența pentru a salva populația rămasă în Mariupol.
  • Adunarea generală a Națiunilor Unite a votat pentru suspendarea Rusiei din Consiliul ONU pentru drepturile omului pentru „încălcări grave și sistematice ale drepturilor omului”. 93 de țări au votat în favoarea rezoluției propuse de SUA, în timp ce 24 au votat împotrivă, iar 58 de țări s-au abținut.
  • Se așteaptă ca Rusia să reia atacul asupra Kievului dacă va reuși să preia controlul deplin asupra regiunilor de est, Donețk și Luhansk, a declarat adjunctul șefului de stat major al forțelor terestre ale Ucrainei, Oleksandr Hruzevici.
  • Primarul orașului Dnipro a îndemnat femeile, copiii și bătrânii să plece, deoarece se așteaptă ca luptele cu Rusia să se intensifice. Miercuri, guvernatorul regional din Luhansk a îndemnat toți locuitorii să se evacueze.

Australia trimite 20 de blindate Bushmaster

06:45Rusia a impus sancțiuni Australiei, interzicându-i premierului dar și altor 228 parlamentari și membri ai Guvernului accesul pe teritoriul statului rus, a anunțat Ministerul de Externe rus, citat de The Guardian. Interdicția de intrare în Rusia vine ca răspuns la sancțiunile impuse de Canberra, oficialii ruși spunând că Australia „urmează obedientă deciziile Occidentului” , decizând să sancționeze liderii ruși și adjuncții acestora.

06:30Un reporter de la Fox News, care a fost grav rănit într-un atac în care alți doi colegi de-ai săi au murit, a postat pe Twitter o fotografie cu el în spital în care mulțumit oamenilor care i-au salvat viața

06:16Vladimir Putin a "renunţat" să cucerească Kievul pentru a se concentra asupra zonelor separatiste din Donbas, iar finalul războiului din Ucraina "rămâne de văzut", au declarat joi înalţi responsabili ai armatei americane

05:15Australia va trimite în Ucraina 20 de vehicule blindate Bushmaster. Vehiculele au fost vopsite în verde, cu un steag ucrainean pe lateral şi cu cuvintele „United With Ukraine”.

Jurnalist rus laureat Nobel, atacat într-un tren

05:13Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a confirmat joi peste 100 de atacuri asupra serviciilor de sănătate din Ucraina şi a cerut acces umanitar la oraşul Mariupol, asediat de forţele ruse.

01:26China apără Rusia după masacrul de la Bucha: "Aceste chestiuni nu ar trebui politizate".

01:08Purtătorul de cuvânt al MAE rus Maria Zaharova a afirmat, referindu-se la declararea ca „personae non gratae” a unor diplomaţi ruşi în România, că în acest caz este vorba despre "un pretext inventat", iar decizia nu va rămâne fără un răspuns adecvat.

00:34O persoană necunoscută l-a atacat pe Dmitri Muratov, redactor-șef al Novaia Gazeta și laureat al Premiului Nobel pentru Pace, chiar în vagonul de tren.

„M-au atacat cu vopsea în ulei cu acetonă în compartiment. Ochii mei ard teribil. O rută de tren de la Moscova la Samara. Miroase a ulei peste tot în vagon. Plecarea a întârziat deja cu 30 de minute. O să încerc să mă spăl”, a scris gazetarul pe Telegram.