Cetățenii ruși cheltuiesc în medie 40% din venitul lor disponibil pe alimente - de aproximativ două ori mai mult decât înainte de războiul dintre Rusia și Ucraina, a declarat pentru Reuters directorul biroului de legătură cu Rusia al agenției ONU pentru alimente.

Rus la supermaketFoto: DreamsTime

Datele guvernului rus arată că inflația alimentară anuală a ajuns la 18,75% la 1 aprilie, în condițiile în care economia se resimte din cauza sancțiunilor occidentale impuse Moscovei după invazia din Ucraina.

Oleg Kobiakov, de la Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), a spus că multe gospodării rusești recurg acum la strategii de gestionare a crizei, deoarece o mare parte din veniturile lor se duce către nevoi de bază precum hrana.

"Oamenii amână planuri precum mersul la facultate sau cumpărarea unei case. Ei economisesc pentru cazul în care își pierd locul de muncă sau de deces", a spus acesta.

O gospodărie medie din UE cheltuiește aproximativ 12% din venitul său pentru alimente, a precizat el, adăugând că, deși foametea nu este un pericol în Rusia, gospodăriile mai sărace se vor confrunta cu niveluri sporite de insecuritate alimentară.

Mulți ruși au cumpărat în panică produse de bază, precum zahărul și hrișca, de la război încoace, de teamă că prețurile vor continua să crească, sporind presiunea asupra guvernului pentru a reduce inflația.

Moscova ia în considerare reglementarea prețurilor la alimente, medicamente și alte bunuri și a interzis temporar unele exporturi agricole. Ar putea, de asemenea, să treacă la stabilirea prețului în ruble pentru aproape toate exporturile sale de mărfuri.

În timp ce măsurile au avut un anumit impact în limitarea inflației de consum, se așteaptă totuși ca aceasta să accelereze până la 23,7% în acest an, cel mai ridicat nivel din 1999 încoace, potrivit unui sondaj Reuters.

De asemenea, sondajul estimează că economia Rusiei va scădea cu 7,3% în 2022 - cea mai profundă contracție din 2009 încoace.

Kobiakov a declarat că salariile din Rusia au rămas aproximativ la fel de la începutul războiului, dar, odată cu creșterea prețurilor, puterea de cumpărare a fost erodată, iar oamenii sunt îngrijorați de siguranța locurilor de muncă, multe firme occidentale retrăgându-se din țară.

(foto articol Miklmakmagnitka | Dreamstime.com)