Guvernul danez se pregăteşte să creeze „sate ucrainene” temporare pentru a putea primi persoane fugite de războiul din Ucraina, al căror număr ar putea ajunge la 100.000, de cinci ori mai mulţi decât estimarea precedentă, a anunţat vineri ministrul Migraţiei, Mattias Tesfaye.

DanemarcaFoto: Henning Bagger / AFP / Profimedia

„Ne pregătim ca ucrainenii să fie găzduiţi într-un fel de sate ucrainene, unde ar putea exista creşe şi educaţie pentru copii în ucraineană, la care vor putea participa ucrainenii înşişi”, a spus oficialul, într-un interviu pentru cotidianul Berlingske, relatează Agerpres.

Aceste „sate”, răspândite peste tot în Danemarca şi al căror număr nu a fost specificat, ar putea fi instalate în foste complexuri spitaliceşti şi şcolare, în cazărmi sau în centre de bătrâni dezafectate. El vor putea găzdui câte o sută de persoane.

Această iniţiativă diferă de practicile de primire obişnuite din Danemarca, unde solicitanţii de azil şi refugiaţii sunt în mod tradiţional răspândiţi peste tot în această ţară cu 5,8 milioane de locuitori.

„Am început printr-o politică de integrare normală, dar estimările pe care le am în faţă arată că trebuie ca primirea să fie mai flexibilă”, a explicat Mattias Tesfaye, adăugând că nu vrea „să închidă uşa Danemarcei”.

Lege specială pentru solicitanţii de azil ucraineni

Potrivit ministrului, numărul ucrainenilor care ajung în Danemarca ar putea depăşi pragul de 40.000 până la 17 aprilie, adică dublu faţă de numărul de sirieni ajunşi în 2015.

Danemarca duce în general o politică privind migraţia extrem de restrictivă şi are un obiectiv de zero solicitanţi de azil. Însă a adoptat o lege specială care le permite solicitanţilor de azil ucraineni să înceapă să lucreze sau să meargă la şcoală foarte repede şi care îi exceptează de la o măsură controversată de confiscare a unor bunuri scumpe pentru a-şi finanţa găzduirea.

De atunci, aproape 19.000 de ucraineni au cerut un permis de şedere, iar peste 2.600 dintre ei l-au obţinut.

___