Forțele rusești au afirmat că au capturat centrul Mariupol la 7 aprilie, dar forțele ucrainene păstrează poziții în sud-vestul orașului, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din SUA în evaluarea privind războiul publicată în noaptea de joi spre vineri.

HotNews.roFoto: Hotnews

ISW nu poate confirma în mod independent afirmația forțelor Moscovei, dar subliniază că nu mai există informații confirmate privind lupte în centrul Mariupolului din 2 aprilie. Forțele rusești vor finaliza probabil capturarea Mariupolului în zilele următoare, apreciază sursa citată.

Concentrări de trupe pentru o ofensivă majoră în Donbas

Trupele rusești concentrează putere de luptă pentru o ofensivă majoră în oblasturile Donețk și Luhansk în zilele următoare. Oficialii civili și militari ucraineni au continuat să avertizeze locuitorii locali să plece înainte de o probabilă ofensivă rusă.

Forțele ruse vor încerca probabil să regrupeze și să redistribuie unitățile retrase din nord-estul Ucrainei pentru a sprijini o ofensivă, dar este puțin probabil ca aceste unități să permită o pătrundere rusă.

Forțele rusești de-a lungul axei Izium-Slovyansk nu au realizat niciun avans teritorial în ultimele 24 de ore. Este puțin probabil ca forțele rusești să reușească să captureze cu succes oblasturile Donețk și Luhansk dacă forțele rusești din Izium nu reușesc să încercuiască forțele ucrainene pe linia de front din estul Ucrainei.

Rușii au probleme în a face rost de soldați și echipamente

Eforturile Rusiei de a genera forțe de înlocuire și de a produce noi echipamente militare continuă să se confrunte cu provocări. Statul Major General ucrainean a raportat, la 7 aprilie, că armata rusă a început să strângă soldați care au fost eliberați din serviciul militar începând cu 2012 și îi convoacă pentru o perioadă specială de pregătire de trei luni înainte de desfășurarea în unități active.

În plus, Statul Major General a raportat că unitățile rusești retrase din nord-estul Ucrainei locuiesc în prezent în tabere de corturi și se confruntă cu un moral în scădere.

Direcția Principală de Informații a Ucrainei a raportat la 7 aprilie că întreprinderile militare rusești nu sunt în măsură să onoreze comenzile militare din cauza inflației și a problemelor legate de lanțul de aprovizionare, pe care le-a atribuit efectelor sancțiunilor occidentale.

Serviciile secrete ale Kievului spun că au interceptat un raport al Kremlinului privind incapacitatea mai multor companii de a finaliza contractele de stat și nemulțumirea față de faptul că Ministerul rus al Apărării a obligat companiile să producă comenzi în pierdere.

Principalele idei din evaluarea Institutului pentru Studiul Războiului

  • Forțele ruse susțin că au reușit să captureze cu succes centrul Mariupol, dar forțele ucrainene păstrează controlul asupra portului din sud-vestul orașului. Forțele rusești vor finaliza probabil capturarea Mariupolului în zilele următoare.
  • Trupele rusești creează condițiile pentru o ofensivă majoră în estul Ucrainei în zilele următoare, dar este puțin probabil ca unitățile avariate redistribuite din nord-estul Ucrainei să permită o străpungere reușită a frontului de către ruși.
  • Forțele ucrainene au respins atacurile rusești continue dinspre Izium spre sud-est, spre Slovyansk și Barvinkove.
  • Forțele ruse și belaruse desfășoară "acțiuni demonstrative" pentru a fixa pe loc forțele ucrainene din jurul Kievului. Cu toate acestea, este foarte puțin probabil ca aceste unități să lanseze noi operațiuni ofensive, iar unitățile ucrainene din jurul Kievului se pot probabil redistribui în siguranță în estul Ucrainei.
  • Sancțiunile occidentale reușesc probabil să perturbe cu succes baza militaro-industrială a Rusiei.

Harta situației actuale: