Pe unul din segmentele celor două rachete care au lovit în plin gara din Kramatorsk și a ucis zeci de civili care se îngrămădeau să fugă de război apare scris „за детей" ( „Za detei” , trad. „pentru copii/în numele copiilor”).

Racheta folosita in atacul din KramatorskFoto: Colaj foto

Mulți pe internet au remarcat cele scrise pe unul din segmentele de rachetă ce au căzut în orașul din estul Ucrainei, în ideea în care cele scrise - „за детей" - au sensul de „răzbunare pentru copii”.

Unii au speculat că probabil ar fi o referire la cuvântul „детей" ce apărea scris mare, vizibil din satelit, în fața și în spatele teatrului din Mariupol, bombardat până la ruine de către ruși.

Alții au spus că aceste cuvinte sunt folosite și de propaganda rusă pentru a justifica „operațiunea militară specială” din Ucraina care ar fi ucis copii.

Alți internauți au remarcat că segmentul de rachetă ar fi parte a unui sistem Tochka-U, un sistem de rachete balistice de origine sovietică și care, aparent, e operațional doar de partea Ucrainei. Rusia, teoretic, a avut și ea în inventar sistemul Tochka-U, dar l-a scos din uz în ultimii ani, înlocuindu-le cu rachetele Iskander.

Rusia a informat vineri dimineață că a lansat lovituri „de mare precizie” asupra unor gări din zona apropiată Kramatorskului, dar nu a dat mai multe detalii și nu a menționat Kramatorsk.

Ulterior apariției imaginilor sângeroase din Kramatorsk, Ministerul rus al Apărării a negat că forțele rusești ar fi fost responsabile pentru atac, potrivit agenției de presă RIA. Potrivit Moscovei racheta era de tipul Tochka-U folosit doar de armata ucraineană.

Cu toate acestea, mai multe comunițăți OSINT (open source intelligence) au remarcat că Rusia a dislocat și, cel mai probabil, folosit sisteme de rachete Tochka în timpul războiului din Ucraina.

În același timp, alte imagini surprinse arată lansarea a două rachete mari exact în momentele de dinaintea exploziilor din Kramatorsk.