Uniunea Europeană le-a sancționat vineri pe cele două fiice ale lui Vladimir Putin, care se află acum pe lista neagră a UE, alături de alte peste 200 de persoane, printre care mai mulți oligarhi apropiați ai președintelui rus și șefi de presă pro-Kremlin, potrivit AFP.

Katerina TikhonovaFoto: Captura YouTube

Deja vizate de Washington și Londra, Maria Vorontsova și Katerina Tikhonova, născute în 1985 și, respectiv, 1986, sunt fiicele lui Vladimir Putin și ale Lioudmilei, de care președintele rus a anunțat că a divorțat în 2013.

La fel ca cele 217 persoane și 18 entități adăugate pe lista publicată în Jurnalul Oficial al UE, acestea au interdicție de intrare în UE, iar activele lor sunt înghețate.

Cea mai în vârstă, Maria Vorontsova, este vizată pentru rolul său în Nomenko, o importantă companie de proiecte de investiții în domeniul sănătății, care oferă "surse substanțiale de venit" guvernului rus, se arată în buletinul oficial.

Sora sa, Katerina Tikhonova, conduce un fond de sprijinire a tinerilor oameni de știință creat de companii ai căror conducători "sunt membri ai cercului apropiat de oligarhi" al președintelui rus, potrivit aceleiași surse.

Această a cincea rundă de sancțiuni impune, de asemenea, măsuri economice, în special un embargo asupra cărbunelui rusesc începând din august și închiderea porturilor europene pentru navele care arborează pavilion rusesc.

Achizițiile de cărbune ale UE se ridică la opt miliarde de euro pe an, o sumă mult mai mică decât achizițiile de gaze și petrol.

Decizia a fost luată după ce zeci de cadavre de civili au fost găsite la sfârșitul săptămânii trecute în Bucha, în apropiere de Kiev, după retragerea forțelor rusești. Imaginile au provocat o undă de șoc în întreaga lume și au dus la acuzații de "crime de război" împotriva Moscovei.

Oameni de afaceri apropiați lui Putin, precum Oleg Deripaska, Boris și Igor Rotenberg, fratele și fiul miliardarului Arkadi Rotenberg, și German Gref, șeful principalei bănci rusești Sberbank, au fost adăugați pe lista UE din cauza sprijinului lor pentru acțiuni "care amenință integritatea teritorială" a Ucrainei, a precizat UE.

UE-27 a sancționat, de asemenea, mai mulți directori de presă pro-Kremlin, precum directorii agenției TASS, Serghei Mihailov, și al Komsomolskaia Pravda, Vladimir Sungorkin, descris de Vladimir Putin drept "ziarul său preferat", potrivit listei.

De asemenea, au fost adăugați toți membrii guvernelor și adunărilor (179) din republicile separatiste pro-ruse Lugansk și Donețk.

Patru bănci - VTB, a doua cea mai mare bancă din Rusia, Bank Otkritie, Novikombank (o filială a Rostec), Sovcombank - care reprezintă 23% din piața bancară rusă, au, de asemenea, activele înghețate. Acestea au fost deja excluse din sistemul financiar internațional Swift.

Printre entitățile vizate, UE a enumerat și o companie deținută de Oleg Deripaska care produce vehicule amfibii pentru armată.

Lista, creată în 2014 după anexarea Crimeei, conține acum numele a 1 091 de persoane și 80 de entități.

___