În ziua 45 a invaziei Ucraina cere mai multe arme și sancțiuni mai aspre după ce a acuzat Rusia pentru un atac cu rachete care a ucis cel puțin 52 de persoane într-o gară plină de femei, copii și bătrâni care fugeau de amenințarea unei ofensive rusești în estul țării.

Razboi in UcrainaFoto: Colaj foto

Cele mai importante informații de sâmbătă privind invazia din Ucraina sunt LIVETEXT pe HotNews.ro:

00:49Ucraina este „oricând pregătită” să poarte convorbiri cu Rusia, aflate într-un punct mort după descoperirea atrocităţilor din oraşele ucrainene eliberate, a spus sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

00:23Canada îşi sporeşte ajutorul umanitar pentru Ucraina - a anunţat măsuri ce facilitează sosirea pe teritoriul său a refugiaţilor ucraineni şi a promis să vireze încă 100 de milioane de dolari canadieni (73,1 milioane de euro).

Acest pachet adiţional, destinat asistenţei medicale de urgenţă şi serviciilor de primă necesitate, a fost anunţat de către premierul canadian Justin Trudeau în timpul evenimentului de strângere de fonduri pentru refugiaţii ucraineni „Stand up for Ukraine”, găzduit sâmbătă de Varşovia.

23:35Un politician ucrainean cunoscut pentru simpatiile sale pro-Rusia, ucis de soldații ruși în casa sa din Bucha

22:51Boris Johnson şi Volodimir Zelenski, la pas prin centrul Kievului. Cei doi au stat de vorbă cu oamenii

22:32Ucrainenii pot raporta pe o nouă pagină de internet abuzurile comise de armata rusă contra civililor

21:57Armata rusă a lansat un nou atac cu rachetă asupra unei zone rezidențiale din orașul Harkiv, conform unor imagini prezentate de Nexta TV pe Twitter.

Potrivit autorităților ucrainene, mai multe persoane au fost salvate sau evacuate din blocurile din apropiere.

21:43Ucraina anunţă un nou schimb de prizonieri cu Rusia, al treilea de la începerea războiului

21:11Premierul Nicolae Ciucă, mesaj în cadrul evenimentului „Stand Up for Ukraine”: Guvernul României este alături de Ucraina, de milioanele de copii, femei şi civili care suferă din cauza războiului

21:05FOTO Vladimir Putin, „spânzurat” pe stadion - Coregrafia prin care fanii Legiei Varșovia i-au taxat pe rivalii de la Lech Poznan

20:45Ajutor militar major pentru Ucraina anunțat de Marea Britanie: Rachete antinavă, vehicule blindate, sute de sisteme antiaeriene și antitanc

20:07„Stand up for Ukraine”: BEI se angajează să pună la dispoziţie o sumă suplimentară de 4 miliarde de euro

19:29Finlanda e tot mai aproape de o aderare la NATO

19:24Continuă eforturile ucrainenilor de a elibera dărâmăturile clădirilor bombardate în Borodyanka, lângă Kiev. Salvatorii se mișcă cu grijă în caz că dau peste supraviețuitori prinși în beciuri sau corpurile celor ce au murit. Până acum un cadavru a fost găsit sub dărâmături.

19:02Ce înseamnă războiul Rusiei împotriva Ucrainei pentru România și riveranii Mării Negre – expert german

Primii politicieni români care au ajuns la Kiev

18:37Comisia Europeană promite 1 miliard de euro pentru a sprijini Ucraina

18:24VIDEO VIRAL Soldați ucraineni fac colțunași în tranșee între luptele cu rușii

18:07Primii politicieni români care au ajuns la Kiev de la izbucnirea războiului: „Mi-e greu să descriu atrocităţile pe care le-am văzut”

​Deputaţii Filip Havârneanu şi Diana Stoica, precum şi europarlamentarul Vlad Gheorghe, toţi membri USR, s-au aflat timp de trei zile în regiunea Kiev, alături de alţi aleşi din 11 state europene.

Boris Johnson a vorbit cu Zelenski la Kiev despre noi ajutoare financiare și militare pentru Ucraina

17:45Johnson a discutat cu Zelenski despre furnizarea de către Marea Britanie a unor ajutoare financiare și militare suplimentare pentru Ucraina.

Un purtător de cuvânt din Downing Street, citat de Reuters, a spus că Johnson a mers să se întâlnească cu Zelenski pentru a-și „arăta solidaritatea cu poporul ucrainean”.

„Vor discuta despre sprijinul pe termen lung al Marii Britanii pentru Ucraina, iar prim-ministrul va prezenta un nou pachet de ajutor financiar și militar”, a precizat reprezentantul guvernului britanic.

17:40Cine a dus mesajul Rusiei la tribuna Parlamentului României la o zi după ce Zelenski s-a adresat poporului român: „micul Zelenski - acest erou purtător de tocuri”

17:34Moscova anunță că UE a închis frontierele pentru unele vehicule de marfă înmatriculate în Rusia şi Belarus

17:09Vizită surpriză: premierul britanic Boris Johnson se află la Kiev și s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski

17:00Peste 4,4 milioane de ucraineni și-au părăsit țara de la declanșarea invaziei ruse, potrivit cifrelor anunțate de Înaltul Comisariat al ONU pentru refugiați (UNHCR).

UNHCR a recenzat până sâmbătă un număr de exact 4.441.663 de refugiați ucraineni, cu 59.347 în plus față de bilanțul anunțat cu o zi în urmă.

În total, aproximativ 11,4 milioane de ucraineni au fost nevoiți să-și părăsească locuințele, 7 milioane dintre ei fiind strămutați în interiorul țării, conform datelor Agenției ONU.

16:58Ursula von der Leyen avertizează Ungaria: Dacă plătiți în ruble, încălcați sancțiunile UE contra Rusiei

16:40FOTO Și Rusia folosește drone-kamikaze în Ucraina, dar pare că nu prea au mult succes: „Măcar de data asta cel puțin a explodat, chiar dacă n-a rănit pe cineva”

15:59Autorii crimelor împotriva civililor din orașul ucrainean Bucha s-sunt vinovați de crime de război și trebuie să fie trași la răspundere, a declarat sâmbătă cancelarul german Olaf Scholz.

"Este ceva ce nu putem uita. Nu putem trece cu vederea că aceasta este o crimă. Acestea sunt crime de război pe care nu le vom accepta... cei care au făcut acest lucru trebuie să fie trași la răspundere", a spus Scholz.

Rusia desfășoară exerciții de război în enclava Kalningrad, teritoriu mic înconjurat doar de state membre NATO

15:48Premierul italian Mario Draghi se va duce luni în Algeria pentru a aranja importuri de gaze naturale care să le înlocuiască pe cele din Rusia

15:42Cancelarul austriac Karl Nehammer a mers la Kiev pentru a se întâlni cu Zelenski

15:21Rusia a desfășurat sâmbătă exerciții de război în Kaliningrad, anunță Interfax

15:07Europarlamentarul român Dacian Cioloș este la Cernăuți, unde discută cu autoritățile locale despre nevoile ucrainenilor:

Un sfert din forța de război rusă din Ucraina, „efectiv inoperabilă”

14:43Un sfert din forța de luptă rusească a devenit „efectiv inoperabilă” de la începutul invaziei și până acum, a estimat un oficial european citat de CNN:

14:30UE a anunţat că îşi va relua prezenţa diplomatică la Kiev, după ce a mutat-o temporar în Polonia

14:10Prețul alimentelor a crescut așa mult în Rusia încât supermarketurile au început să pună dispozitive antifurt pe produse simple precum untul cașcavalul sau conservele:

14:04Youtube a închis canalul Dumei de Stat, provocând o reacție furioasă a oficialilor ruși. „Și-au semnat singuri mandatul”, a spus Zaharova

13:30Un tribunal din Sankt Ptersburg l-a amendat pe un bărbat pentru defăimarea forțelor armate, deși pe pancarta acestuia era un citat din Vladimir Putin.

Slovacia vrea să de Ucrainei și două baterii Zuzana

13:10FOTO Ucraina a doborât una din cele mai avansate drone de atac folosite de Rusia în război

12:55Italia intenționează să își redeschidă ambasada din Kiev imediat după Paște, a declarat sâmbătă ministrul de externe Luigi Di Maio.

„Am fost ultimii care au părăsit Kievul și vom fi printre primii care se vor întoarce. În același timp, trebuie să intensificăm presiunea diplomatică pentru a-l aduce pe (președintele rus Vladimir) Putin la masa discuțiilor și a ajunge la o încetare a focului”, a declarat Di Maio

12:46Slovacii continuă sprijinul susținut pentru ucraineni: se pare că vor să le dea și două baterii Zuzanade 155 mm și s-au oferit să le repare echipamente militare avariate

12:31Ce au înțeles oamenii din Rusia despre masacrul de la Bucha: între „este o rușine pentru noi” și „sunt surprinsă că ucrainenii își ucid siguri poporul”.

12:10Un ministru al guvernului de la Kiev a declarat că se așteaptă ca Ucraina să primească statutul de țară candidată la UE în luna iunie.

Olga Stefanishyna, vicepremier pentru integrare europeană și euroatlantică, a spus că țara sa este „pregătită să se miște rapid” în demersul de a deveni membră a Uniunii Europene. (Guardian)

Atacul asupra gării Kramatorsk, ordonat de noul șef al trupelor de invazie

11:41 Pe măsură ce salvatorii ucraineni avansează pe teritoriul eliberat de ocupanții ruși, noi crime de război monstruoase sunt descoperite, potrivit ministerului ucrainean al apărării.

„Orașul Makariv din regiunea Kiev este pe jumătate în ruine. Au fost găsite deja 132 de trupuri chinuite ale unor cetățeni torturați și uciși”, afirmă sursa citată

11:35 Oficialii occidentali cred că ordinul de a lovi stația de tren din Kramatorsk, unde se aflau mii de civili, a fost dat de noul comandant general al forțelor ruse.

Generalul Aleksandr Dvornikov a supervizat, în trecut, devastările produse de trupele Moscovei în Siria contra forțelor ce se opuneau regimului Assad. (Daily Mail)

11:32 VIDEO Cum arată un atac din perspectiva soldatului: Lansează o rachetă de pe acoperișul unei case asupra unui blindat rusesc

11:25 Forțele rusești au distrus un depozit de muniții la baza aeriană Myrhorod din centrul Ucrainei, afirmă Ministerul rus al Apărării, citat de Interfax.

Un avion de vânătoare MiG-29 al forțelor aeriene ucrainene și un elicopter Mi-8 au fost, de asemenea, distruse în atacul asupra bazei din regiunea Poltava, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konașenkov.

11:02 Liderul celui de-al doilea mare partid de opoziție din Suedia va sugera, în cazul în care vecina Finlanda va solicita intrarea în NATO, ca partidul său să își schimbe poziția în favoarea aderării Suediei, a declarat acesta pentru cotidianul Svenska Dagbladet.

O schimbare de poziție din partea Partidului Democraților Suedezi ar însemna constituirea unei majorități parlamentare în favoarea aderării Suediei, care a fost mult timp neutră, la Alianța Nord-Atlantică. (Reuters)

Rating-ul Rusiei, retrogradat la „faliment selectiv”

10:43 Trupele ruse au încă o problemă marepe lângă loviturile încasate de la TB-2: Ucraina a începutsă folosească și drone mini-Bayraktar

10:11 Ce spune un soldat german care luptă pentru Ucraina: „Mulți soldați ruși sunt fără experiență, trimiși parcă ca momeală”

09:58 Ce pierderi ar fi suferit trupele de invazie, potrivit estimărilor armatei ucrainene:

09:34S&P a retrogradat Rusia la categoria „faliment selectiv”. Rușii n-au mai intrat în incapacitate de plată, de la Revoluția din 1917

09:16 În zona controlată de Kiev a regiunii Luhansk a rămas 30% din populație, dar li s-a cerut să plece pentru că bombardamentele s-au intensificat, iar rușii pregătesc o ofensivă, a spus guvernatorul regional

Soldații ruși retrași din luptă refuză să se întoarcă pe front

09:04 Ministerul britanic al apărării a publicat evaluarea de dimineață a situației din Ucraina:

  • Rusia continuă să lovească necombatanți ucraineni, cum ar fi cei uciși în atacul cu rachete de ieri asupra gării Kramatorsk
  • Operațiunile rusești continuă să se concentreze asupra regiunii Donbas, Mariupol și Nikolaiev, susținute de lansarea continuă de rachete de croazieră în Ucraina de către forțele navale rusești.
  • Se așteaptă ca activitatea aeriană rusă să crească în sudul și estul Ucrainei în sprijinul acestei activități.
  • Cu toate acestea, ambițiile rusești de a stabili un coridor terestru între Crimeea și Donbas continuă să fie zădărnicite de rezistența ucraineană.

08:52Institutul pentru Studiul războiului spune că aproape toți soldații ruși retrași din luptă refuză să se întoarcă pe front / Trupele ucrainene încă mențin poziții defensive Mariupol / Forțele de invazie nu fac progrese în est

08:23 Moscova a decis să numească un general cu experiență în Siria la comanda tuturor trupelor de invazie, potrivit unei surse BBC

07:54 Unele unități militare rusești au suferit pierderi majore, a declarat un înalt oficial american din domeniul apărării, iar Pentagonul estimează că puterea de luptă a Rusiei se situează între 80% și 85% din nivelurile de dinaintea invaziei. (Guardian)

07:26Volodimir Zelenski vrea să răspundă într-o săptămână la chestionarul UE care serveşte drept bază pentru discuţiile de aderare

07:20 Rușii au o „presiune autoimpusă” pentru a obține un fel de victorie până la 9 mai, potrivit a doi oficiali europeni, citați de CNN

Scurtă recapitulare, sâmbătă dimineață, a știrilor recente privind războiul:

  • Ucraina a spus că gara Kramatorsk a fost lovită de o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune Tochka U care conținea muniție cu dispersie, care explodează în aer, pulverizând bombe letale. Primarul orașului a estimat că aproximativ 4.000 de persoane se aflau în stație.
  • Ministerul rus al Apărării a susținut că rachetele despre care se spune că au lovit stația sunt folosite doar de armata ucraineană, dar imaginile apărute pe internet o contrazic
  • Ucraina se așteaptă acum la o tentativă a forțelor rusești de a obține controlul total asupra regiunilor Donețk și Luhansk din est, ambele controlate parțial de separatiștii susținuți de Moscova din 2014.
  • Kremlinul a spus că „operațiunea specială” din Ucraina s-ar putea încheia într-un „viitor previzibil”, obiectivele sale fiind atinse de armata rusă și de negociatorii de pace.
  • Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat asupra unui război care ar putea dura luni sau chiar ani. Citește întreaga știre
  • Anchetatorii criminaliști au început să exhumeze o groapă comună din orașul Bucha, cercetând cadavrele civililor despre care oficialii ucraineni spun că au fost uciși în timpul invaziei rusești
  • Familii ruse și-au îngropat rudele ucise în Ucraina cu salve de tun și fanfare militare, la o zi după ce Kremlinul a recunoscut pentru prima dată că a pierdut un număr semnificativ de soldați
  • Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vizitat Kievul pentru a-și arăta solidaritatea și a accelera procesul de aderare a Ucrainei.
  • Unii oficiali ai Moscovei au început să se piardă cu firea. Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a făcut o serie de declarații bizare
  • Slovacia a donat Ucrainei sistemul său de apărare aeriană S-300, a declarat vineri premierul Eduard Heger
  • UE le-a sancționat pe cele două fiice ale lui Vladimir Putin, care se află acum pe lista neagră a UE

---

Ziua 44 a invaziei, vineri, au fost LIVE aici pe HotNews.ro.