Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski intenţionează să răspundă în termen de o săptămână la un chestionar al Uniunii Europene care serveşte drept bază pentru discuţiile de aderare, transmite dpa, preluată de Agerpres.

Ursula von der Leyen și Volodimir ZelenskiFoto: Agerpres/EPA

"Guvernul nostru va pregăti răspunsurile calitativ şi foarte rapid, cred că într-o săptămână", a afirmat vineri seara preşedintele Zelenski în intervenţia sa video zilnică.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a înmânat chestionarul în timpul vizitei sale de vineri la Kiev.

Ucraina a solicitat aderarea la UE la scurt timp după începerea invaziei ruse. În prezent, Comisia Europeană examinează această cerere.

Aderarea la UE este un proces lung şi complicat. Chiar dacă Comisia va oferi o evaluare pozitivă, ar putea dura mult timp până la începerea negocierilor de aderare. Von der Leyen a promis totuşi un proces rapid vineri.

Preşedintele Zelenski a mai afirmat că este sigur că această cale va conduce la succes şi că nu are nicio îndoială că Ucraina va deveni parte a UE."Sunt convins că suntem în sfârşit aproape de a ne realiza obiectivul de lungă durată", a spus el.