Ucraina este „oricând pregătită” să poarte convorbiri cu Rusia, aflate într-un punct mort după descoperirea atrocităţilor din oraşele ucrainene eliberate, a declarat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, conform AFP.

Volodimir Zelenski în timpul vizitei la Bucha, oraş devenit simbol al atrocităţilor invaziei ruseFoto: Ronaldo Schemidt / AFP / Profimedia Images

„Ucraina a spus mereu că este pregătită pentru negocieri şi caută orice posibilitate pentru a opri războiul. În paralel vedem, din păcate, pregătiri pentru lupte importante, unii spun decisive, în est”, a afirmat şeful statului ucrainean.

Zelenski a făcut declarațiile în conferinţa de presă comună avută sâmbătă cu cancelarul austriac Karl Nehammer, aflat în vizită la Kiev şi la Bucha, oraş devenit simbol al atrocităţilor invaziei ruse.

„Noi suntem pregătiţi să luptăm şi, în paralel, să căutăm căi diplomatice pentru a opri acest război. Avem mereu în vedere un dialog în paralel”, a continuat Zelenski.

Ultima rundă a tratativelor directe ruso-ucrainene s-a desfăşurat în 29 martie la Istanbul, în cursul căreia Ucraina a detaliat principalele sale propuneri în vederea unui acord cu Moscova, printre care „neutralitatea” sa în schimbul unui acord internaţional pentru garantarea securităţii sale.

„În est şi în sud, observăm o concentare de arme, echipamente şi trupe care se pregătesc să ocupe o altă parte a teritoriului nostru”, a subliniat Volodimir Zelenski.

Întrebat în legătură cu scenariile privind o astfel de ofensivă, el a spus că acestea ar depinde de „mai mulți factori”: „de forţa noastră, de rapiditatea partenerilor noştri de a ne furniza arme şi de cât își va dori liderul rus (Vladimir Putin) să meargă mai departe”.

___