Forțele ucrainene păstrează controlul asupra pozițiilor defensive din estul și sud-vestul orașului Mariupol, în ciuda afirmațiilor rusești potrivit cărora ar fi capturat cea mai mare parte a orașului, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din SUA în evaluarea din noaptea de vineri spre sâmbătă.

Soldati rusi mancand pe frontFoto: Captura YouTube

Forțele rusești continuă să încerce să regrupeze și să redistribuie unitățile retrase din nord-estul Ucrainei pentru a sprijini o ofensivă în estul Ucrainei, dar este puțin probabil ca aceste unități să permită o pătrundere rusă și se confruntă cu un moral scăzut.

Forțele rusești de-a lungul axei Izium-Sloviansk nu au realizat nicio victorie teritorială în ultimele 24 de ore. Contraatacurile ucrainene spre Herson continuă să amenințe pozițiile rusești din jurul orașului.

Soldații ruși retrași din luptă refuză să se întoarcă pe front

Soldații ruși refuză din ce în ce mai mult să reintre în luptă, și este puțin probabil ca Moscova să poată redistribui rapid forțe eficiente din nord-estul Ucrainei către operațiunile din Donbas.

Statul Major General ucrainean a raportat că peste 80% din personalul din unele unități rusești nespecificate, implicate anterior în operațiuni de luptă, refuză să se întoarcă pe front.

Comandanții ruși ar refuza să libereze soldații ale căror contracte de serviciu au expirat, obligându-i să rămână în unitățile lor.

Elemente ale Armatei a 6-a de Arme Combinate (AAC) a Rusiei, Armatei a 20-a de Arme Combinate, Armatei 1 de Tancuri a Gărzii și ale trupelor de coastă ale Flotei Nordice și Flotei Baltice continuă eforturile de regrupare în vederea unei probabile redistribuiri în estul Ucrainei.

În plus, Statul Major General a raportat că generalul-colonel Alexander Zhuravlev, comandantul Districtului Militar de Vest al Rusiei, (prima mențiune explicită a lui Zhuravlev de la începutul războiului), plănuiește să îl înlăture pe generalul-maior Ivan Belyavsky din funcția de șef al departamentului de personal al Districtului din cauza numărului scăzut de recrutări.

Principalele concluzii ale Institutului pentru Studiul Războiului

  • Forțele ucrainene au continuat să reziste în fața asalturilor rusești în zonele din sud-vestul și estul Mariupolului, în special în port și, respectiv, în uzina metalurgică Azovstal.
  • Trupele ucrainene continuă să respingă zilnic asalturile rusești în regiunile Donețk și Luhansk.
  • O rachetă rusă Tochka-U a lovit un punct de evacuare a civililor din gara Kramatorsk din estul Ucrainei, provocând moartea a cel puțin 50 de persoane și rănirea a aproximativ o sută.
  • Forțele rusești au continuat atacurile la sud de Izium spre Sloviansk și Barvinkove, dar nu au cucerit noi teritorii.
  • Contraatacurile ucrainene au adus probabil câștiguri teritoriale la vest de Kherson, amenințând controlul rusesc asupra orașului.