Situată între Europa de Sud-Est, Europa de Est și Orientul Apropiat, Marea Neagră este o sursă de hrană, o zonă economică, o rută de transport, o bază de putere și, de când Rusia a atacat Ucraina, un teatru de război.

Nave de lupta rusesti la SevastopolFoto: Vasiliy Batanov / Sputnik / Profimedia Images

Acest lucru prezintă riscuri, deoarece trei țări NATO (Bulgaria, România, Turcia), dintre care două sunt membre ale UE, se învecinează aici cu Rusia.

Statele riverane Moldova și Georgia sunt considerate ținte pentru o posibilă expansiune ulterioară a Rusiei - și sunt mult mai mici și mai puțin bine echipate decât Ucraina, spune Miriam Kosmehl, expertă în Europa de Est, pentru Tagesspiegel.

În 2020, împreună cu experți din regiune, Kosmehl a publicat studiul "Antagonismele din vecinătatea Uniunii Europene. Ambiții geopolitice în regiunea Mării Negre/Caspice", care este și baza tezelor sale din interviul acordat Tagesspiegel. De asemenea, a lucrat timp de cinci ani pentru Fundația Friedrich Naumann din Kiev.

Captură video

Ce înseamnă războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei pentru România și riveranii Mării Negre

Interesele de securitate ale riveranilor sunt și mai amenințate acum de efectele războiului. Insula Șerpilor, pe care trupele rusești au luat-o ca țintă chiar la începutul războiului, se află la mai puțin de 50 de kilometri de coasta românească. Mai puțin de 400 de kilometri în linie dreaptă separă Crimeea, care a fost anexată de Rusia, și orașul-port românesc Constanța, spune Miriam Kosmehl.

Navă lovită în marea Neagră (captură Twitter)

De la anexare, regimul Putin și-a sporit în mod constant controlul asupra întregii regiuni a Mării Negre, a modernizat Crimeea ca bază, a modernizat flota Mării Negre cu rachete cu rază scurtă și medie de acțiune, în special rachetele de croazieră pe mare Kalibr. În plus, în Crimeea sunt staționate rachete Iskander cu rază scurtă de acțiune sol-sol-suprafață, precum și rachete de croazieră terestre.

Rezultatele modernizării sunt folosite în prezent împotriva orașelor ucrainene, dar pot fi, desigur, folosite și împotriva coastelor și a marinei țărilor vecine.

Odată cu desfășurarea sistemelor moderne de apărare antiaeriană cu rachete în regiunea Mării Negre, Rusia și-a dezvoltat și propriile scuturi de protecție. Scopul este de a împiedica accesul inamicului la o zonă selectată. În jargonul tehnic, acestea se numesc zone "A2AD", "Anti-Access Area Denial".

Insula Șerpilor, zonă strategică pentru Moscova / Cum ne afectează invazia Rusiei

Din punctul de vedere al Rusiei, Insula Șerpilor, menționată la început, este un loc important pentru a extinde în continuare umbrela protectoare rusă asupra regiunii Mării Negre. Nu numai că regiunea Mării Negre poate fi controlată în mod mai cuprinzător, dar mai ales poate îngreuna situația aliaților statelor riverane de a-și sprijini partenerii în caz de urgență.

În orice caz, interesele economice ale statelor riverane sunt reduse și mai mult, deoarece prin Marea Neagră trec rute maritime și căi navigabile importante.

Cum a fost bombardată Insula Șerpilor de Rusia (foto: twitter)

Securitatea și libertatea de navigație sunt în pericol, chiar mai mult decât înainte, când Rusia a restricționat navigația în anumite zone maritime la discreția sa, a efectuat manevre acolo, chiar și în zonele economice externe ale Bulgariei și României, ignorând astfel suveranitatea țărilor vecine și libertatea de navigație, spune Miriam Kosmehl.

În plus, există acum atacuri directe asupra navelor comerciale și pericolul minelor. Iar dacă Rusia este capabilă să țină capul de pod până în Crimeea și chiar mai departe, dacă este necesar, acest lucru reprezintă, desigur, o amenințare de securitate intensificată pentru Republica Moldova.

Pericolul unei confruntări între NATO și Rusia în Marea Neagră

„Trebuie să înțelegem că regimul Putin domină escaladarea. Acest lucru înseamnă că pericolul unei confruntări NATO-Rusia în Marea Neagră există - dar nu numai de la războiul deschis de agresiune pe care Rusia l-a lansat la 24 februarie”, spune expertul german.

Declarația summitului NATO din 2016 de la Varșovia a numit deja "exercițiile surpriză pe scară largă (așa-numitele "exerciții instantanee") care încalcă Documentul de la Viena (negocierile privind măsurile de consolidare a încrederii și securității OSCE) și "acțiunile militare provocatoare în apropierea granițelor NATO" ca formă de comportament destabilizator al Rusiei în regiunea Mării Negre.

Mină marină în Marea Neagră (foto: Forțele Navale Române)

Cât de fiabilă este Turcia ca partener NATO?

Această întrebare se află în centrul problemei cu care ne confruntăm, deoarece am permis Rusiei să devină atât de puternică în această regiune importantă printr-o politică a pașilor mici, un test continuu pentru a vedea cât de departe poate merge fără o reacție violentă. Răspunsul sincer este că pur și simplu nu știm cât de fiabilă este Turcia ca partener de alianță, spune Miriam Kosmehl în interviul acordat Tagesspiegel.

Marea Neagră este transformată în lac rusesc

Expertul Mark Voyger în Europa de Est și Rusia consideră că este nevoie ca NATO să-și întărească misiunile de patrulare din zona Mării Negre pentru a descuraja acțiunile militare ale Rusiei.

Mark Voyger este membru al programului de securitate și apărare transatlantică din cadrul Centrului European de Analiză.

Marea Neagră este transformată acum într-un lac rusesc la fel ca Marea Azov, or Marea Neagră este împărțită între mai multe state membre NATO: România, Bulgaria și Turcia, așa încât, cred că în cele din urmă va trebui să facem asta. Dacă nu există zonă de excludere aeriană, dacă avem rezerve să o impunem, putem face ceva în legătură cu o zonă de excludere maritimă, ca să spunem așa, în Marea Neagră. Pentru că Rusia a vizat transportul maritim internațional”, a spus expertul într-un interviu pentru Sky News citat de The Guardian.

De ce nu a folosit Rusia mai mult flota de la Marea Neagră

Într-un interviu pentru HotNews.ro, generalul în rezervă Ben Hodges, fost comandant al armatei SUA în Europa, spune că e vorba de lipsa de experiență, de lipsa exercițiilor pentru operațiuni militare la o scară mare. Trebuiau să vină de-a lungul coastei Mării Azov și pe coasta Mării Negre pentru că au avantajul de a avea nave de suport și logistică în Crimeea. Crimeea oferă o bună bază pentru a conduce astfel de operațiuni.

Generalul in rezerva Ben Hodges, fost comandant al armatei SUA in Europa Foto: Wojtek RADWANSKI / AFP / Profimedia

„Odesa cred că este bine apărată, ucrainenii s-au pregătit aici. Poate rușii spun că vor acosta mai târziu în Odesa, nu știu. Dar sunt foarte atent la Moldova și Transnistria și pot să-mi imaginez că rușii au Moldova în meniu și și-ar dori să ia Moldova pentru a-și extinde controlul asupra coastei Mării Negre.

Și cred că abilitatea ucrainenilor de a menține controlul asupra Odesei este foarte importantă. Sper că Occidentul va furniza Ucrainei capabilități care să poată lovi navele rusești și de asemenea Sevastopolul.

Am vrea să-l vedem pe comandantul flotei rusești de la Marea Neagră foarte neconfortabil în această bază ilegală din Sevastopol.”, a declarat Hodges

Este România este o țintă pentru Rusia?

Ben Hodges crede că Rusia nu-și dorește un conflict direct cu NATO.

„Deja sunt foarte stresați cu ce se întâmplă în Ucraina. Dacă ar intra într-un conflict cu NATO ar pierde totul. România este pentru SUA centrul de greutate în regiunea Mării Negre este o bază importantă, este motivul pentru care SUA continuă să aducă trupe în România pentru a asigura România și aliații.”, declară Hodges.

Acesta atrage atenția că sunt multe lucruri pe care le putem face dacă este necesar. „Cred că ar fi inteligent să ne pregătim pentru probabilitatea ca rușii să vizeze porturile de la Marea Neagră.”, avertizează reputatul general.

surse: Tagesspiegel, The Guardian, HotNews.ro

---