Expertul Mark Voyger în Europa de Est și Rusia consideră că este nevoie ca NATO să-și întărească misiunile de patrulare din zona Mării Negre pentru a descuraja acțiunile militare ale Rusiei.

Mină marină în Marea NeagrăFoto: Fortele Navale Romane

”Marea Neagră este transformată acum într-un lac rusesc la fel ca Marea Azov, or Marea Neagră este împărțită între mai multe state membre NATO: România, Bulgaria și Turcia, așa încât, cred că în cele din urmă va trebui să facem asta. Dacă nu există zonă de excludere aeriană, dacă avem rezerve să o impunem, putem face ceva în legătură cu o zonă de excludere maritimă, ca să spunem așa, în Marea Neagră. Pentru că Rusia a vizat transportul maritim internațional”, a spus expertul într-un interviu pentru Sky News citat de The Guardian.

Mark Voyger este membru al programului de securitate și apărare transatlantică din cadrul Centrului European de Analiză.

Întrebat despre câștigătorul războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, acesta a spus că, în teren, Ucraina câștigă tactic și strategic, însă, din păcate, Putin este în continuare la putere.

Cine va câștiga războiul

”Ucraina câștigă războiul pe teren, tactic, operațional, strategic, internațional ( sprijinul comunității internaționale –n.red). Aș zice că este critic războiul informațional. Din nefericire, după cum știți, Putin este în continuare la putere și căștigă războiul de acasă. Încet, dar sigur recreează sistemul sovietic care interzice orice formă de disidență și blochează accesul liber la informație”, a spus el.

”Deci, la nivel internațional, Ucraina câștigă. Pe plan intern, Rusia câștigă până când vom putea penetra acest zid gros de minciuni și propagandă pentru a-i convinge pe ruși că Putin este rău nu doar pentru Ucraina ci și pentru Rusia”.