În Bucha, localitate devenită simbol al atrocităţilor de război comise în Ucraina, trupele rusești au ucis inclusiv un politician și om de afaceri ucrainean cunoscut pentru simpatiile sale pro-ruse. Presa ucraineană a relatat că Aleksandr Rzhavsky, fost deputat și candidat la președinția Ucrainei, cu puternice convingeri pro-Moscova, ar fi fost ucis în propria locuință de soldații ruși, după ce ar fi refuzat să le ofere alcool.

HotNews.roFoto: Hotnews

Aleksandr Rzhavsky ar fi fost ucis de trupele ruse care au ocupat timp de o lună localitatea Bucha de lângă Kiev pe 27 martie. Informația a fost anunțată de mai multe publicații ucrainene, precum ziarul Fakty i Kommentarii și site-ul uarefugees.news.

Jurnaliștii ucraineni au scris că, după ce trupele ruse au intrat în Bucha, o parte s-au instalat pe vasta proprietate a lui Rzhavsky din oraș. El ar fi devenit la un moment dat indignat de comportamentul soldaților ruși și, pentru că ar fi „refuzat să le toarne vodcă, aceștia l-au împușcat pe loc, în propria casă, în fața familiei”.

Însă o postare pe pagina de Facebook a lui Aleksandr Rzhavsky, semnată de două dintre fiicele sale, contestă versiunea relatată de presa ucraineană.

Ele spun că tatăl lor a avut, la fel ca „orice ucrainean, o completă reevaluare a valorilor” de când a început acest război. „Da, nu a putut crede că va începe un război pe scară largă. Dar cine și-ar fi imaginat acest coșmar?”.

Fiicele lui Rzhavsky neagă că soldații ruși și-ar fi făcut vreo „tabără” în casa lui - unde, de altfel, a adăpostit și alți localnici care au fost apoi evacuați din Bucha - și povestesc că rușii au dat buzna de două ori peste ei în casă, prima dată confiscând telefoane și mâncare. A doua oară, au cerut o sticlă de vin, au primit asta, însă „nu voiau doar alcool, ci și sânge”. Membrii familiei au fost amenințați cu arma, iar Rzhavsky a fost apoi împușcat mortal.

Rzhavsky considera „isterie” informațiile privind iminența unui atac al Rusiei în Ucraina

Aleksandr Rzhavsky a fost deputat în Rada Supremă de la Kiev între 1998 și 2002, fiind ales într-o circumscripţie din regiunea Doneţk. Apoi a candidat în două rânduri la alegerile prezidențiale, în 1999 și 2004, în programul său electoral el promițând să facă ordine în Ucraina cu exact aceleași metode folosite de Vladimir Putin în Rusia.

Nu și-a ascuns niciodată simpatiile pro-ruse și a contestat vehement scenariul unei invazii militare ruse în Ucraina.

La mijlocul lunii februarie, cu doar câteva zile înainte de declanșarea războiului, Rzhavsky vorbea inclusiv de „umanitatea rușilor”. „Cum de Federația Rusă nu s-a purtat precum fasciștii în Crimeea anexată, ei?” - îi întreba el pe cei critici la adresa Rusiei.

---