Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia este în pericol de "decădere" din cauza sancțiunilor din ce în ce mai severe, în timp ce Ucraina are un "viitor european", potrivit AFP.

Ursula von der LeyenFoto: Comisia Europeana

"Rusia se va scufunda în decădere economică, financiară și tehnologică, în timp ce Ucraina se îndreaptă spre un viitor european", a declarat von der Leyen la o conferință de presă comună cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski.

"Lupta voastră este și lupta noastră. Mă aflu astăzi aici, la Kiev, alături de dumneavoastră, pentru a transmite un mesaj foarte puternic: UE vă este alături. Suntem alături de voi", a adăugat ea.

Von der Leyen a condamnat masacrul civililor din Bucha, pe care Ucraina l-a pus pe seama forțelor ruse care au ocupat micul oraș la nord-vest de capitala ucraineană.

"Umanitatea noastră a fost spulberată la Bucha", a spus ea, descriind ca "îngrozitoare" moartea a aproximativ 50 de persoane într-un atac asupra unei gări din Kramatorsk, în estul Ucrainei, cu câteva ore mai devreme.

"Ne mobilizăm puterea economică pentru a-l face pe (Vladimir) Putin, președintele rus, să plătească un preț foarte, foarte mare", a spus ea.

La rândul său, Zelenski a declarat că, deși îi este "personal recunoscător" lui von der Leyen pentru cele cinci runde de sancțiuni ale UE, "nu a fost suficient".

Însoțită de șeful diplomației UE, Josep Borrell, și de premierul slovac Edward Heger, Ursula von der Leyen a vizitat vineri Bucha, care a devenit un simbol al atrocităților războiului din Ucraina.

Cei trei lideri au mers să vadă gropile comune săpate în această localitate pentru a-i îngropa pe zecile de civili uciși de ruși.

___