O persoană necunoscută l-a atacat pe Dmitri Muratov, redactor-șef al Novaia Gazeta și laureat al Premiului Nobel pentru Pace, chiar în vagonul de tren

Dmitrii Muratov, atacat in trenFoto: Telegram

„M-au atacat cu vopsea în ulei cu acetonă în compartiment. Ochii mei ard teribil. O rută de tren de la Moscova la Samara. Miroase a ulei peste tot în vagon. Plecarea a întârziat deja cu 30 de minute. O să încerc să mă spăl”, a scris gazetarul pe Telegram.

Șeful Novaia Gazeta spune că atacatorul i-a strigat înainte de atac: „Muratov, uite una pentru băieții noștri”.

Novaia Gazeta, ultimul ziar independent din Rusia, a anunțat pe28 martie că își suspendă activitatea până la încheierea „operațiunii militare speciale” din Ucraina, relatează Interfax.

„Ne suspendăm activitatea”, a anunțat Nadejda Prusenkova, purtătoarea de cuvânt a Novaia Gazeta, după ce publicația a primit un al doilea avertisment din partea Roskomnadzor, autoritatea rusă de supraveghere a mass-media.

Rusia a avertizat acum două săptămâni Novaia Gazeta, ultimul ziar independent important din țară, că nu a respectat legea privind marcarea „agenților străini”, măsura venind în aceeași zi în care redactorul-șef al ziarului, Dmitri Muratov, a anunțat că își va dona medalia Nobel câștigată în 2021 pentru susținerea refugiaților ucraineni, relatează TASS.

Jurnalistul a declarat că își dorește ca aceasta să fie scoasă la licitație și ca fondurile obținute din vânzarea ei să fie folosite pentru ajutorarea refugiaților ucraineni.

După declanșarea „operațiunii militare speciale” din Ucraina, Rusia a interzis sau blocat puținele canale mass-media independente rămase în țară, Novaia Gazeta fiind singura excepție notabilă, în pofida faptului că relatează în continuare despre război în afara termenilor dictați de Kremlin.