Rusia a avertizat marți Novaia Gazeta, ultimul ziar independent important din țară, că nu a respectat legea privind marcarea „agenților străini”, măsura venind în aceeași zi în care redactorul-șef al ziarului, Dmitri Muratov, a anunțat că își va dona medalia Nobel câștigată în 2021 pentru susținerea refugiaților ucraineni, relatează TASS.

Dmitri Muratov, redactorul-sef al Novaya GazetaFoto: Valery Sharifulin / TASS / Profimedia Images

Roskomnadzor, autoritatea rusă de supraveghere a mass-media, a avertizat oficial marți Novaia Gazeta că în unul din articolele publicate pe site-ul său se face referire la un ONG catalogat de Moscova ca fiind „agent străin”, fără ca acesta să fie marcat ca atare în material.

Rusia are o listă oficială cu organizațiile, canalele media și jurnaliștii pe care îi consideră agenți străini. Toate articolele care fac referire la acestea trebuie să conțină un avertisment care să menționeze că opinia exprimată este a unor „agenți străini”.

Toți jurnaliștii de pe lista de indezirabili ai Moscovei trebuie de asemenea să precizeze că sunt „agenți străini” în toate materialele pe care le scriu, indiferent că este vorba de articole publicate în ziare sau doar postări pe care le fac pe Facebook.

Rusia avertizează subtil Novaia Gazeta că ziarul ar putea fi interzis

Roskomnadzor a anunțat de asemenea că „a amintit” ziariștilor de la Novaia Gazeta că emiterea mai multor astfel de avertismente într-un an ar putea duce la închiderea publicației.

„Pe 22 martie, Roskomnadzor a emis un avertisment scris oficial adresat redacției și fondatorului publicației Novaia Gazeta cu privire la inadmisibilitatea încălcării legislației Federației Ruse”, afirmă autoritatea rusă într-un comunicat remis presei.

Anunțul vine în aceeași zi în care Dmitri Muratov, redactorul-șef al Novaia Gazeta și unul dintre cei doi laureați ai Premiului Nobel pentru Pace de anul trecut, a anunțat că își va dona medalia Nobel celor de la Ukrainian Refugee Fund.

Jurnalistul a declarat că își dorește ca aceasta să fie scoasă la licitație și ca fondurile obținute din vânzarea ei să fie folosite pentru ajutorarea refugiaților ucraineni.

După declanșarea „operațiunii militare speciale” din Ucraina, Rusia a interzis sau blocat puținele canale mass-media independente rămase în țară, Novaia Gazeta fiind singura excepție notabilă, în pofida faptului că relatează în continuare despre război în afara termenilor dictați de Kremlin.