Dmitri Muratov, redactor-şef al Novaia Gazeta, câştigător al Premiului Nobel pentru Pace în 2021, a decis împreună cu ziarul pe care îl conduce să doneze medalia către Ukrainian Refugee Fund pentru a fi scoasă la licitație, potrivit unui mesaj postat pe site-ul publicaţiei, citat de News.ro.

Dmytri Muratov, curajosul castigator al Nobelului pentru PaceFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

„Novaia Gazeta şi cu mine am decis să oferim medalia Nobel Fondului ucrainean pentru refugiaţi. Sunt deja peste 10 milioane de refugiaţi. Vă cer să răspundeţi casei de licitaţii care va scoate la vânzare acest premiu faimos mondial”, a scris Dmitri Muratov.

El a publicat ce se poate face imediat în legătură cu războiul din Ucraina: „Să oprim focul, să schimbăm prizonieri, să restituim trupurile celor morţi, să oferim coridoare umanitare şi asistenţă, să ajutăm refugiaţii”.

„În fiecare zi vă spunem despre ce se întâmplă în Rusia şi în lume. Jurnaliştilor noştri nu le este frică să obţină adevărul să vi-l arate. Într-o ţară în care autorităţile vor constant să interzică ceva, inclusiv a spune adevărul, ar trebui să existe publicaţii care continuă să se angajeze în jurnalism adevărat. Sprijinul dumneavoastră ne va ajuta pe noi, Novaia Gazeta, să continuăm să fim o astfel de publicaţie”, a adăugat el.

Dmitri Muratov a fost laureatul Premiului Nobel pentru Pace în 2021

Dmitri Muratov, în vârstă de 59 de ani, este un jurnalist rus, redactorul-şef al Novaia Gazeta, considerat drept „singurul ziar cu adevărat critic cu o influenţă naţională în Rusia de azi” de către Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor.

Lui Muratov i-a fost decernat premiul Nobel pentru Pace în luna octombrie a anului trecut, acesta fiind laureat alături de jurnalista filipineză Maria Ressa.

El și-a ridicat premiul în decembrie 2021, avertizând la momentul respectiv că un război între Rusia și Ucraina este posibil.

Ce a spus jurnalistul despre un război al Rusiei împotriva Ucrainei

„Cei puternici promovează în mod activ ideea de război”, a spus el. „Mai mult, în capetele unor geopoliticieni nebuni, un război între Rusia și Ucraina nu mai este ceva imposibil”.

Muratov a mai spus că jurnalismul din Rusia trece „printr-o vale întunecată”, peste o sută de jurnalişti, instituţii de presă, apărători ai drepturilor omului şi organizaţii neguvernamentale fiind catalogaţi drept agenţi străini.

„În Rusia, asta înseamnă „dușmani ai poporului””, a subliniat el, dedicându-și premiul tuturor jurnaliştilor de investigație și colegilor de la Novaya Gazeta uciși din cauza muncii lor.

După declanșarea „operațiunii militare speciale” din Ucraina, Rusia a interzis sau blocat puținele canale mass-media independente rămase în Rusia, Novaia Gazeta fiind singura excepție notabilă, în pofida faptului că relatează în continuare despre război în afara termenilor dictați de Kremlin.

Urmărește ultimele evoluții din a 27-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.