Acuzațiile rusești potrivit cărora Kievul ar deține arme biologice și chimice sunt false și ilustrează faptul că președintele rus ia în considerare posibilitatea de a le folosi el însuși în războiul său împotriva Ucrainei, a declarat Joe Biden. La Kiev, Volodimir Zelenski a cerut discuții directe cu omologul său rus, spunând că acestea sunt soluția pentru a pune capăt războiului.

Razboiul din UcrainaFoto: Colaj foto

Informațiile zilei de marți privind războiul din Ucraina pe HotNews.ro:

06:20Rămâi pe HotNews.ro pentru continuarea relatărilor despre invazia rusă. Am deschis un nou articol LIVE-TEXT despre Războiul din Ucraina, ziua 28.

06:01​​ONU: 3,5 milioane de persoane au fugit din Ucraina până acum. Câți au ajuns în România

03:35Pavel Latouchko, o personalitate din opoziţia din Belarus, a cerut miercuri sancţiuni împotriva Belarusului la fel de dure precum cele care vizează Rusia şi proceduri judiciare împotriva preşedintelui său Alexander Lukaşenko, „complice” al lui Vladimir Putin în invazia Ucrainei, scrie AFP.

03:25Președintele american Joe Biden plănuiește să aplice sancțiuni săptămâna aceasta pentru sute de ruși care servesc în corpul legislativ inferior al țării (Duma), a declarat pentru CNN un oficial. Se așteaptă ca Biden să dezvăluie noile sancțiuni împotriva membrilor Dumei în timp ce se află în Europa.

01:13Statele Unite nu au văzut până acum vreo indicație concretă privind un atac iminent al Rusiei cu arme chimice sau biologice în Ucraina, însă monitorizează îndeaproape informațiile în această direcție, a afirmat un înalt oficial american din domeniul apărării.

23:37Spațiul aerian de deasupra Ucrainei rămâne „disputat”, ucrainenii având încă aeronave în timp ce invazia rusă a țării se află la a patra săptămână de conflict, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, în timpul unei conferințe de luni la Pentagon.

23:19Ucraina îndeamnă din nou China să joace un „rol mai vizibil” pentru a opri războiul

22:56Pentagonul: SUA au „văzut indicii” că ucrainenii au trecut la o ușoară ofensivă

22:30Zelenski a fost invitat să vorbească prin videoconferință la summitul NATO de joi

22:27Casa Albă: Statele occidentale vor anunţa joi noi sancţiuni împotriva Rusiei

22:02Moscova va folosi arme nucleare în Ucraina doar în cazul unei „amenințări existențiale” împotriva Rusiei, a declarat marți pentru CNN purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

21:56Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat marți că administrația SUA nu au văzut China furnizând echipament militar Rusiei de când președintele Joe Biden a vorbit cu președintele Chinei Xi Jinping vinerea trecută, potrivit CNN.

21:47Presa rusă relatează că Vladimir Putin ar fi vorbit din nou la telefon cu președintele francez Emmanuel Macron. Conversația ar fi fost inițiată de Franța, scrie agenția de presă de stat Ria Novosti. Nu a existat nicio confirmare din partea guvernului francez în acest sens, conform BBC. Atât înaintea înaintea invaziei ruse în Ucraina, cât și după aceasta cei doi lideri au avut mai multe convorbiri.

21:19Bennett: Rusia nu mai vrea să-l înlocuiască pe Zelenski sau să demilitarizeze Ucraina

21:12Forțele ruse continuă să se confrunte cu probleme logistice, cum ar fi lipsa echipamentului corect, care duce la degerături în rândul soldaților, a declarat un înalt oficial american al apărării, conform BBC.

El a mai afirmat că există semne că ucrainenii ar fi acum capabili să recupereze teritorii pe care rușii le-au capturat, precum Izyum și Herson.

21:08Arabia Saudită respinge din nou cererea ţărilor occidentale de a creşte producţia de petrol

Gara dintr-un oraș nod feroviar, distrusă de bombardamente

21:05O rachetă rusă a lovit și distrus gara din orașul Pavlohrad din regiunea Dnipropetrovsk, iar o persoană a fost ucisă, conform lui Valentin Reznichenko, șeful regional al Administrației Civile, citat de BBC.

Pavlohrad este un punct important pentru sistemul feroviar al Ucrainei, fiind un nod feroviar de marfă și o legătură de transport către mai multe regiuni din est, care sunt linia de front activă în războiul Rusiei cu Ucraina.

21:00Statele occidentale vor anunţa joi "noi sancţiuni împotriva Rusiei şi întărirea" celor existente deja, a anunţat marţi Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Joe Biden.

Noile sancțiuni ar urma să fie anunțate când preşedintele Joe Biden se va afla în Europa pentru a participa la summit-urile UE şi NATO, la sfârşitul săptămânii.

20:26VIDEO Cum arată acum orașul Liov: In centru se vând cărți, Catedrala e fortificată cu saci de nisip iar noaptea răsună sirenele

SUA și NATO cred că Belarus s-ar putea alătura „în curând” Rusiei în războiul împotriva Ucrainei - oficiali americani și NATO

20:26SUA și NATO cred că Belarus s-ar putea alătura „în curând” Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei, iar țara ia deja măsuri în acest sens, au declarat pentru CNN oficiali americani și NATO. Este din ce în ce mai „probabil” ca Belarus să intre în conflict, a declarat luni un oficial militar al NATO.

20:15Grupul francez TotalEnergies și-a anunțat marți decizia de a opri toate achizițiile de petrol sau produse petroliere rusești, „cel mai târziu până la sfârșitul anului 2022”, potrivit AFP

19:41Rusia a deschis primul dosar penal împotriva unui jurnalist pentru „informații false” despre armată

19:27Rusia a început să tragă asupra orașului Mariupol din Marea Azov, folosind un grup de aproximativ șapte nave pentru a lansa atacuri asupra orașului de coastă, potrivit unui înalt oficial american al apărării, citat de CNN.

19:15Cel puţin 100.000 de civili vor să iasă din Mariupol, dar nu pot, spune un oficial ucrainean

19:13Ministerul ucrainean de Externe a anunţat că aproximativ 300.000 de persoane din Herson, oraş ocupat de forțele ruse, rămân fără hrană şi medicamente şi a acuzat Rusia că împiedică evacuarea civililor, scrie Reuters.

„Cei 300.000 de locuitori ai oraşului Herson se confruntă cu o catastrofă umanitară din cauza blocadei armatei ruse. Hrana şi proviziile medicale aproape s-au terminat, dar cu toate acestea Rusia refuză să deschidă culoare umanitare pentru a evacua civilii", a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko.

Oficialul avertizează că oraşul „se apropie de catastrofă umanitară cu fiecare zi ce trece".

19:08Miniștrii de Externe și ai Apărării din UE au decis luni înființarea unei structuri militare de intervenție rapidă, care să aibă 5.000 de combatanți și care să fie operațională până în 2025. „Tratatele europene prevăd că UE se poate angaja în misiuni de luptă: ea nu a făcut-o niciodată, dar dacă se va dovedi că fi necesar, ea trebuie să fie pregătită”, a spus șeful diplomației europene Josep Borrell, citat de AFP.

18:57Condiția pentru eliberarea unei jurnaliste ucrainence răpite de forțele ruse

18:45Depozitul Farmak, una dintre cele mai mari companii farmaceutice din Ucraina, din localitatea Makariv, aflată la aproximativ 60 de kilometri distanță de Kiev, a ars în urma bombardamentelor armatei ruse, scrie The Kyiv Independent.

Atac cu drone la Kiev

18:40Serviciul de Urgență al Ucrainei spune că armata rusă a bombardat spitalul de copii din orașul Sieverodonețk, aflat în regiunea Luhansk, iar acoperișul unității medicale a luat foc. Șapte copii și 15 adulți au fost evacuați din spital, scrie The Kyiv Independent.

18:39Polonia a cerut excluderea Rusiei din G20

18:16Cel puțin o persoană a murit într-un atac cu drone asupra unui institut științific din nordul Kiev, conform AFP.

Salvatorii au fost văzuți scoțând din clădire un cadavru acoperit cu o folie de plastic neagră, în timp ce fumul se ridica din imobilul cu șapte etaje al institutului aparținând Academiei Naționale de Științe a Ucrainei.

18:00Cunoscut fotoreporter ucrainean aflat în prima linie a frontului, dat dispărut

17:50Rusia a avertizat ziarul Novaia Gazeta condus de laureatul Nobel Dmitri Muratov că a încălcat legea

17:06Kremlinul spune că „Ucraina are dreptul suveran de a organiza un referendum” pentru validarea unui unui posibil compromis între cele două ţări pentru încheierea războiului, referendum sugerat anterior de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Unele orașe din Ucraina ar mai avea hrană pentru 3-4 zile

17:05Mesajul soției președintelui Zelenski pentru statele care i-au primit pe refugiații ucraineni

16:56VIDEO Cum arată o rachetă de croazieră Iskander-K când zboară pe deasupra capului

16:43Semnal de alarmă: Unele orașe din Ucraina mai au hrană doar pentru 3-4 zile

16:12Nexta publică imagini cu ceea ce ar fi locuința din Harkiv distrusă de bombardamente a lui Boris Romanchenko (96 de ani), supraviețuitor al Holocaustului, ucis după ce blocul în care locuia a fost atacat de armata rusă.

16:05Consecințele bombardamentelor ruse asupra spitalului de psihiatrie din Nicolaev:

15:43Ce greșeli au făcut rușii când și-au proiectat tancurile / Pierderile Rusiei ar putea fi mult mai mari. Evacuarea medicală pare că nu există - analiza unui general american

Cel puțin 117 copii uciși de la invazia rusă în Ucraina

15:40Ministrul de externe elen vrea să conducă o misiune umanitară în Mariupol, unde trăiesc mii de etnici greci

14:53Un jurnalist dezvăluie cum s-a predat un soldat rus cu tanc cu tot după ce a primit un SMS de la serviciile ucrainene

14:48Rusia incriminează difuzarea de „informații false” despre toate instituțiile sale ce operează în străinătate

14:12Jurnalistul rus Dmitri Muratov și-a donat medalia Nobel pentru a fi scoasă la licitație cu scopul de a-i ajuta pe refugiații ucraineni. În luna decembrie a anului trecut, când i-a fost înmânat premiul, Muratov a lansat un avertisment profetic despre un posibil război între Rusia și Ucraina.

14:11Cel puțin 117 copii au fost uciși și alți peste 155 au fost răniți în Ucraina, de la începerea invaziei Rusiei, conform unui bilanț de marți al Procuraturii Generale, conform BBC. Cele mai multe decese - 58 - s-au înregistrat în jurul capitalei Kiev și în Harkiv - 40.

13:52Imagini VIDEO confirmă că Batalionul Azov a lovit o navă de patrulare blindată rusească, folosind de pe mal un lansator de rachete ghidate antitanc

13:28VIDEO „Suntem pe punctul de a supraviețui războiului" - Zelenski, în Parlamentul Italiei

13:24Torturile brutale la care a fost supus un colaborator al Radio France răpit de armata rusă din Ucraina: Electroșocuri, bătăi zilnice, înfometare / „Nu cred că au avut curajul să sape gropile”

Nou bilanț ucrainean privind pierderile provocate trupelor de invazie

13:00Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat marți că a vorbit cu Papa Francisc, scrie Reuters.

„I-am spus Sfinției Sale despre situația umanitară dificilă și despre blocarea coridoarelor de salvare de către trupele ruse. Rolul de mediere al Sfântului Scaun pentru a pune capăt suferinței umane ar fi apreciat”, a transmis Zelenski într-un mesaj pe Twitter.

12:58VIDEO Imagini cu atacul armatei ruse asupra celei mai mari oțelării din Ucraina

12:55Zece spitale ar fi fost complet distruse de atacurile armatei ruse, de la începutul războiului, în 24 februarie, și până acum, conform datelor transmise marți de Ministerul ucrainean al Sănătății, scrie Reuters.

12:44Forțele ucrainene au transmis un nou bilanț cu pierderile pe care le-ar fi provocat rușilor. Trebuie precizat că cifrele nu sunt verificate independent.

12:31Kremlinul a transmis marți că Federația Internațională de Șah ar trebui să nu se amestece în politică și a cerut anularea deciziei sale de a-l interzice pe marele maestru rus Serghei Karjakin să participe la competiții timp de șase luni din cauza poziției sale față de Ucraina.

Viktor Orban: „Pe masa NATO se află propuneri periculoase"

12:17Liderii țărilor vor anunța la summitul ce va avea loc săptămâna aceasta că au decis să achiziționeze în comun gaze și GNL, potrivit unui proiect văzut de Reuters.

​12:07 IMAGINEA ZILEI din Ucraina: Un tanc rusesc în care era un singur soldat, capturat de forțele locale

11:40Datele furnizate marți de Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) arată că 3.528.346 de persoane au fugit din Ucraina. Peste 2 milioane au ajuns în Polonia, conform sursei citate de Reuters.

11:35Rusia acuză atacuri cibernetice „fără precedent” împotriva sa

11:31VIDEO Militari ruși, filmați din dronă cum par să fure covoare dintr-un bloc de apartamente

11:12„Pe masa NATO se află propuneri periculoase" cu privire la Ucraina, spune Viktor Orban

11:11Guvernul ucrainean a acuzat armata rusă că a "răpit" luni trei israelieni din Melitopol, oraş din sud-estul Ucrainei pe care l-a captura, scrie AFP. Potrivit vicepremierului Irina Vereşciuk, citată pe Facebook de Centrul pentru comunicaţii strategice şi securitate informaţională, este vorba despre Tatiana Kumok şi părinţii ei, Vera şi Mihail Kumok".

Nouă tentativă de asasinat contra lui Zelenski

11:09O dronă de supraveghere SUA a zburat peste România și a studiat zona Republicii Moldova

11:00Una dintre principalele priorități ale Rusiei este să preia controlul Kievului, dar o astfel de încercare este echivalentă cu o "sinucidere", a declarat consilierul prezidențial ucrainean Oleksiy Arestovych într-un interviu televizat. El a mai spus că ostilitățile active dintre Ucraina și Rusia s-ar putea încheia în 2-3 săptămâni.

10:52VIDEO Un super-iaht misterios ancorat în Italia ar aparține lui Vladimir Putin / Ofițeri ai SFP, printre membrii echipajului (investigație)

10:44VIDEO Imaginea inocenței. Cum dorm într-o gară din Polonia copiii ucraineni fugiți din calea războiului

10:30O nouă tentativă de asasinat împotriva lui Volodimir Zelenski, dejucată de serviciile ucrainene - presă

10:1873.000 de copii ucraineni părăsesc zilnic țara din cauza războiului - un copil aproape în fiecare secundă

10:14Peste 800 de copii s-au născut la Kiev de la războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Viceprimarul Kievului, Mykola Povoroznyk, a precizat că, dintre copiii născuți, 427 sunt băieți și 380 sunt fete, conform The Kyiv Independent.

Gazprom continuă, chiar majorează, livrările de gaze spre Europa

10:10Primarul Cernihivului, Vladyslav Atroșenko, estimează că peste jumătate din populație a plecat de la începutul războiului, el spunând, marți, că în oraș mai erau aproximativ 130.000 de oameni, scrie The Kyiv Independent. Înainte de război, erau aproximativ 285.000 de locuitori. El a spus că Cernihivul se confruntă acum cu o penurie de medici și de specialiști calificați pentru a repara infrastructura critică.

10:03„Râuri de sânge curg pe stradă” / „Ne omorau. Dacă ne strângeam în grup ca să găsim apă, trăgeau asupra noastră” - povestea din infern a Taniei și a lui Dmitro

09:42Patronul Dinamo Kiev a părăsit Ucraina cu o sumă imensă de bani - A încălcat și legea marțială.

09:31Primarul din Boryspil a cerut locuitorilor să plece din oraș, dacă pot, pentru a ușura acțiunile forțelor armate. Boryspil, aflat la sud-est de capitala ucraineană, ce avea înainte de invazie peste 60.000 de locuitori, este un oraș aproape lipit de Kiev, lângă un aeroport internațional.

09:19Gigantul energetic rus Gazprom a transmis marți - ca în fiecare dimineață din ultimele săptămâni - că va continua să furnizeze gaze în Europa prin Ucraina, în conformitate cu solicitările clienților europeni.

Compania a precizat că solicitările se ridică la 108 milioane de metri cubi pentru 22 martie, în creștere de la 104,7 milioane de metri cubi pentru 21 martie.

08:44Evaluarea de marți dimineață a situației, făcută de ministerul britanic al apărării:

  • În ciuda luptelor grele, forțele ucrainene continuă să respingă încercările rusești de a ocupa orașul Mariupol din sudul țării.
  • Forțele rusești din alte părți ale Ucrainei au avut parte de încă o zi de progrese limitate, majoritatea fiind în mare parte tot blocate
  • Mai multe orașe ucrainene continuă să sufere bombardamente grele din partea aviației și artileriei rusești, ONU raportând că peste 10 milioane de ucraineni sunt acum strămutați în interiorul țării

Trupele de invazie mai au provizii doar pentru câteva zile, spune armata ucraineană

08:37Trupele ruse ar mai avea stocuri de muniție, de combustibil și de alimente pentru cel mult trei zile / Bilanțul pierderilor armatei ruse - Armata Ucrainei

08:14Americanii trimit în Ucraina sisteme antiaeriene de fabricație sovietică pe care le-au obținut în ultimele decenii printr-un program secret, cu scopul de a le studia, scrie Wall Street Journal

08:13Sute de femei transgender au fost respinse la granița cu Ucraina în timp ce încercau să fugă din țară, din cauza pașapoartelor care poartă încă numele de naștere și sexul, scrie BBC.

Regulile actuale din Ucraina (legea marțială) interzic bărbaților ucraineni cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani să părăsească țara – adică orice persoană pe al cărei pașaport scrie „bărbat” este probabil să fie întoarsă la graniță.

Una dintre principalele organizații pentru drepturile comunității LGBTQIA+ din Ucraina estimează că există sute de femei trans care încearcă să fugă, dar că 90% dintre cei cu care este în legătură au eșuat până acum.

Singura fabrică de tancuri a Rusiei ar fi oprit producția din lipsă de piese

08:08Forțele ucrainene confirmă informații de luni potrivit cărora, după zile de lupte, că au recăpătat controlul asupra Makarivului, oraș aflat la vest de Kiev și care a suferit distrugeri masive în urma atacurilor armatei ruse, scrie CNN.

„Drapelul de stat al Ucrainei a fost ridicat deasupra orașului Makariv, în timp ce rușii se retrăgeau", au transmis Forțele Armate ale Ucrainei, marți, într-un mesaj postat pe Facebook.

07:45Singura fabrică de tancuri din Rusia, Uralvagonzavod, a oprit producția din cauza lipsei de piese, în special de import, potrivit armatei ucrainene, preluată de Nexta TV.

07:43Cum a devenit relația Xi Jinping- Vladimir Putin atât de strânsă și cum ar putea evolua

07:37Comunicațiile tactice ale armatei ruse - unul din factorii majori care a dus la blocarea invaziei Rusiei

07:34Un iaht de 140 de metri lungime al miliardarului rus Roman Abramovici a acostat în Turcia, țară care nu aplică sancțiunile occidentale

07:29Joe Biden, a declarat că doar India din grupul de țări Quad a fost "oarecum șovăielnică" în ceea ce privește acțiunile împotriva Rusiei în legătură cu invazia acesteia în Ucraina.

În timp ce celelalte țări din Quad - Statele Unite, Japonia și Australia - au sancționat entități sau persoane din Rusia, India nu a impus sancțiuni și nici măcar nu a condamnat Rusia, cel mai mare furnizor al său de echipamente militare.

07:18Pentagonul acuză forțele ruse de comiterea de crime de război, folosind în Ucraina atacuri nediscriminatorii ca parte a unei strategii intenționate în conflict.

"Vedem cu siguranță dovezi clare că forțele rusești comit crime de război și ajutăm la colectarea de dovezi în acest sens", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby

Sinteza de marți dimineață a celor mai importante evenimente recente privind invazia rusă:

  • Un tabloid rus apropiat de putere, a publicat luni un articol - pe care l-a șters aproape imediat - despre pierderile suferite de armată rusă, mai exact de 9.800 militari uciși, cifre apropiate de cele prezentate de armata ucraineană
  • Asaltul de aproape o lună al Rusiei asupra Ucrainei s-a blocat pe majoritatea fronturilor, nereușind să cucerească niciun oraș important sau să răstoarne guvernul. Dar bombardamentele și rachetele forțelor de invazie provoacă distrugeri enorme
  • Punctul central al războiului este acum Mariupol, un port sudic de importanță strategică, devastat de asediul continuu al rușilor, unde locuitorii își îngroapă vecinii în gropi la marginea drumului în timp ce așteaptă și ei să moară
  • Artileria rusă continuă să bombardeze orașele estice Harkiv, Sumî și Chernihiv. În capitala Kiev, obuze au lovit duminică noapteun centru comercial, ucigând cel puțin opt persoane.
  • Uniunea Europeană nu reușește să se pună de acord dacă și cum să impună sancțiuni asupra sectorului energetic ce aduce foarte mulți bani Rusiei. Germania spune că UE este prea dependentă de petrolul rusesc pentru asta.
  • Negocierile de pace au fost reluate, dar nu există niciun semn de progres semnificativ. Președintele ucrainean a declarat că nu va fi posibilă negocierea încheierii războiului fără a se întâlni cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.
  • Legăturile bilaterale dintre SUA și Rusia sunt pe punctul de a se prăbuși, a declarat ministrul rus de externe, convocându-l pe ambasadorul SUA după ce Biden l-a numit pe Putin "criminal de război".
  • Adunarea Generală a ONU este așteptată să voteze din nou în această săptămână o moțiune care critică Rusia pentru criza umanitară din Ucraina.

Cele mai relevante momente de luni ale conflictului au fost LIVE pe HotNews.ro aici