Unele orașe din Ucraina mai au rezerve de hrană pentru doar 3-4 zile, avertizează organizația umanitară Mercy Corps, care atrage atenția că sistemul de ajutorare al țării „este complet nefuncțional”, scrie CNN.

Cladire bombardata in HarkivFoto: AFP / AFP / Profimedia
  • „Una dintre cele mai mari preocupări ale noastre în acest moment este legată de vulnerabilitatea lanțului de aprovizionare.
  • Știm că majoritatea orașelor care se confruntă cu cele mai intense lupte nu au produse esențiale, cum ar fi hrana, pentru mai mult de trei-patru zile”, a declarat Steve Gordon, consilier al Mercy Corps, aflat în Harkiv, unul dintre orașele în care au loc lupte grele încă de la începerea invaziei ruse.

În acest moment sistemul umanitar este complet nefuncțional

Cel puțin 70% din populația din Harkiv și Sumî este dependentă de ajutoare, a estimat el:

  • „Zone precum Sumî, cu 800.000 de oameni, se bazează aproape în totalitate pe ajutoarele livrate zilnic. Orașele au nevoie de provizii de alimente pentru cel puțin o lună (...).
  • Realitatea este că în acest moment sistemul umanitar este complet nefuncțional.
  • Nu vedem un efort de ajutor internațional coordonat și funcțional care să acopere întreaga Ucraină, așa cum vedem adesea în alte zone de conflict.
  • În timp ce ONU trimit ajutoare în anumite zone, vedem coridoare umanitare blocate.

Mulți supraviețuiesc doar cu ajutorul unor organizații mici, cum sunt grupurile constituite în jurul bisericilor, care coordonează livrările de hrană sau medicamente. Acești voluntari extraordinari muncesc cât de mult pot, dar au ajuns la limita maximă”.

-----------------